Podrška EU: Biciklistička staza između Hajdukova i Bačkih Vinograda

Uskoro će započeti radovi na izgradnji biciklističke staze između Hajdukova i Bačkih Vinograda. U narednih nekoliko meseci biće izgrađena biciklistička staza u dužini od 1.500 metara zahvaljujući finansijskoj podršci EU. Geodeti su u ponedeljak, 16. maja, započeli obeležavanje trase puta, nakon čega će uslediti zemljani radovi i na kraju asfaltiranje.

Zbog izvođenja radova, na ovoj deonici puta očekuje se delimično zatvaranje saobraćajnica, što će prouzrokovati usporenje saobraćaja, zato molimo za pažnju učesnika u saobraćaju i njhovo razumevanje.

Izgradnja biciklističke staze deo je projekta OPTI-BIKE 2 (HUSRB / 1903/21/0098), a sredstva su dodeljena trećim pozivom Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i predstavlja nastavak ranije uspešno realizovanog IPA projekta.

Grad Subotica je glavni realizator projekta OPTI-BIKE 2, dok je Grad Tompa u ulozi partnerskog naselja u realizaciji ove investicije. Zahvaljujući finansijskoj podršci  EU, u okviru projekta biće izgrađena biciklistička staza u Hajdukovu od Ulice Borisa Kidriča u pravcu Bačkih Vinograda u dužini od 1500 metara, a na području Tompe uz Glavni put br. 53 u dužini od 493,44 metara.

Realizacija investicije traje od 1. novembra 2020. do 31. oktobra 2022. godine, a radove izvodi „Javornik” d.o.o. Ukupna vrednost projekta približno iznosi 566.000,00 evra, od toga doprinos EU iznosi 387.775,69 evra, a iznos doznačen Subotici iznosi 197.605,88 evra.

O programu Interreg-IPA prekogranične saradnje Mađarska-Srbija

Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

 

Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajedničkiKOMENTARI

 1. Super kaže:

  To bas treba jako.
  A može i b vinogradi horgos

 2. Ivana kaže:

  Da li zna neko zbog cega je biciklisticka staza izmedju Tompe i Kelebije na srpskoj strani uza, a na madjarskoj strani sira? U pitanju je isti IPA projekat.

  Takodje, zbog cega na srpskom granicnom prelazu nije obelezeno farbom traka za bicikliste/pesake, te nije skroz odradjena straza do prelaza kao sto je to sa madjarske strane?

  Nedostatak strucnog kadra, lenjost, fondova?

 3. Anonimni kaže:

  I nemojte da kraduckate na sirini i debljini staze.
  Pogledajte kako se to radi sa druge strane granice sa mađarske strane, na stotine kilometara biciklistickih staza ima pored regionalnih puteva.

 4. Trovach kaže:

  U Gajevoj i u Gundulicevoj ulici ima vise nego dovoljno mesta da se naprave biciklisticke staze. Treba stimulisati da se bicikle sto vise voze jer ce biti manje guzve, zagadjenje i buka.

 5. croat kaže:

  Trovach u Crnoj Gori i zabitima BIH nit se vozi biciklo nit ima potrebe za posebne staze. Da treba staza za tovara pa ajde. Kome bi ti sad objasnjavao da biciklisticke staze trebaju u Subotici? Gradonacelniku? Vecini lokalnih politicara?

 6. Fekuj Stipane kaže:

  Da sve jednosmerne ulice dobiju saobraćajne znakove da su dvosmerne za bicikliste, e to bi već bio korak ka EU.

 7. Idut kaže:

  A biciklistička staza do zone u Malom Bajmoku gde radi preko 6000 ljudi???

 8. Danilo kaže:

  Mogla bi jedna od Male Bosne do Subotice ,u svakom slučaju svaka nova staza je dobro došla .

 9. Tramp kaže:

  Baš me interesuje ko kontroliše radove, koje izvodi ova tzv.firma.S obzirom da su u Sutjeskinoj ulici napravili deponiju na placu sa kog odnose peska.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: