Počeli radovi na severnoistočnom delu Sinagoge

Danas su počeli radovi na severoistočnom delu fasade Sinagoge. U toku su građevinski radovi koji su deo prekograničnog projekta “Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije” u vrednosti od 293.000 evra, od kojih grad dobija 146.000, a učestvuje sa sopstvenim sredstvima u vrednosti od više od 25.000 evra. Izvođač radova je firma “Ekspes servis”, a vitraže će da obnove radnici firme “Stanišić” iz Sombora.

– Jula 2013. godine potpisali smo sporazum sa Svetskim spomeničkim fondom i obezbeđeno je 70.000 dolara, od pokrajinskog sekreterijata za kulturu 1,8 miliona dinara i grad 7 miliona dinara za adaptaciju zapadne fasade Sinagoge, prema gimnaziji. Sa ovih 100.000 evra od prekograničnog projekta severoistočnu fasadu tokom sledeće godine uspećemo da rekonstruišemo ove fasade. U narednom periodu raspisaćemo javnu nabavku za zapadnu fasadu. Danas prisustvujemo početku radova severnoistočnom delu fasade i nadam se da ćemo obezbediti novac za uređenje i enterijera i da u naredne dve godine ovaj objekat od izuzetne važnosti za grad bude završen – rekao je gradonačelnik prilikom obilaska radova na Sinagogi.

 

Sinagoga je sagrađena 1902. godine i restaruacija ovog objekta koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine trebalo bi da bude završena do 2014. godine. Subotička Sinagoga je jedan od najvrednih objekata koji odlikuje mađarska secesija, ukrasi od vitraža, dok četiri manje kupole simbolišu četiri strane sveta i oslonjena je na centralnu velika kupola, koja simbolizuje univerzum. Predsednik UO SOS FOndacije Sinagoge i projekt menadžer IPA projekta dr Nenad Ivanišević kaže da je ideja da se kroz oba projekta urede dva bitna objekta u stilu secesije, u Subotici i Segedinu. Objekat je izgrađen 1902.godine i 1974. proglašen za spomenik kulture. Gradili su je Marcel Komor i Jakab Deže. Do sada je u radove na rekonstrukciji objekta potrošeno oko pola miliona evra, a objekat se nalazi pod video nadzorom zbog čestih krađa.KOMENTARI

 1. Mr IKS kaže:

  Ako nasa draga Sinagoga ima,recimo 700 m2 povrsine,to znaci da je njena
  GRADJEVINSKA vrednost ,da se gradi u danasnjim uslovima, iznosila 
  cca 700x3000E=2.100.000E -(skromna procena).
  Po nekim normama,za njen vek eksploatacije,bi godisnje trebalo uloziti
  3,75% za TEKUCE godisnje odrzavanje i 2,40% za INVESTICIONO,
  sto ukupno iznosi 6,15% ili na godisnjem nivou u E= 129.150.

  Stoga,smatram da godisnja suma iz bilo kojih izvora mora biti znacajnija,
  barem 10 puta,inace za narednih 20 godina nema nista od revitilizacije istog.
  Sve pare odose za,tek,nuzna odrzavanja stanja,ovakvog,kako je.

  Zato,dragi Dulicu i Ivanisevicu,tako to prikazite narodu,a ne da ste RESILI
  obnovu znacajnog dela radova.Vi samo odrzavate,da se ista ne srusi.
  Ako tako iznesete istinu,pocece ovaj Grad da vas ceni.U protivnom
  DOSTA EPP,ni drzavna tv nije opstala na njoj!!! 

 2. brat kaže:

  a zasto posao na vitrazama nisu dobili suboticani Rudika Mesaros i njegov ortak  Joska???… pa i oni su majstori za vitraze…. a mozda bi bili i jeftiniji od Stanisica…. uostalom da li je bio raspisan tender???

 3. Anonimni kaže:

  Volim ove racunice na brzaka. Ajde majke ti nelupaj…

 4. djomla kaže:

  Pocetak radova
   

OSTAVITE KOMENTAR