Počinju praznične „buvljačke“ bahanalije

Mladi subotički huligani ponovo ratuju protiv građana. Čim se pojave u prodaji prvi novogodišnji ukrasi, a to znači i petarde, po gradskim ulicama započinje uobičajena kanonada pirotehničkih projektila, svake godine sve „savršenijih“, tako da odaju utisak prave ratne municije.

petarde 3

Pogotovo kad padne mrak, koji je najbolje skrovište za sve ljudske nepodopštine, deo subotičke tinejdžerske populacije nalazi pravo uživanje u zvucima koji podsećaju na bombe, puške, mitraljeze – a verovatno i u plašenju građana. Pojava je postala običaj, gotovo tradicija, a od nade da će neko uvesti red i privesti kulturi tu razdraganu mlađariju nije ostalo ništa. Svake godine gradonačelnici šalju obaveštenja i upozorenja da se to ne sme, ponekad i policija podseti da je bacanje petardi „no, no“, ali i civilna i policijska vlast, očito nemoćne pred adrenalinom frustrirane mladeži, ne preduzimaju nikakve konkretne i praktične korake.

 

Građani se ponekad i obrate policiji, ali ako pritom pokažu netrpeljivost i ljutnju što neko u njihovom doskora relativno mirnom gradu stvara atmosferu rata, može dobiti odgovor da mora „biti tolerantan“ i imati razumevanja, jer su to mladi ljudi koji su „samo nestašni“, te da frustrirani situacijom u društvu i zapostavljeni od porodice moraju negde da iskale tu svoju frustraciju… O tome da neko može biti i povređen gotovo se i ne govori.

 

Petarde odjekuju u svim delovima grada, ponekad i u privatnim dvorištima ubačene sa ulice, i obično praćene smehom grupica dece/mladića i devojaka, neretko i začikivanjem onih koji se usude da iznesu bilo kakvu primedbu na takve nestašluke. I nakon svega, ostaje druga frustracija građana koji su navikli na obzir prema komšijama i sugrađanima, koji i dalje ne razumeju čega ima zabavnog u eksplozijama pirotehničkih spravica i simuliranju rata, i koji se u suštini nemaju kome požaliti.

 

 Očito je da kult oružja, ratovanja i demonstracija sile, makar to bila petarda u ruci kupljena na buvljaku, ima prećutnu podršku onih koji su zaduženi da čuvaju nekakav građanski red.

 

A usput, ako shvatite da ne možete ništa učiniti ni da biste zaustavili besmislene eksplozije pod sopstvenim prozorima, onda ćete shvatiti da ni mnoge druge stvari ne možete menjati. Poruka dostojna Orvela…

 

DANAS

 KOMENTARI

 1. Nikola96 kaže:

  Kao to nisi radio kad si bio dete? surprise

  "Mladi subotički huligani"

  Da li ti znaš šta znači ta reč?

 2. samo pitam kaže:

   

  Nikola96:

   

  Kao to nisi radio kad si bio dete? surprise

  "Mladi subotički huligani"

  Da li ti znaš šta znači ta reč?

   

  Ta rec se danas koristi i gde treba i gde ne treba. Mi danas ustvari imamo vise huligana nego ovih "normalnih" pa se postavlja pitanje ko je ustvari huligan?

 3. Lansky kaže:

  Meni spočitavaju da sam huligan zato što sam bio umešan u tu aferu sa petardama u školi, dobro istina je da sam bacao gde ne treba ali nisam bio jedini a ne bi se ni saznalo da me nisu cinkarili, neke budale.

  I za to što sam demolirao te neke radove, to je bila cela grupa, mene je samo zavelo loše društvo. Posle sam kažnjen i popravio sam se. 

 4. Cokolada kaže:

  Meni su 2-3 petarde koje zimi bacim bile vrhunac "lošeg ponašanja". Sećam se koliko smo kao klinci tražili mesto gde da se sakrijemo da bismo bacili petardu. Danas idem ulicom a petarde mi padaju pod noge, kako je tek nekom od 70 – 80 godina. Kad vidim sta taj užasan zvuk čini mojim psima, kako golubovi koji se noću uspavaju ne znaju gde udaraju od straha… kajem se i zbog te 2-3 petarde godišnje.

 5. ... kaže:

   

  Nikola96:

  Kao to nisi radio kad si bio dete? surprise

  "Mladi subotički huligani"

  Da li ti znaš šta znači ta reč?

   

   

  U životu nisam bacila petardu. Nisu to činili ni moji roditelji, a ne čine to ni moja deca. Ko u tome uživa ima ozbiljan problem u glavi. Stvar vaspitanja , ali i mentalnog sklopa.

 6. Petardinjo kaže:

  Deca su deca! Mogu biti nestasna ili dobra. Huligan se postaje u sledecoj fazi zivotnog doba.

