Počelo je !

Mnogi nisu verovali da će do ovoga doći. I to s pravom. Decenijama stara priča o rušenju uništenog betonskog skeleta, vremenom je postala noćna mora. Pominjani su dinamitaši, vojska, eksplozije…davani su rokovi, kraći ili duži ali je ishod uvek bio jalov.

 

Danas, na dan 12.02.2013. mašina sa moćnim makazama, zasekla je beton i debelu armaturu kao puter. Rasturila je stari skelet kao Godzila Japan. Prolaznici u neverici zastaju i gledaju ovaj prizor.

 

Čini se da bi mogla da završi posao još danas, ali je napravljena pauza da se srušeni beton raskrči. Tako će krckanje potrajati još koji dan.

 

 

 KOMENTARI

 1. suboticanka kaže:

  Zar se nije mogao iskoristiti za nesto?

 2. Peđa kaže:

  Nadam se da pozorište neće dočekati istu sudbinu.

 3. Bivši kaže:

  IznenaĐen sam, ali ne i uvreĐen:-)

 4. stormwatch kaže:

  O neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, stara suboticka gradnja je opet napadnuta! Preduzmite nesto da se bar ovaj ostatak skeleta spasi! NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! O NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Hedon kaže:

  suboticanka:

  Zar se nije mogao iskoristiti za nesto?

     Ne, jer beton koji je bio izložen valikoj temperaturi (vatri – pre oko 40 godina tamo su gorele neke bale pamuka ili nešto slično) menja statička svojstva i treba ga ukloniti …

 6. Damir kaže:

  “mašina sa moćnim makazama, zasekla je beton i debelu armaturu kao puter. Rasturila je stari skelet kao Godzila Japan.”

  neko je ovaj skelet mrzeo vise nego ostali 🙂 

 7. freelancer kaže:

   😆 stormwatch… Ne vredi… Onaj Komatsu Godzila se ne šali, ali ZATO: odbranimo POZORIŠTE. Da ga ne sruše ponovo 😆  drugi put  😎

 8. Sinisa kaže:

  to je danasnja vlada, ne znaju nista drugo samo da ruse a kad treba da se gradi onda nemaju para

 9. Ivica kaže:

  Skoro da mi je krivo što ide ovom brzinom….neću moći da odem i lično vidim kako nestaje….kada se budem vraćao sa posla, njega više neće biti…

  …ali sam svejedno presretan što ga ruše 🙂 

 10. Mile kaže:

  E, sada da ga ostave u ovakom stanju. Tacno odise atmosferom centra grada 🙂

   

 11. Sasha kaže:

  …samo ne bih voleo da se ovo isto desi sa dva sprata na pozorištu!!!

 12. bonnie kaže:

  Samo da ne sagrade neku visespratnicu na ovom mestu! Trebali bi praviti park, sa puno drveca i cveca, jer ovaj centralni parking prilicno zagadjuje vazduh…

 13. cezi kaže:

  uvek pocese neto a nista se ne zavrsava

   

 14. građanin kaže:

  Ovo je poduhvat 21. veka. Ovakva stručna operacija se u svetu još nije desila niti će se desiti. Sad vlast može mirno da misli o podizanju svojih ličnih građevina dok su na položaju da iskoriste šansu. 

 15. djomla kaže:

  bonnie:

  Samo da ne sagrade neku visespratnicu na ovom mestu! Trebali bi praviti park, sa puno drveca i cveca, jer ovaj centralni parking prilicno zagadjuje vazduh…

  I tokom raspisivanja tendera, početkom decembra, rečeno je da će se zasaditi ružičnjak. Biće to sasvim lepo i korektno.

  O kakvoj gradnji se ovde priča? Neće biti nikakve gradnje…

 16. suboticanka kaže:

  Hvala na odgovoru!

 17. Sting kaže:

  30 i kusur godina im je trebalo da donesu ovu odluku .. ne zelim samo da cujem hvalospeve gradskoj upravi, jer sam i ja svojim masinama mogao ovo uraditi pre ihaj godina … sada bi naravno da dobijete zlatni globus? e pa necete …

 18. CIRINELA kaže:

  E Djomla crni Djomla, ti ko baba Vanga.
  Kako su se latili zaista ovi ni burek u Lipi neće pojesti.

