Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

U Subotici je večeras otvoren 21. Međunarodni festival pozorišta za decu a na početku su uručene nagrade za životno delo “Mali princ” Gezi Balogu i Timotiju Džonu Bajfordu u čije je ime priznanje primila Zorica Bajford.  

 

Direktor festivala Slobodan Marković izrazio je uverenje da će kao i prethodnih 20 puta, i ovaj 21. festival doneti mnogo radosti ne samo subotičkoj deci, već i deci širom Vojvodine, Beograda i juga Srbije.

 

plakat festivala 2

 

“Imam razloga da se radujem jer su nam stigle predstave iz daleke Indije i Gruzije, to su nove dve zemlje (na festivalu), a dolaze nam predstave raznih profila – od lutkarskog teatra do teatra senki," rekao je Marković napominjući da će u okviru festivala biti i naučnog promišljanja i održana izložba o sto godina slovenačkog lutkarstva.

 

On je dodao da će trgovi i ulice “živeti” ovih dana u Subotici, pre svega uz podršku lokalne samouprave, pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture.

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da je Međunarodni festival pozorišta za decu jedan od najznačajnijih festivala u Subotici, zbog njegove tradicije i zbog toga što je u grupi festivala koji “oplemenjuju grad” i daju mu karakter "festivalskog grada”.

 

“Bitno je da će se Subotica na nedelju dana pretvoriti ili transformisati u grad festivala, da će u centru pažnje biti najmlađi, naša deca, oni koji su nam najveće i najdragocenije bogatstvo” – rekao je Maglai.

 

On je posebno naglasio da festival drži nivo kvaliteta, kao i to da će on i ubuduće imati finansijsku podršku lokalna samouprave, pokrajine i republike. "Naša obaveza je da održimo ovaj festival na visokom nivou i da u ovih nedelju dana pružimo našoj deci lepe trenutke” – dodao je Maglai.

 

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da festival koji ima predznak dečiji, prenosi poruku koja se nameće sama za sebe – poruku mladosti, lepote, bezbrižnosti i veselja.

 

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo „Mali princ“ Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britanskog režisera, scenariste i glumca, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji.

 

Tokom ceremonije otvaranja nastupio je Dečiji hor „Zvončići“ iz Novog Sada, OKUD „Mladost“ iz Subotice, Plesni klub „Alisa” iz Kotora, klovn Arsa sa Marsa i najmlađi autorski bend iz Subotice – Tajmbrejkers.

 

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala, za koji je prijavljeno čak 230 predstava iz 44 zemlje, počinje sutra u Subotici na tri lokacije – sceni Jadran Narodnog pozorišta, pozorištu “Deže Kostolanji” i Dečjem pozorištu.

 

Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i „Dah“ subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

 

Predstave iz takmičarskog programa nadmeću se za neke od nagrada – Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku i druge.

 

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

 

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

 

Festival će trajati do 26. septembra.

 

TANJUGKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR