Počeo izlov uginule ribe na Paliću

Stručnjaci smatraju da je pomor izazvan naglim skokom temperature. Ova ružna slika je i deo prirodnog procesa kod stajaćih voda – dodaju.

Vremenske prilike najviše su uticale na srebrnog karasa, koji se smatra invazivnom vrstom u jezeru,  tako da je već započeto smanjenje populacije ove ribe u jezeru, prirodni proces potpomogao. Do sada su jezero i okolinu očistili od oko 700 kilograma uginule ribe. Pomor ribe je problem koji se iz godine u godinu pojavljuje na Palićkom jezeru. Javno preduzeće upravo radi na tome da povrati prirodnu ravnotežu i spasi živi svet jezera i okoline.

„Čitav eko sistem ne  funkcioniše. Zbog čega ne funkcioniše kako treba? Zbog toga što su njegovi pojedini delovi u toj meri promenjeni. O tome treba da razmislimo. Raspršivači su sa jedne strane veoma skupi, a s druge, donose rešenje samo za nekoliko časovia Takođe, dotok vode iz Tise do sada donosio je samo rešenje na nekoliko časova, ali ne otklanja osnovni problem stabilnosti sistema. Za to je potrebno uložiti vreme, energiju i novac. To je ono što radimo sa KfW projektom. Uređenjem obalnog područja, stvaranjem pojasa odgovarajućih biljaka, zatim promenom balansa koji je rezultat neodgovarajućih uslova u vodi” kaže Tamaš Vinko, stručni saradnik, JP „Palić Ludaš”.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Možda treba u priobalnom pojasu zasaditi ljubičice i karanfile, pa će eko sistem da dođe u normalu.
  E, moji “stručnjaci”, ništa od vas, sve same prazne priče i palamuđenje, sličnih priča smo se zadnjih godina BAŠ naslušali.

 2. Salamander kaže:

  Tu ste u pravu da ovi svi stručnjaci samo pričaju a evo već godinama bez većih rezultata na Paliću jer je uvek nešto krivo…te toplo vreme, te veća količina vode, pa puno algi, pa malo algi…itd. Neka objasne jednu stvar: da bi se uspostavio neki ekosistem da li čovek uopšte treba da se meša i da interveniše ? Svaki ekosistem nađe sebi zlatnu sredinu ako se čovek ne upliće previše. Znači nama bi trebalo vreme, malo manje ovakvih stručnjaka, a novca najmanje jer se tu najviše krade za kojekakve projekte oko revitalizacije Palića, a najmanje nam treba da ispoštamo svu otpadnu vodu u njega. Mogli su do sada da se sete i da od tih silnih para kje su do sada potrošene na gluposti da naprave poseban sistem za atmosfersku vodu koja bi mogla da napaja Palić čistom vodom (čistijom od Tise) čime bi rešili probleme kapaciteta prečistača i plavljenja ulica tokom pljuskova koji su sve učestaliji. Ima tu još mnogo stvari koje bi se mogle uraditi, ali ne da se uspostavi ekosistem samo na Paliću nego u čitavom regionu – ne treba nam puno stručnjaka ali nam treba onih sa opštim znanjem i logikom.

 3. croat kaže:

  Ti kojekakvi projekti , koja je to muljaza, gora od palickog mulja. Blablablabal, ajd koliko ste stabala dosada oko jezera posadili??!? Nijedno??? Osim nesretnog precistaca sta je konkretno i opipljivo uradjeno za jezero ?

 4. Pecaros kaže:

  Bice to jedan jako tezak poduhvat. To je divlja riba, ona bez,i ona se otima, i nju nije lako izloviti. To vam moze potvrditi svaki ribolovac. Za “izlov” crknute ribe treba mnogo znanja, iskustva i vestine.

 5. kikindjanka kaže:

  Svim ovim strucnjacima izgleda gradjani treba da kazu sta da rade!!!!

 6. Subočan kaže:

  Izlov uginule ribe?! Samo da se ne opire previše na štapu…

 7. S&S kaže:

  Ako je to tako ozbiljan i zahtevan posao, a traži se i stručnost, potrebno je na čelo ekipe postaviti gradonačelnika da on prvi pomiriše svaku ulovljenu ribu (ukoliko uspeju koju uloviti).

 8. Mic po mic... kaže:

  A gde je u ovoj priči Mišel Roman-hidrolog …?

OSTAVITE KOMENTAR