 19. Nata kaže:

  A rekli su da ne moze da se rusi zbog ovog i onog…Vecito nas lazu. 😥 Kada bi mene neko poslusao ne bi doslo do ponovnog rusenja pozorista.Ako nema dovoljno para neka se stavi fasada(to je otprilike isti izdatak kao rusenje),iznutra odvojiti taj gornji deo da se ne koristi ,a ostalo srediti.Pa kada se sa sredjenim delom zaradi nesto para,kao u svim drugim gradovima nastaviti uredjenje gornjeg dela 😆 jedino je kod nas problem sto su za nas bazeni,pozorista,bioskopi itd uvek na trosku grada,kao da smo neki zacarani grad.Svi na bazenima i bioskopima zaradjuju jedino je u Subotici to trosak ?????

 20. look bright side of life kaže:

  Lansky, uvek na nivou.
  Duhovit, optimističan i nadasve pozitivan!
  Samo napred!  

 21. stormwatch kaže:

  djomla:

  bonnie:

  Samo da ne sagrade neku visespratnicu na ovom mestu! Trebali bi praviti park, sa puno drveca i cveca, jer ovaj centralni parking prilicno zagadjuje vazduh…

   

  I tokom raspisivanja tendera, početkom decembra, rečeno je da će se zasaditi ružičnjak. Biće to sasvim lepo i korektno.

  O kakvoj gradnji se ovde priča? Neće biti nikakve gradnje…

  LELE kakav ruzicnjak? Pa to znaci da ce to u stvari biti prepravljeno u spomen park kosturu.

 22. djomla kaže:

  stormwatch:

  LELE kakav ruzicnjak? Pa to znaci da ce to u stvari biti prepravljeno u spomen park kosturu.

  Posto nema niti jedan priključak, a neće imati ni jednu građevinu ili bilo šta što bi ga oznacilo kao plac, biće prepravljen u “njivu prve klase” ili što bi Beogradjani rekli “pašnjak prve klase”. 

 23. Učesnik gradnje kaže:

  Mala lekcija efikasnosti!!!

  Došao majstor Vece i pokazao bivšim glavnim arhitektama, savetnicima gradonačelnika, glavnim menadžerima, direktorima Direkcije za urbanizam i građevinstvo, inženjerima, preduzimačima i svima koji nas zavaravaju tolike godine   – kako se radi brzo i efikasno. Niko od ovih pobrojanih gradskih genija do sada nije ni nagovestio kako izgleda tehnička operacija uklanjanja armirane betonske strukture. Svi su pametovali, pominjali vojsku, minere, i svašta su pričali samo  niko u svojoj biografiji nema ni minut iskustva iz efektivnih graditeljskih operacija. Da su oni to znali sve bi bilo odavno još gotovo. Oni će se sada vaditi na Kasu, na Gezu, svetog dedu i svetu babu, biće im krivi i pravnici što je potpisan naopaki ugovor sa novosadskom firmom koja ima jednog ili čan NI jednog zaposlenog , samo niko neće preuzeti odgovornost što niko nikada nije pružio uverljivo i stručno obrazloženo objašnjenje kako se postupak brzo, lako i JEFTINO obavlja.

  Hoću da znam sada da li je dogovoreno i rasturanje i vađenje temelja ili se ide samo do nulte kote. Sada je trenutak da se to kaže. Sada neka kažu koliko je dubok temelj, da li je oštećen, da li je odv ojiv od nadzemne konstrukcije, da li ide napolje ili će to čekati još 5o godina.

  Nemam drugi način da pitam, molim pošten odgovor ili mišljenje.

   

   

 24. djomla kaže:

  “Učesnik gradnje”

  Nije ovo ništa spektakularno što se ne zna u građevini. Nije je ovo nešto što se u Subotici prvi put događa. Pre tri godine su fabriku “Zorka” na sličan način sravnili sa zemljom do te mere da su asfal i beton iz puteva povadili kao i šine i pragove. Padale su betonske hale kao kule od karata…

  pogledajte kako je to izgladalo maja 2010. godine

  Vojska itd… se pominjalo decenijama pre dok još nisu postojale ovakve mašine.

