Počinje gradnja regionalne deponije

Počeli su pripremni radovi na izgradnji Regionalne deponije između Bikova i Oroma. Evropska unija finansira projekat, a Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo je 3,2 miliona evra za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća, a lokalne samouprave treba da obezbede 984.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Nakon skoro deset godina čekanja počeli su i prvi konkretni radovi na izgradnji Regionalne deponije, koja bi trebalo da reši problem upravljanja otpadom gradova i opština: Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže, Sente i Novog Kneževca, sa ukupnim brojem stanovnika od 280.000.

deponija, subotica, regionalna_660x330

Projekat će da obezbedi izgradnju regionalne deponije, transfer stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada.

„Obuhvata telo deponije, liniju za separaciju otpada, kompostilište, prečistač procedne vode, upravnu zgradu i sve prateće objekte koji su neophodni za savremenu Regionalnu deponiju“, rekla je Andrea Kikić direktorka d.o.o. „Regionalna deponija“.

Procenjuje se da će godišnje stizati oko 80.000 tona raznovrsnog otpada. Izvođači radova su firma „Instal inženjeringa“, domaća firma, „Set“ iz Šapca, i firma „Ibi“ iz Italije.

deponija,-subotica_660x330

„Što se tiče izgradnje kompleksa Regionalne deponije za izgradnju smo obezbedili sredstva iz IPA fonda. Ugovor je vredan 14,8 miliona evra i u potpunosti EU finansira realizaciju ugovora izgradnje kompleksa Regionalne deponije, a krajnji rok izvođačima za izgradnju je 28.01.2017.godine“, istakla je Andrea Kikić.

Očekuje se otvaranje novih radnih mesta i planirano je da se zaposli 75 radnika, a manje od šesdeset njih će raditi u centralnoj deponiji, ostali će biti na stanicama za pretovar i u dvorištima za sakupljanje otpada.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. bane kaže:

    U celoj ovoj priči najvažnije je da se mi, koji bacamo smeće u kontejnere, dozovemo pameti, i da to isto smeće razvrstamo, a pre svega da pazimo šta bacamo, jer se i u tekstu pominje tzv. ‘procedna voda’, što znači da će se razne otrovne supstance (npr. teški metali iz starih baterija koje bacamo u smeće, itd), kod jačih pljuskova procediti u zemljište, a mi ćemo to pojesti sa pšenicom, kukuruzom itd. Džaba su nam onda šuplje priče o GMO, aflatoksinu i slično. Znam da i ja ovo džaba pišem, ali nije zgoreg o tome razmisliti…

  2. Megille kaže:

    @ bane .dugo ćeš ti piti ‘ procedenu vodu ‘ . Naime u okolini subotice zakopana su milioni tona zagađenog otpada. Tako da ni kupati u paličkom jezeru nećes bar hiljadu godina i kusur…pobrinuli su za ovo stručnjaci iz subotičkog javnog preduzeća Čistoća i Zelenilo uz pomoć subotičke opštinske uprave koja ih plaća našim novcima -novcima građana subotice.A traže i poskupljenje svojih usluga. Halooo !!!

  3. nezaposlen kaže:

    Andrea I Love You

OSTAVITE KOMENTAR