Počinje sanacija unutrašnjosti sinagoge

Poslednji dan naredne godine označiće kraj višedecenijske rekonstrukcije zgrade sinagoge u Subotici. 31. decembra 2017. godine, prema potpisanom ugovoru vrednom dva miliona evra, treba da budu završeni radovi na rekonstrukciji unutrašnjosti ovog velelepnog zdanja. Sredstva je obezbedila Vlada Mađarske.

sinagoga subotica 5738

Za osam dana počinje dugo najavljivana i očekivana sanacija unutrašnjosti jednog od najlepših sakralnih zdanja u ovom delu Evrope. Posao je vredan 2 miliona evra, a finansiraće ga Vlada Mađarske putem Mađarskog nacionalnog saveta. Rok za završetak radova je 31. decembar 2017. godine čime bi višedecnijski radovi na sanaciji ovog objekta konačno trebalo da budu završeni.

“Ja se nadam da će to i da bude i da usledi tako i verovatno da i većina Subotičana isto tako misli da je krajnje vreme da počeno da koristimo sinagogu za sve ono što smo bili opredelili na osnovu sporazuma sa Gradom i sa Mađarskim nacionalnim većem iz marta meseca 2015. godine”, rekao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

Tim sporazumom je predviđeno korišćenje sinagoge kako u verske, tako i u kulturne potrebe. Nesumnjivo da će potpuno rekonstruisana sinagoga privući i još već broj turista nego sada, kada je među tri najposećenije građevine u Subotici, sa više od 10.000 posetilaca godišnje.

“Sinagoga se, ja mislim, od 2003. nalazi na sertifikovanoj evropskoj kulturnoj ruti jevrejskog nasleđa tako da je ona poznata mnogima u Evropi i neki čak dolaze samo da bi videli sinagogu”, rekla je Branka Banjanin, Turistička organizacija Subotice.

Prethodnih godina obnovljena je kompletna spoljašnjost, odnosno krov i sve četiri fasade, kako iz domaćih tako i iz međunarodnih izvora.

Odobrena sredstva ne odnose se samo na unutrašnju rekonstrukciju već i na uređenje spoljašnjosti odnosno dvorišta subotičke sinagoge, čime će Subotica prema ovim najavama u 2018. godini dobiti jedan sasvim novi, reprezentativni prostor u centru grada.

 

RTVKOMENTARI

 1. paleta kaže:

  “„Sinagoga se, ja mislim, od 2003.”….

  ..ja mislim….

  Nema šta da mislite. Vaše je da znate. Prosečan građanin može da misli. Vi treba da znate.

 2. roki kaže:

  sinagoga u Szegedinu je mnogo lepsa

 3. Moler kaže:

  Lepa vest.

 4. Rastafarijanac kaže:

  @roki
  Da, u Szegedinu nisu pobili toliko jevreja kao u Szubotici …

 5. Test driver kaže:

  Ajde roki … Sinagoga u Segedinu je 4. najveća sinagoga na svetu, naravno da je lepša! To ne znači da naša nije lepa i da je treba omalovažavati! Treba da smo ponosni što jednu takvu lepu građevinu imamo u Su a ne da je pljujemo po njoj!

 6. DANICA kaže:

  Bravo za mađarsku donaciju, čudno je da to ova država nije uradila.
  Malo me brine da će se koristiti za kulturne potrebe, jer ova sdašnja gradska vlast malo neobićno shvata kulturu. Valjda neće poćeti u sinagogu dovoditi Malig Knindžu i ostale Krajiške zvezde?!

 7. Sion kaže:

  Sinagoga je savrsen ambijent za opere, zvucni efekti se u takvim objektina lepo komponuju kroz ambijent, primer u Novom Sadu se prikazuju opere u Sinagogi.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 10 = 16