Počelo je: Rataru zbog duga oduzeto 6 jutara

Mnogi poljoprivrednici imaju problem sa dugovanjima za doprinose. Država je krenula da popisuje imovinu i da oduzima.

U Vojvodini je zabeležen slučaj gde je jednom rataru oduzeto šest jutara zemlje.

“Jedan poljoprivrednik nam se obraćao da mu pomognemo, problem je možda i u njemu što nije sproveo onaj savet koji smo mu mi dali – nije postupio kako treba. Nagomillao mu se mnogo sredstava, duga..”, priča Kiš Arpad predsednik Seljaka Subotica.

poljoprivreda-vojvodina-ravnica-zemljoradnja-slama-bala-bale-zelena-energija-baliranje-paori-usevi-priroda-biomasa_660x330

Ukratko, problem je nastao 2005. godine, kada je uveden PDV i od tada se nisu dostavljali kvartalni čekovi da se doprinosi uplaćuju. Arpad kaže da je svaki poljoprivrednik jednostavno mislo da je to mnogo jednostavnije, odnosno da je dug otpisan.

“Tako da je i kod ovog našeg slučaja poljoprivrednik računao da nema dugovanja, da država ne traži. Stvorio se neki vakum gde nije bilo jasno šta je sa PDV. Tako se njemu stvorila glavnica na koju se nakupila velika kamata. Zbog te kamate on je stvoro problem jer nije hteo da plati kamatu, nije ni zahteve podnosio kako treba, nije se obračao organima Poreske uprave i dopise i rešenja sva je zapostavljao i došlo je do ovog epiloga”, kaže Kiš.

Dodaje da je problem kod sprovođenja ovog zakona što komunikacija nije na adekatnom nivou.

Problem se tu ne završava, jer cena ovih 6 jutara premašuje njegova dugovanja. I konačno, ovo nije usamljen slučaj.

 

B92KOMENTARI

  1. Vesko kaže:

    Samo kad se velikim lopovima nista ne oduzima, ceka se da zastari i po 10 godina, a svim obicnim smrtnicima se veoma lose pise ako ne plate poreze i doprinose, koji se svake godine uvecavaju, a prihodi i zarade se smanjuju, kao i penzije preko 25000 dinara, jer to se smatra luksuzom.

  2. Subotičanin kaže:

    Nek Matijević izvadi iz malog džepa i spasi ovog jadnika.

  3. Vlada kaže:

    To drzava oduzima zemlju po cenama po kojima ce je prodati arapima, pa da ne bude u minusu.

OSTAVITE KOMENTAR