  Što se tiče JEFTINOĆE, pa valjda je ovo dokaz da je tender pravilno sproveden jer je izabran najbolji ponuđač. Da nisu možda nezadovoljan činjenicom da je Direkcija uradila posao kako treba?

  Što se tiče temelja vade se i temelji.

 25. Double P kaže:

  Jako me zanima na koji nacin ce glavne nosace rusiti. Moze neko da snimi ili slika kako to rade korak po korak?

 26. hey!! kaže:

  naravno…. čim se NOVI KOSTUR napravi, stari se ruši.. logično

 27. Long Dong Silver kaže:

  Ehhh…R.I.P. (skeletoru), kao i bivsem “bregu” pored!…ode deo moje pankerske mladosti u nepovrat!

  Ali ok…zivot ide dalje…predlazem Punk koncert nakon zavrsetka radova na tom terenu (ili sta li ce vec biti), onako, iskreno, da se oprostimo sa duznim postovanjem “teritorije”!..tja!

 28. Učesnik gradnje kaže:

   Odgovor Đomli,

  Hvala ti na brzom odgovoru. Kao građanin sam uzadovoljan što je poslom obuhvaćeno i vađenje temelja jer se podrazumeva da će budući izvođač , kad dođe vreme, biti uveden u posao na placu koji je očišćen od podzemnih objekata i instlacija jer je najbolje da se o tome već sada misli.

  Zajedljivo ( tako doživljavam ton tvog pitanja) me pitaš :” Da nisi možda nezadovoljan činjenicom sa je direkcija uradila posaao kako treba?”, a ja ti odgovaram nisam nezadovoljan, naprotiv – veoma sam zadovoljan jer, verovao ili ne, prosto vapim za tim da vidim neku javnu službu koja radi posao odgovorno i korektno al’ do koske.

  Zato sam i pobrojao na početku teksta sve one tipove sa gradskog ringišpila koji nikada nisu ponudili stručnu, kvalifikovanu informaciju o ovom poslu. Nikada nisu naveli ni jedan stručni inženjerski ni tehnološki parametar ni o količini betona, niti o njegovoj strukturi( ni čvrstina, ni gustina, ni otpornost, ni pretpostavljena količina izdrobljenog materijala,ni reč o armaturi, potencijalnoj težini sekundarnog materijala, ni reč o indirektnoj uštedi o koj se tek sada govori , a koja se može postići prodajom materijala ) nikada nisu naveli bilo čije iskustvo, nisu koristili reference drugih gradilišta. To je bilo potrebno zato što su svi oni nosioci političkih funkcija ili su rukovodioci ili odgovorna lica u preduzećima koja su finansijski vezana direktno, a vrlo često i isključivo za javne prihode i obavezno su odgovorna javnosti za poslovanje i nužno polažu račun Skupštini Grada kao vrhovnom lokalnom političkom organu. Kad sam ih nabrojao rekao sam, čak naglasio, da nam nikada nisu jasno rekli, a bili su dužni, ” kako se postupak brzo, lako i JEFTINO obavlja”. Nisu hteli ili nisu znali ? I jedno i drugo je nedopustivo !

  Došao je majstor Veca ( Romić) i konkurisao da uradi posao po ceni koja je samo 30 % sume koju je Direkcija bila spremna da plati. Oslanjam se na medije koje sam pratio, a koji su preneli da je naručilac posla, to je vlajda Direkcija, bio spreman da plati još 200 odsto više za taj posao.

  Kako to da su lokalni ponudjači tražili po deset miliona za posao, a onda je u naš grad ujahao neznanac na onim mehaničkim kleštima i polomio obe ponude kao mače muškatlu? 

  Romić je po kratkom postupku slomio dve konstrukcije, i ovu betonsku i onu “tenderašku” . Sve se događalo u atmosferi kada se u Subotici čitao nalaz revizora. Podsećam da je čitanje tih nalaza počelo 30. novembra u popodnevnim satima, nekim odgovornim ljudima su nalazi bili poznati znatno ranjije jer im je bio dat na izjašnjenje kada su mogli dokumentovano da pobiju nalaze revizora. E, pa kada su nalazi o nezakonitim radnjama u raspolaganju javnim finansijama bili tako friški, bilo bi stvarno perverzno da neko odbije ponudu “Elite”.