  Neprimereno je nazivati decu huliganima zbog bacanja petardi!

 7. zorandjala kaže:

  ja kad sam bijo dete nije bilo petardi ,pokoja zaostala granata ,poneka bomba i nista drugo po tom pitanju .jedan moj drug je pokusao da razmonira granau cekicem i neka mu oprosti bog uspeo u toma. tako da mi koji smo ostali zivi nismo puno uzivali u pucnjavi.ali nezameram deci sto to rade danas,mada bi dobro bilo dok to rade da su pod nadzorom.

 8. nenad kaže:

  Huligani???!!! bas si glup!!! nadji znacenje te reci, pa onda glumi da si neki novinar ili sta vec jesi!!! glup si kao k…!

 9. ....... kaže:

   

  nenad:

  Huligani???!!! bas si glup!!! nadji znacenje te reci, pa onda glumi da si neki novinar ili sta vec jesi!!! glup si kao k…!

   

   

  Izvinjam se za "like". Greska !.

 10. Kertvaros kaže:

  Pucalo se od uvek . Sa tom razlikom sto se petarde i slicne stvari nisu mogle kupiti gotove na pijaci, nego smo morali da ih pravimo u domacoj radinosti. Omiljena naprava je bio kljuc sa ekserom koji su medjusobno povezani komadaom kanapa. Naravno ni ta sprava nije mogla da se napravi bez problema. Kljuc je morao imati cevastu formu, najbolji su bili oni stari od velikih i teskih kapija, eksera je bilo koliko hoces. princip je bio vrlo jednostavan. U cilidricni otvor kljuca se stavi ostrugana zapaljiva masa sa sibica, ubaci ekser i onda se dobro zamahne i udari u nesto tvrdo, fasadu, betonski zid ili slicno. Problem su bile sibice. Ako udjes u prodavnicu i zatrazis kutiju sibica, prodavac samo podigne obrve i upita – a sta ce tebi sibice? Odgovoris poslala me mama, reci ce  – pitacu ja tvoju mamu. On to nije govorio u vetar,  jer su svi u prodavnici i kupci i trgovci znali ko je ko i ko je ciji. Dakle coveku nije preostalo nista drugo nego da krade sibice u sopstvenoj kuci. U to vreme su sibice u decjoj ruci bile znak za alarm najviseg stepena. Ne retko su gorele kuce i stanovi jer su se deca malo igrala sibicama. Verujem da bi danas neko dete koje u radnji zatrazi paketic kokaina pre bilo usluzeno nego sto bi nama u to vreme prodali kutiju sibica. Mi decurlija iz Kertvarosa i Novog Grada smo imali i nas tajni depo eksplozivne supstance – karbita. Zeljeznicari koji su imali nocnu smenu praznili bi svoje karbit-lampe iz sigurnosnih razloga na jednom posebnom mestu u blizini kolne radionice na teretnoj stanici. Mi smo za to mesto znali i dok bi jedan drzao strazu ostali bi trpali komade karbita u kakvu posudu. Eksplozija koju bi izazvao karbitni gas se cula na daleko i konzerva koju smo koristili bi se raspala na komade. Svi mo preziveli detinjstvo, jer valjda ona izreka da Svevisnji cuva pijanice i budale ima u sebi neke istine.

  Danas u Nemackoj, petarde, rakete i razna pirotehnicka sredstva prodaju tacno na utvrdjeni datum i to ne svako ko hoce vec samo ovlasteni trgovci koji pred pocetak prodaje u opstini/gradu moraju potpisati da su upoznati sa zakonskim obavezama kao i konsekvencijama za njihovo krsenje. Ove godine je prodaja dozvoljena 28. 12. i  30. 12.  kao i na Silvester kada su prodavnice otvorene obicno do 13h. Naravno da i ovde decurlija puca koliko moze i koliko dzeparac dozvoljava. Svake godine ima povredjenih i materijalne stete. Pri tom je zanimljivo da se pirotehnicka sredstva najvise koriste u onim cetvrtima gde zivi Turska. Arapska ili Romska populacija. Pucnjave naravno ima i drugde ali ne u tako upadljivom obimu. Sve u svemu i ove godine ce se pucati kao i svake prethodne a vecina tih sto pucaju nema pojma da je to ustvari prastari obicaj rasterivanja demona i zlih duhova, potreba, verovanje i obicaj koji nosimo u sebi kao genetski zapis jos iz doba kada smo udarali u bubnjeve pred ulazom unasu pecinu da bi zaplasili i rasterali kojekavo zverinje.

 11. Nikola96 kaže:

 12. Nikola96 kaže:

  Od ovog se nisi plašio?

 13. Pikulas kaže:

  Kad grad organizuje vatromet, pucanja, i ostalo je spektakl. A kad dete baci petardu, huligan!
  Licemeri!

OSTAVITE KOMENTAR