Počinje vraćanje Svetog trojstva na staro mesto

Restauracija i konzervacija Svetog trojstva je pri kraju i uskoro bi moglo da počne izlivanje temelja i sastavljanje spomenika, koji se sada nalazi u delovima. Sveto trojstvo izgled iz 1912.  godine, jer je originalni spomenik bio viši i zauzimao veći prostor

sv trojstvo

U poslovnom prostoru u ulici Nikole Kujundžića, odmah iza katedrale Svete Terezije, na oko dve stotine kvadratnih metara, ekipa restauratora, predvođena Karolinom Biači, diplomiranim restauratorom za kamen i kamene skulpture, bije bitku sa vremenom i ravničarskim kamenom peščarom koji je njegov zub poprilično načeo, pa se svaki deo mora posebno obraditi, a poneki i zameniti, kako bi Sveto trojstvo da i naredna dva veka Subotičanima priča istoriju. Sada je ona, što se tiče samog centralnog stuba, podeljena u ravno 110 komada, ne računajući skulpture, i verovatno samo stručno oko može da sagleda gde koji deo pripada i kako će se ponovo naći u jednoj celini!

„Tih 110 komada imamo složeno u sedam lamela i posao koji smo do sada obavili bio je veoma naporan, ponekad smo morali da radimo po četrnaest i više sati dnevno, ali smo uspeli da za ovih nekoliko meseci restauriramo i konzerviramo što više originalnih delova. Ovaj „atelje“ je pun kamena, čitav spomenik ga ima, verovali ili ne, ravno 20 tona, i želimo da što pre izađemo odavde i počnemo sa gradnjom i stvaranjem novih figura“, priča nam Karolina Biači, koja rukovodi petočlanom ekipom angažovanom na obradi Svetog trojstva.

Ovaj spomenik načinjen je od peščara, i to od nekoliko njegovih vrsta, jer drugi kamen u Vojvodini u to vreme teško je bio dostupan, a izradio ga je majstor Karl Salcer, koji je živeo i radio u Somboru, koristeći verovatno komade koje je imao u svojoj kamenorezačkoj radionici. Kada je postavljeno na današnjem Trgu republike, 1815. godine, Trojstvo je stajalo uzdignuto na sedam stepenica i imalo je još i zidić kao „otlar“ i platformu od oko osam kvadratnih metara, ali nekih pola veka kasnije, kada se radilo nasipanje i nivelacija grada, stepenice su ostale ispod zemlje i spomenik se znatno „spustio“.  Prvi put je restauriran 1912. godine, i kao takav je od 1964. do 1966. godine uklonjen sa Trga i premešten iza crkve Svete Terezije Avilske.

„Sve što smo mogli spasiti od originalnog mi smo spasili, ali bilo je nekih delova koji su se u toku montaže bukvalno raspadali u paramparčad, pa smo morali da izlivamo nove, znači veštački kamen od istih sastojaka peščara i krečnjaka koji se savršeno može koristiti. Za uvoz i zamenu kamena nemamo ni finansijskih mogućnosti a ni vremena, nabavka bi dugo trajala. Što se izgleda tiče, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Direkcijom za izgradnju grada opredelili smo se da Svetom trojstvu vratimo izgled iz 1912. godine, kada je preuređivan Trg i kada je bila postavljena ogradica oko kompozicije.  Visina od blizu 10 metara, koju je i tada imao, biće primerena centru grada, takođe će i prostor koji će zauzimati ostati isti, jedino što će biti vraćen barokni zidić, odnosno „oltar“, koji se negde izgubio prilikom premeštanja, što znači još oko dva kvadratna metra više, a oko njega će biti i ograda. Trojstvo će biti u osi Trga i šetališta i okrenuto više Rokinoj kapeli nego Gradskoj kući“, objašnjava Karolina Biači.

restauracija

Prema mišljenju restauratora, ovo će ujedno biti i poslednje obnavljanje spomenika Svetog trojstva u njegovoj istoriji, jer zbog prirode i dotrajalosti materijala narednog puta biće moguće da se radi samo njegova kopija!

 

Ceo tekst: Subotičke novineKOMENTARI

 1. Rastafarijanac kaže:

  E, sada ću moći mirnije da spavam…

 2. JaPaDa kaže:

  “Za uvoz i zamenu kamena nemamo ni finansijskih mogućnosti a ni vremena, nabavka bi dugo trajala”

  Pa zašto, je*//&%& mu sve ZAŠTO se onda ovo požuruje i pravi fušeraj? Ako radimo nešto daj da uradimo kako valja, ili sačekamo dok ne budemo mogli. Zbog ovakvih gluposti ne možemo ni da očuvamo ono što imamo u Subotici, a kamo li da stvorimo nešto novo!

 3. vokille kaže:

  Ono staro mesto za sveto trojstvo je bilo ok. Ovako, jeste stara lokacija u pitanju, ali ceo trg će delovati prenatrpano. Najbolja lokacija za Sveto trojstvo mi ipak deluje nasuprot Franjevačke crkve, na mestu onog ružnog plastičnog igrališta koje kvari centar. Takva igrališta u srcu grada postoje eventualno u najgorim selendrama, dovoljno je da ga postave 200 metara dalje, tamo gde je praznina pored Radničkog, na mestu starog kostura. Spomenik bi tako dobio lepo mesto, a ispred Gradske kuće ne bi trg delovao klaustrofobično.

 4. JEDAN JEDINI kaže:

  Da podsetim da je par meseci spomenik stajao u poslovnom prostoru u ulici Nikole Kujundzica o cemu je pisao i grad subotica. https://www.gradsubotica.co.rs/gde-su-elementi-spomenika-svetom-tojstvu/ a sada pricaju da nemaju vremena!!!! sramota da su poceli na vreme poceli restauraciju mozda bi i uradili posao kako treba a ovako… kao i sve ostalo sto se radi kod nas fuserajski…

 5. stormwatch kaže:

  Bravo PRESVETO TROJSTVO!

 6. Aleksa kaže:

  vokille

  Na mesto ispred Franjevacke crkve, koje Vi preporucujete, bi trebao da se vrati spomenik Sv.Florijanu,zastitniku vatrogasaca. Taj spomenik je nekada i bio tamo, pa je u paketu sa SvTrojstvom premesten kod Katedrale.

  Jedino ne shvatam zbog cega bi trg bio pretrpan kada bi se spomenik vrati na staro mesto. Oduvek je bio tamo i nikome nije smetao niti se smatralo da je trg pretrpan.

  I zbog toga smatram da se treba potruditi da grad dobije svoj nekadasnji izgled. Verujem da bi se i Vi slozili da Strosmajerova ulica dobije stari izgled, a umesto prostora gde je bila tramvajsla pruga kako bi lepo izgledalo setaliste, vratiti stare saobracajnice sa obe strane ulice i uklonimo to grozno parkiraliste.

 7. Anonimni kaže:

  ALEKSA treba da dobije spomenik

 8. Megille kaže:

  Vraća se imiđ mog grada koju su naši preci stvarali za vreme Austrijskog carstva kao i za vreme Austrougarske.

 9. vokille kaže:

  @Aleksa- slažem se za Štrosmajerovu ulicu, međutim, ostavio bi prostor za tramvajske šine, jer se nadam da će se jednom opametiti ljudi za to koju su glupost napravili sa ukidanjem tramvaja, i to par godina pre nego što je nastupila prva veća naftna kriza( tada je bio taj glupavi trend u celom svetu po uzoru na SAD da se šinski javni prevoz redukuje, pod uverenjem da je nafta beskrajna). Redukcija parking mesta je isto tako poželjna- ali neophodno je urediti neki parking prostor, u suprotnom, dogodiće se saobraćajni horor neslućenih razmera. Dimitrija Tucovića bi bila dosta lepa pešačka zona.
  Za trg kažem da će biti pretrpan zato se tamo nalazi pored fontane i lepo izrastao drvored, i spomenik žeteocu, i ona lepa česma. Oni ne blokiraju pogled na prednju stranu gradske kuće. Dok međutim, sa svetim trojstvom, ne deluje mi da se sasvim uklapa, već da blokira pogled https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2014/09/sveto-trojstvo-subotica.jpg
  . Super mesto bi bilo tamo gde je spomenik caru Jovanu Nenadu, ali pošto od toga nema ništa, ipak smatram da je ispred Franjevačke crkve na mestu onog ružnog igrališta super lokacija. Sveti Florijan bi isto mogao ostati na mestu gde se nalazi, kraj katedrale, jer kako vidim lepo se uklapa u tu sredinu, da ne uzimamo previše od tog kraja.
  Jednom se nadam da će podići drevnom mađarskom božanstvu Haduru neki spomenik ili oltar, ali i to su samo snovi.. 🙁

 10. Megille kaže:

  Vokille@ ,da tom takozvanom ‘Caru’ crnom jovanu stvarno nije mesto na gradskom trgu ispred gradske kuće. Naime ne uklapa se u arhitektonsku sredinu gradskog jezgra. Uostalom i njegovo postojanje je pod velikom tajnom . A i Hrvatski grb sa njegove desne strane dokazuje nešto savim drugo…

OSTAVITE KOMENTAR