  Sad mi ostaje da napravim analogiju:

  da li ti se nekada desilo da ti majstor obavi neki posao u kući  i na kraju kaže        ” Ma daj gazda koliko misliš da vredi posao” a ti mu pružiš hiljadarku. On   te zbunjeno pogleda pa ti dve trećine vrati i kaže ” hvala, to je  stvarno previše, 300 je uvrh glave dosta”. Onda ti, (izvini ) kao popišan, uzmeš onih 700 jer si odjednom ukapirao da si ispao papan koji pojma nema šta koliko vredi ? 

  Neznanje je strašna kazna! Pametni se postide pa požure da nauče.

  Ali, da li je neznanje razlog zbog kojeg je investitor – naručilac bio spreman da plati tri puta više nego što je tržišna cena  ili je nešto drugo u pitanju.

  Ja ne znam! A ti ?

  Da su hteli mogli su da izračunaju sa odstupanjem od jedva 5 % samo ako su hteli. Trebalo je da jedan činovnik izmeri objekat ili da nadje u gradskoj arhivi projekat i da uzme priručnik i da izračuna.

  Izvolte, mogu se poslužiti ovim priručnikom svi zainteresovani:

  http://www.scribd.com/doc/70566262/CENOVNIK-Radova

  ima i boljih vodiča za predmer i proračun cene radova.

  Na kraju da se izjasnim na tvoje pitanje sasvim direktno: nisam nezadovoljan, baš sam zadovoljan ali samo zbog toga što se prvi put dogodilo da jedna javna nabavka u lokalnim okvirima bude ovako efektan mat u dva poteza. Zato onaj tvoj naslov POČELO JE  ! ja ne doživljavam kao znak da sje počelo rušenje nego da je počelo da se radi kako treba. Postignut je presedan pa sad imaju i građani po čemu da nivelišu svoj odnos prema Direkciji.

  Ne padam u trans kad neko nešto uradi kako valja jer to smatram prirodnim i normalnim stabdardom. Međutim , kako smo se od toga odvikli ovakv presedan postaj čudo . Kao da igra mečka , pa smo se svi okupili. Nadam se da sam te uverio  ” šta  želim u ovom trenu”. 

  P.S. Iskustvo sa Zorkom je potpuno druga sfera, drugi odnosi, druga pravila i sve je drugačije. Postoji doduše mala podudarnost : i na Zorkino gradilište je dojahao neznanac sa juga (iz okoline Kragujevca ) i obavio posao. Zašto se sa te strane sa više pštovanja gleda na dinar i sa više želje traži posao ? Tek su naknadno lolani podizvođači shvatili da ne smeju da budu toliko nadmeni i da toliko precenjuju svoju rabotu    . . .

   

 29. DuX kaže:

  Eeeee a kako se tu lepak duvao :)))

 30. Lansky kaže:

  Bio jednom subotički Bronx
   

 31. Perix kaže:

  Long Dong Silver:

  Ehhh…R.I.P. (skeletoru), kao i bivsem „bregu“ pored!…ode deo moje pankerske mladosti u nepovrat!

   

  Ali ok…zivot ide dalje…predlazem Punk koncert nakon zavrsetka radova na tom terenu (ili sta li ce vec biti), onako, iskreno, da se oprostimo sa duznim postovanjem „teritorije“!..tja!

  Sankanje na “bregu” – neprocenjivo!

 32. HARD LIFE GANG kaže:

  “ПАЖЊА ГРАБИЛИШТЕ”

 33. Robert Halas kaže:

  Prvo platis da se gradi, posle da se rusi. Kakav benefit imaju poreski obveznici koji placaju za ove stvari ? “Bronx” i pozoriste su lokacije prve klase, pitam se kome je ova zemlja prodata i sta ce da bude tamo posle bronxa. Isto i za pozoriste i zelenu fontanu. Mada ce se pozoriste i fontana nacekati (bar 30god) da se granice srbije sruse ka svetu i tek tada moze da se ocekuje neki investitor. Subotica u kojoj sam rodjen i zivim svojih 38god nikada tuznije i jadnije nije izgledala (ovde mislim na centar i arhitektonsko nasledje).  

OSTAVITE KOMENTAR