Počinje obnova pruge od Subotice ka Segedinu

Ministar Momirović izjavio je da će po završetku modernizacije i rekonstrukcije, ova pruga biti jedna od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica, kojom će vozovi saobraćati brzinom do 120 km/s sa najmodernijom pratećom opremom i signalnim i bezbednosnim sistemima.

– Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase unapredićemo transportne i putničke veze u regionu dva grada Subotice i Segedina, ojačaćemo veze Mađarske i Srbije.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 km za brzine do 120 km/s i rekonstrukcija staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukcija 13 putnih prelaza u nivou i 2 pothodnika. Postupkom Javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljenog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija „RŽD Internešnl“, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom “Karin komerc'”. Vrednost njihove ponude, koja je ujedno bila jedina na javnom pozivu. je 10.227.146.290,06 dinara bez PDV-a.

Železnička stanica Palić / foto: wikipedia


KOMENTARI

 1. napokon kaže:

  Ako rusi rade bice ok i brzo

 2. Arpad kaže:

  Odličan i zvaničan vest,dugo očekivano i već kreće ralizacija na terenu.Priprema terena kod stanice Horgoš i Bački Vinogradi su već danima u punom jeku.

 3. железнодорожник kaže:

  @ napokon

  Po kojim parametrima zakljucujes da Rusi grade brzo i dobro? Skoro cela njihova zeljeznica je izgradjena materijalom i znanjem iz DDR-a. Oni sami nemaju neku vecu tradiciju i znanje u tim poslovima. Na stranom trzistu nastupaju osim u Srbiji, na Kubi, u Mongoliji i Severnoj Koreji. Za sada nisu poznate neke vece i bolje reference za Ruske graditelje. Meni nije bas najjasnije zasto treba Nemacku tehnologiju kupovati iz druge ruke preko Rusa?

 4. ufffffffffffffffffff kaže:

  Kada započinje rekonstrukcija pruge ka Bajmoku i Somboru? bilo je spremanaja stanica međutim branicinisuvraćeni na mnogim mestima, čak i gde ima(iza Bajmokaka A. šantiću) desilase nažalost nezgoda. dajete li Visebi za pravo da ugrožavate i dovodite u pitanje tuđe živote?????

 5. Tramp kaže:

  Ovo je samo na papiru ok. Videćemo kad rok izgradnje istekne .Biće tu prolongiraju još nekoliko godina i nekoliko miliona.

OSTAVITE KOMENTAR