Počeo sanacioni izlov srebrnog karasa

Prema najnovijim analizama Zavoda za javno zdravlje u Subotici, voda Palićkog jezera je lošeg kvaliteta i nije bezbedna za kupanje, pišu Novosti.

Palic nedelja popodne (4)

U turističkom delu jezera voda je intenzivno zelene boje, male providnosti i sa velikom količinom suspendovanih, mineralnih i organskih materija, ekstremno visoke pe-ha vrednosti, visoke koncentracije svih oblika azota i fosfora i sa neujednačenim i nepovoljnim režimom kiseonika.

 

– Na osnovu ovih parametara, kvalitet vode jezera Palić odstupa od vrednosti propisanih Uredbom o klasifikaciji voda za 2. b klasu, koja je pogodna za kupanje – kažu u ZZJZ. – Rezultati analize vode pokazuju da ona spada u petu kategoriju i da nije preporučljiva da se koristi u bilo koje svrhe.

 

Zelena boja potiče od algi, čija je koncentracija izuzetno visoka i iznosi 22 miliona po litri vode, a 70 odsto njih su modroalge, fitoplanktoni koji je pojavljuju u formi prirodnih otrova.

 

Kako bi se jezero bar malo rasteretilo od štetnih materija, počeo je sanancioni izlov ribe, prvenstveno srebrnog karasa. JP "Palić Ludaš" pripremio je prostor gde će riba biti privremeno smeštena.

 

– Izlovljena riba biće u mrestilištu koje smo osposobili, a plan je da ubuduće u njemu proizvodimo riblji podmladak kako bismo nadoknadili izlov – kaže dr Ferenc Marton iz JP "Palić Ludaš". – Kada kvalitet vode bude zadovoljavajući, jezero ćemo poribljavati vrstama riba grabljivica i na taj način ćemo uštedeti dosta novca jer neće biti potrebe za pronalaženjem ribe na tržištu.

 

NovostiKOMENTARI

  1. Farago Zoltan kaže:

    Ma vama sve vode treba oduzeti koje ste dobili na upravljanje, pogledajte kako Kireš izgleda otkada je vama dodeljen ! Sve vode vratiti Vodama Vojvodine !!!

  2. No komment kaže:

    Farago Zoltan da li ste sigurni da oni su bolji? Po meni njihov plan za isušivanje Vojvodine sa kanalskim mrežama nije baš znak ekspertivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR