Počeo “lutkarski Bitef”

Dodelom nagrade “Mali Princ” srpskom kompozitoru Zoranu Hristiću, u Subotici je počeo 23. festival pozorišta za decu, koji će trajati do 30. septembra.

– Vreme u kome živimo više je grubo nego plemenito, ali udahnimo plemenitost stupajući na podijum internacionalnog festivala pozorišta za decu u Subotici, festivala koji neguje tradiciju i dirljivo se priseća umetnika koji su njoj doprineli, i u znak zahvalnosti promoviše “male prinčeve” – poručio je sa pozornice Hristić. – Taj mališa plemenitog roda vraća me u vreme kada sam prgršt nota slao deci direktno u srce i dušu.

voj-festival_620x0

Veliki umetnik, autor kompozicija u predstavama za decu “Smrt Omera i Merime”, “Hobit”, “Mitovi Balkana”, “Simpatija i antipatija”, “Kuckava bajka”, dodao je i da nagrade žive jedan dan, dok je delo ono što ostaje iza svakog čoveka.

– Da li sam u tome uspeo, da li sam “Mali Princ” koji muzikom miluje decu, da li sam stvarno ostvario taj plemeniti gest? Umetnik je sumnjičav i nagrada nije u stanju da ga razume – istako je Hristić. – Nagrađeni je srećan samo ako “mali prinčevi” načulje uši, slušajući njegovu muziku i kada skaču od sreće. Ja sada skakućem!

Pored Hristića, laureat ovog prestižnog priznanja za životno delo je i italijanski lutkar Mimi Kutikio, ali će njemu nagrada biti naknadno uručena.

Kako kaže direktor Festivala i selektor Slobodan Marković, u takmičarskom programu nastupiće 16 pozorišta iz 11 zemalja. Pored glavnog programa, biće održan i naučni forum sa temom “Mit u savremenom pozorištu za decu”, predstavljanje knjige “Jurkovskom u čast”, kao i program “Trgovi i ulice”, na kome će nastupiti mnogobrojni subotički mališani.

– Moto našeg rada od osnivanja do danas jeste da radimo sa ravnim sebi, ali češće sa pametnijim od sebe, i to ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Imao sam sreću i privilegiju što sam radio i sarađivao sa dva barda teatrologije, koji su više od jedne decenije radili i izgrađivali ovaj naš festival – Jovanom Ćirilovom, koji je više od jedne decenije bio na čelu Saveta, i akademikom Henrikom Jurkovskim – istakao je Marković. – Oni su ugradili svoja osećanja, svoje znanje, svoje temelje i teatrološku misao da bi danas mi zaista u Subotici stvorili “lutkarski Bitef”, kako ga je pokojni Ćirilov nazvao. Čeka nas veliki posao – da se ono što smo počeli pre nekoliko godina realizuje i da se prvi put formira Fakultet za lutkarstvo, kao i Muzej lutaka.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 15