Počeo izlov babuški iz Palićkog jezera

U okviru KFW projekta za unapređenje biodiverziteta jezera Palić i Ludaš i ove godine je nastavljeno izlovljavanje ribe. Procenjuje se da je u Palićkom jezeru oko 150 tona invazivne babuške koja remeti ekosistem i samim tim je jedan od uzroka lošeg kvaliteta vode, objašnjavaju stručnjaci. Zbog toga je plan da se u ovom izlovu izvadi oko 50 tona, uz 26 tona koje je izlovljeno u prethodne dve godine, a zatim će se jezero poribljavati drugim vrstama, prvenstveno grabljivicama.

Prema rečima direktorke JP „Palić-Ludaš“ Marte Dobo, prošlogodšnji rezultati su bili veoma dobri i to su očekivanja i od ovog izlova. Preduzeće je dobilo čamac i ukupno osam specijalnih mreža za hvatanje ribe.

Selektivni izlov ribe samo jedna od mera koja bi trebalo da dorpinese poboljšanju kvaliteta jezerske vode.

Poslednja aktivnost u okviru KFW projekta planirana je za novembar sledeće godine, poručili su nadležni.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Onaj desno kaže:

  Kad će početi da izlovljavaju ove nekompetente političare, njih je cela država puna, a pritom remete sve moguće i samim tim su uzrok propadanja ove države

 2. zig zigi kaže:

  i sve to koliko nas kosta? ja bi procenio sa politicarima negde oko 100.000 evra….

 3. Belial kaže:

  Ovim tempom cete je izloviti za jedno 50 godina. Svaka cast, radi se.

 4. Anonimni kaže:

  Stručnjak do stručnjak zato tako dobro napreduje i prethodnici su bili stručni zato je sve došlo do ove situacije bitno je da su politčki podobni i odma se u sve razumeju bruka i sramota za Palić i okolinu !

 5. Croat kaže:

  Kao sto sam napisao jedan od sektora izgleda jako dobro , navodno su tamo eksperimentisali sa tim merama. Prvi put mi se cini da imaju resenje za Palic samo da se sprovede do kraja. Siguran sam i da balave za onim parama koje su dobijene i da ce sve uraditi da sto vise da stave u svoj dzep.

 6. Simpo kaže:

  Ovi tri dana pecaju i zarade kao vecina za godinu dana.

 7. masno tkivo kaže:

  Prvi sektor gde se izliva voda iz precistaca je najcistija. Treba otici tamo da se prosetate i da vidite da se voda bukvalno providi i da ima puno ptica i ribe. Nisam mogao da verujem.

OSTAVITE KOMENTAR