Podrška inicijativi profesorke Mirjane Miočinović

Skupština grada Subotice u ponedeljak, 18. juna, na predlog gradonačelnika Bogdana Labana donela je odluku o dodeli  priznanja „Počasni građanin” Danilu Kišu, posthumno, trideset godina posle piščeve smrti.

Svega dan nakon sednice Skupštine, profesorka Mirjana Miočinović, bivša supruga Danila Kiša, koja je testamentarni zaštitnik autorskih i drugih prava koji se tiču pokojnog pisca, uputila je zahtev vlastima Subotice da se „bespogovorno povuče odluka“ kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina Subotice.

U pismu gradonačelniku naglasila je da su „on i lokalna skupština nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom“, da su motivi gradskih vlasti „nečasni te da im je cilj zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi“, kako navodi u svom protestnom pismu.

Odmah potom, 160 istaknutih građana, naučnih i kulturnih radnika, profesora univerziteta i intelektualaca pridružilo se gospođi Mirjani Miočinović, nosiocu autorskih i intelektualnih prava na celokupno Kišovo delo, u njenom zahtevu da se ova odluka poništi. Tekst Otvorenog pisma i spisak potpisika dostupni su na:

https://www.danas.rs/drustvo/kulturna-javnost-gradonacelnik-subotice-nije-pokazao-da-razume-kvalitete-kisovog-dela/

Gradski odbor Demokratske stranke se pridružuje zahtevima profesorke Miočinović i potpisnika Otvorenog pisma smatrajući da vladajuća stranka u gradskom parlamentu, kao i gradonačelnik, pokušavaju da zloupotrebe delo Danila Kiša kako bi zaradili još neki politički poen, ovoga puta kod svih onih koji identifikuju Kiša sa Suboticom. Čvrsto smo uvereni da Kiš nema ničega zajedničkog sa vladajućom strankom. Svako ko je čitao dela Danila Kiša zna da su kulturne, političke i ideološke vrednosti koje je zastupao u oštroj suprotnosti sa vrednostima koje zastupa vladajući režim. Da je Danilo Kiš kojim slučajem danas živ, sigurno bi bio jedan od najljućih protivnika aktuelnog režima koji ovo društvo porobljava strahom, neistinom, neukusom, siromaštvom i neizvesnošću

U ovakvim okolnostima, Gradski odbor Demokratske stranke zahteva da se ova veoma sporna odluka povuče i da se Kišu i njegovom delu ne nanosi dodatna šteta, izazvana nečasnim shvatanjem politike od strane vladajuće stranke.

Informativna služba GrO DSKOMENTARI

 1. easy58 kaže:

  Zašto se “demokratska” mora umešati i obesmislit stvar, ni oni nisu na tom putu koji po kojem je danilo ostao u dragom sećanju. NE SKUPLJAJTE POLITIČKE POENE DEMOKRATE VEĆ BUDITE LJUDI I POŠTUJTE BAR NEŠTO !!!!

 2. Bili ste na vlasti - sram vas bilo kaže:

  Blebetanje Demokratske stranke lako je prepoznati ako pogledamo hronologiju bezuspešnih pokušaja da Subotica Danilu Kišu oda počast …

  2003 – Lokalna vlast neće ulicu Danila Kiša – na VLASTI bio DS

  2010 – Danilo Kiš nepoželjan u Subotici – na VLASTI bio DS
  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:274532-Bez-Kisa-medju-kestenovima

  2013 – Danilo Kiš ima ulicu u Vranju, a u Subotici na VLASTI DS
  https://www.subotica.com/vesti/subotica-se-odrekla-danila-kisa-id17134.html

 3. Dragi Điki kaže:

  Nagrada POČASNI GRAĐANIN je toliko ispolitizovana da je treba ukinuti.
  Kndidate za tu nagradu predlažu političke stranke i nacionalna veća i tako svake godine.
  Hrvati obično predlažu neke bivše maspokovce ili nacionalne djelanike, svećenike ili tako neke marginalne likove. Mađarima je važno da je predloženi neki Mađar šta god da je bio. Srbi koje predstavljaju neki dupeglavci nemaju pojma ni o čemu pa tako ni ko je Danilo Kiš. Pre su hteli da ime omladinskog centra Danilo Kiš prekrste u Brana Crnčević zato što je on jedan od osnivača SNSa. Eto o takvim zaslugama se radi.

 4. Red i rad kaže:

  Pa jako je bitan nadjite nekog zivog i da mu ne smeta i reseno
  Ne mora se na disnotor silom

 5. punisher kaže:

  stigli i zuti da talasaju…

 6. Dosta mi je svega kaže:

  Zuti su pokvareno izasli iz Skupstine Grada da se Sasa ne zamera Labanu posto su u dilu,i sada palamude.Nece Narod nasesti na vase prevare.

 7. Istina... kaže:

  Cela vasa Juga zvana Region je sr*nje.

 8. Mic po mic... kaže:

  Što je sada ovo…još nedavno Danilo Kiša su slavili kao Crnogorca ,kasnije Židova…sada opet analiziraju mu krvna zrnca…?

OSTAVITE KOMENTAR