Podignute optužnice za lažne srpsko-mađarske brakove

Tužilaštvo u Kiškunhalašu je podiglo optužnice protiv 7 muškaraca i 36 žena zbog zloupotrebe sklapanja bračnih odnosa jer su dotični još 2013. i 2014. godine sklapali brakove iz računa sa državljanima Srbije, to jest organizovali su takozvane “lažne brakove” kako bi uglavnom muškarci iz Srbije mogli da dođu do dozvola za rad u Nemačkoj i Austriji – piše mađarski portal HVG.

srbija-madjarska-zastave_660x330

Glavni organizatori su bili muškarac srpskog državljanstva i njegova supruga koji žive u Tompi, a u organizovanju je učestvovalo još 7 državljana Mađarske, od čega 4 žene i 3 muškarca. Optuženi su 2013-14 u naseljima Kiškunhalaš, Meljkut, Janošhalma i Kišsalaš pronalazili razvedene i slobodne siromašne žene i davali im “ponudu braka” uz obećanje oko 500 evra za sklapanje braka sa državljanima Srbije, da bi one otputovale s njima u Nemačku i učestvovale i pomogle im u pribavljanju boravišne dozvole.

Žene koje su pristale da sklope brak na ovaj način su pribavljale potrebna zvanična dokumenta, a u više slučajeva su organizatori snosili troškove izdavanja tih dokumenata, te su im organizovali sklapanje brakova u Subotici, Paliću, Staroj Moravici, da bi nakon toga novopečene mlade vraćali u Mađarsku. Zatim bi pomenute žene nosili u Nemačku i Austriju gde su ih “muževi” već čekali, parovi bi se prijavljivali na zajedničku adresu. Na taj način su muškarci iz Srbije stekli pravo da zahtevaju boravišnu dozvolu.

U realnosti, parovi se nisu poznavali od ranije, nisu želeli da žive zajedno, često nisu ni mogli da komuniciraju jedno s drugim zbog nepoznavanja jezika. Jedini cilj žena koje su sklopile ove brakove je bio da dođu do novca, na način da pomognu muškarcima iz Srbije da dođu do dozvole boravka na koju inače nisu imali pravo, a pomenutim muškarcima je bila potrebna radi zaposlenja.

Optuženi se brane sa slobode, a organizator i saučesnici se terete za zloupotrebu braka, dok su i pomenute supruge takođe učinile krivično delo. Osim 43 optužene osobe, bilo je još 41 osumnjičena lica. Kod onih koji na kraju ipak nisu optuženi u 3 slučaja nije dokazano krivično delo, u 2 slučaja se radilo o nedostatku dokaza, dok je u 36 slučaja tužilaštvo ukorilo optužene žene imajući u vidu kako su do tada bile nekažnjavane, uzimajući u obzir njihovo priznanje i druge olakšavajuće okolnost

 

Pannon rtvKOMENTARI

  1. A kaže:

    nas dragi Bebe se i u Tompi lepo predstavlja 🙂

  2. Anonimni kaže:

    Kao da se ne desava isto u celom svetu…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: