Počeo Susret pozorišta lutaka Srbije

U subotičkom Dečijem pozorištu preksinoć je započeo 43. Susret profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji se održava do 29. novembra. Smotru je otvorila predstava za omladinu i odrasle „Dah“ (Lélegzet), u izvođenju subotičkog dečijeg teatra.

 

Ukupno će biti odigrano sedam lutkarskih predstava, a gostuju Dečije pozorište iz Kragujevca, zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“, niško Pozorište lutaka, novosadsko Pozorište mladih, beogradsko Malo pozorište „Duško Radović“ i zemunsko Pozorište lutaka „Pinokio“.

Ova pozorišna manifestacija održava se od 1960, svake godine u drugom gradu, a u Subotici je gostovala poslednji put pre 10 godina. Ove godine umetnike dečijeg teatra Subotičani dočekuju u renoviranim prostorijama Dečijeg pozorišta – kaže direktorica Marta Aroksalaši Stamenković.

 

– Nadam se da će svi učesnici Festivala otići iz Subotice sa lepim utiscima, jer, osim što smo se mi, kao domaćini, potrudili da sve bude savršeno tokom trajanja Festivala, verujem da će naši gosti biti oduševljeni i subotičkom publikom, koja je doista kulturno odnegovana, pre svega zahvaljujući tradiciji našeg pozorišta, koje je svoju prvu predstavu izvelo još 1934. godine, što znači da nam uskoro sledi i 80. godišnjica postojanja i rada – kaže Marta Aroksalaši.

 

Organizaciju Susreta profesionalnih pozorišta lutaka u Subotici pomogli su Grad i Svetsko udruženje lutkarskih umetnika i pozorišta, a vrednost dobijenih sredstava je 600.000 dinara. Namera organizatora, kaže direktorica subotičkog pozorišta, bila je da predstave budu besplatne, ali kako je dostupni fond ipak premali za sve troškove, ulaznice se prodaju po ceni od 150 dinara.

 

Manifestacija je takmičarskog karaktera, te će prilikom zatvaranja Susreta 29. novembra biti dodeljene nagrade najboljim učesnicima.

 

Program pogledajte u Najavi dešavanja

 

V. Laloš, DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: