Počeo Desire central station

Predstavom “Zoran Đinđić” Ateljea 212, u režiji Olivera Frljića, i koncertom Ramba Amadeusa, sinoć je u Subotici počeo četvrti Međunarodni festival savremenog pozorišta “Dezire central stejšn” (Desire central station), u organizaciji subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”.

 

Za festival, na kome će biti prikazano 15 predstava iz Srbije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, vlada veliko interesovanje, pa su tako karte za pojedine predstave, među kojima i za predstavu “Zoran Đinđić”, odavno rasprodate.

Foto: B92

Festival ove godine nosi podnaslov “Apolitika”, gde će, pored pomenute, na programu biti i još jedna Frljićeva predstava “Proklet bio izdajica svoje domovine”, u izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, koje će na festivalu izvesti i predstavu “Klasni neprijatelj”.

 

Pored njih, na festivalu će biti izvedena još jedna predstava čija tematika je vezana za tragično nastradalog premijera Srbije Đinđića i to u izvođenju SKC Novi Sad – “Ubiti Zorana Đinđića”.

 

Festival će trajati do petka, 30. novembra, na nekoliko pozorišnih lokacija u Subotici, a biće zatvorena premijernim izvođenjem predstave “Paš-port Europe” pozorišta “Deže Kostolanji” – organizatora festivala.

 

Time će biti proslavljena i 18. godišnjica od kako je osnovano ovo savremeno pozorište, koje će se na festivalu predstaviti s predstavama “Grad demona – Paš-port Subotica/Szabadka” i “Sam Đavo – Paš-port Szeged/Segedin”.

Grad demona - Paš-port Subotica/Szabadka

Tokom festivala u Art Bioskopu Aleksandar Lifka biće održana i “Akademija Desire” u okviru koje će biti organizovani razgovori sa istaknutim kulturnim stvaraocima, predavanja i prezentacije.

 

Tako će sutra od 11 časova, pevač i tekstopisac Rambo Amadeus razgovarati na temu “Moralno-ekonomski koordinatni sistem”.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR