Podrška Ministarstva zaštite životne sredine sanaciji Palićkog jezera

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije angažovaće se na iznalaženju mogućnosti da pomogne izradu projektno-tehničke dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Palićko jezero, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Kako je navedeno, shodno zajedničkim opredeljenjima sa Pokrajinskom vladom, ministarstvo će pružiti svu stručnu pomoć i podršku u rešavanju tih i drugih pitanja zaštite životne sredine Palića.

Resorni ministar Goran Trivan danas se sastao sa direktorom Regionalne razvojne agencije PANONREG iz Subotice Milanom Maličevićem i menadžerom grada Subotice Zagorkom Panić, koji su ga informisali o aktivnostima za poboljšanje kvaliteta vode Palićkog jezera i očuvanje biodiverziteta na ovom području

Oni su naglasili da je u obavljenim ispitivanjima ustanovljeno da su podzemne vode koje se ulivaju u jezero trajni faktor njegovog zagadjenja, zbog čega je, pre projekta čišćenja jezera, nephodno izvesti sanaciju vodotokova podzemnih voda, piše u saopštenju.

Trivan je istakao da je Palić biser Srbije, i da se moraju preduzeti mere da se Palić zaštiti i očuva u svojim prirodnim vrednostima, što neće biti moguće ukoliko se ne obezbedi prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Jezero.

 

BetaKOMENTARI

 1. Fux.. kaže:

  Podzemne vode koji se ulivaju zagađuju jezero Palić…? Ha,ha ‘ stručnjaci’ su otkrili ‘ mlaku vodu ‘…Morali su priznati svoje propuste da godinama se ne vodi računa o ekologiju a Javno preduzeće ‘ Čistoća i zelenilo’ decenijama zagađuje podzemne vode nestručnim zakopavanjem nadomak jezera raznog kućnog smeća i kanceregenog otpada iz proizvodnih pogona- a zakopava i danas . Naime radi se o milionima tona tih otpada koji zagađuju vodotokove koji su u kontaktu sa jezerom.Faktički celo jezero je okružen tim zakopanim ekološkim bombama. O predgrađu samog grada da ne govorimo gde su sami aktiri privatni preduzetnici ‘zakopavali ‘ sve i svašta i vešto sve to zamaskirali.
  Veliki posao je na pomolu da se sve te divlje deponije dobro zamaskirani navažanjem ‘plodne’ zemlje pa i od JP Čistoća i Zelenilo u Subotice saniraju.Sve te divlje deponije treba sanirati zamenom tla a to znači otkopati zagađeno tlo ,odneti na sigurno gde će se onda uraditi sanacija toga ,a ne mesto bivših deponija doniti čisto tlo-zemljište…pod uslovom da se otkriju ta područja zagađenja. Sumnjam da je JP Čistoća I Zelenilo vodio ‘katastar’ gde je ‘javno’ zakopavao sve i svašta.
  Treba da se nadamo da to opet neće prevaliti na leđa građane ,jer su građani već jednom njima kroz odvoz tog smeća platili su i zbrinjavanje istog…
  Ministarstvo za zaštite životne sredine ozbiljno će morati zasukati rukave za ovu akciju ,nadam se da će akteri koji zagađuju životnu sredinu Subotice bit će otkriveni zajedno sa JP čistočom i Zelenilom i adekvatno sankcionirani…

 2. Raspop Teodosije kaže:

  Mnogo mi se dopada ovaj deo rečenice: ” … angažovaće se na iznalaženju mogućnosti da pomogne…”.
  – Angažovanje
  – Iznalaženje
  – Mogućnpost
  – Pomoć
  U samo par ovih reči ima više magle nego u samoj Amazoniji. Kraće rečeno, “muljaža na vidiku”

 3. avet kaže:

  “Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije angažovaće se na iznalaženju mogućnosti da pomogne izradu projektno-tehničke dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Palićko jezero”

  Koja igra reči i silnih obećanja.
  Ako sam dobro razumeo, ovde sad nije rečeno da će se prečišćavati otpadne vode koje se ulivaju u Palićko jezero, niti je rečeno da će se izraditi projektno-tehnička dokumentacija za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Palićko jezero, niti da će se pomoći izradi projektno-tehničke dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Palićko jezero, već se govori o tome da će se Ministarstvo samo ANGAŽOVATI na iznalaženju MOGUĆNOSTI za sve ovo navedeno.
  Znači, konkretno, najverovatnije jedno veliko NIŠTA.
  I Palić da je trenutno biser Srbije, pa to je možda u najmanju ruku smešno, a više je za plakati, jer jezero sigurno nije biser.
  Možda iz aviona i sa malo Photoshop-a.

 4. suboticanka kaže:

  Ovo već postaje smešno, godinama slušamo istu priču..a napretka nema

 5. Salamander kaže:

  Koliko je projekata izrađeno i koliko studija izvedeno a pomak u realizaciji nikakav. Od tamo kanala Tisa-Palić, prečistač, rešenje kanalizacije na Paliću i kojekakvih prskalica koje sviraju i svetle pa oni famozni brodići i vađenje invazivnih riba – verovatno sam nešto propustio. Ovo mi sve liči na ispumpavanje novca na razne gluposti dok pravo rešenje nije ni na vidiku jer nema stručnjaka koji mogu da procene koji je pravi lek nego samo partijski povezanih lica koje se uključuju u neprestani začarani krug. Menjajte sistem i rešenje će doći brže nego što očekujete.

 6. I.S. kaže:

  Ukratko-Jedno veliko ništa, kao i do sada.

 7. 1.9 TDI kaže:

  Isplivavaju govanca dragi moji.

 8. Punisher kaže:

  Ovo je vec koja projektna dokumentacija? 10ti ili 30ti?
  Od tih para mogli su vec da srede jezero…

 9. ČINJENICA kaže:

  A, za sanaciju odvratno zapuštenih, i napuštenih, toaleta u okviru “mega turističke destinacij zvane banja Palić”, opet ni prebijenog dinara, a o centu, fileru, grošu, krajcari…i da se ne govori. Ma, sve je to jedno veliko ***nj*, poput ovog u jednoj od kabina u WC-u iznad Peščane plaže.

 10. Palićanin kaže:

  Ha ha ha ha,kako Vas više nije sramota da išta govorite?!Pa ovih nebuloza smo se naslušali decenijama.Nesumnjivo je da ste nesposobni da rešite ni jedan problem.Sve Vam je privremeno,praćeno korpucijom,pljačkom…….Sad stižu računi da se plaćaju…….

 11. Indijanac kaže:

  @ČINJENICA
  Kako je ovo dobra sočna fotografija.
  Ali je barem Istina.
  Tako stvarno izgleda, i ja sam video svojim očima.
  Toliko je odvratna ta WC šolja, da je ni lopovi neće dirati pa da im ne znam kolliko platiš.

 12. Sofronije kaže:

  Stručnjaci i menadžeri, manite se ćorava posla ! Ni vi, ni oni pre vas nisu sposobni ništa da odrade ! Dajte vi to pametnim ljudima, koje ne opterećuje partijska pripadnost, i koji nisu gladni da pune svoj džep, već im je interes jezero i grad ! Videćete da ima rešenja… a svi vi se lepo povucite na šmetlište istorije !

 13. Pištika kaže:

  Ovo jezero je gay

 14. avavav kaže:

  Ma za to su krivi Djilas i Obradovic..ako ne verujete pitajte picoustog,slinu ili dr-a smrt

 15. stormwatch kaže:

  Posle 2012 Palic je koliko ja znam trebao da postane Mondensko Letovalishte za senvichare i botove….izgleda da projekt kasni posto senvichari i botovi ne donose dovoljno sredstava za usminkavanje i vadjenje govana iz istog….naprotiv….Posle 2012 jezero NIKAD prljavije, neusminkanije i govnjivije……zanimljivo…..

 16. Pet miliona od jednog kaže:

  A ko je ovo sranje došao da napravi na Paliću? “Picousti”, “slina”, “dr smrt” – ili su nekog poslali sa zadatkom da zasere? Bolesni čoveče, ne možeš ni da sereš bez avavav. Da ti pomenem putovanje na Mars ili parenje galebova, ti bi opet umešao avavav. Da nisu možda to ipak uradili neki ljudi odavde koji nemaju osnovnu kulturu ponašanja (pa ni sranja) nego gledaju da rasture i zagade gde god se pojave? Da li ste bili negde napolju, na primer u Beču, u toaletu u nekom podzemnom prolazu, na Marijahilferštrase npr.? Možete lepo da doručkujete ili večerate tamo (mislim hranu koju ponesete), toliko je čisto i uredno, normalnom čoveku ne pada na pamet da za sobom ostavi neki haos, da prlja, lomi, odvaljuje klozetske daske…Razlika je, dakle, u mentalitetu – oni su tamo, švabovi, bezdušni, hladni, samo arbajt und arbajt, podanički rade za gazdu, ne jure svoje političare po ulicama, a mi smo ti, je li, herojski, buntovni narod, mi se borimo za pravdu, ideale, više ciljeve, “nikad robom”, nije dovoljno da arbajtujemo, treba nekome i da jebemo mater, ma gde su oni do nas – mi kad se oseremo, pa to je onda zasrano! E, ali onda: gde je taj koji treba da ide za nama i pere? Pa šta radi taj “picousti”, ma kakva je ovo država, umesto lepo da izdvoji po milion dinara godišnje za svaku kenjaru i da postavi po jednog dežurnog 24 sata koji će odmah sve počistiti i popraviti, da ne bi neko ovakvu sliku snimio! Drugim rečima, izvinjavam se na izrazima što su prosti, narodski, ali sada sam već previše nasrao, jer mogao sam sve to kraće: KAKVI SMO, TAKO NAM JE!

 17. punisher kaže:

  @cinjenica molim te nemoj uzeti posao od shitwatcha. On je ekspert za go*no

 18. stormwatch kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Da li ti to nama oces da kazhes da si jeo senvich u klozetu ispod te ulice u Becu? Ne bi me cudilo ako je i tamo bio neki skup za Srbiju koja zivi daleko od nazadnjacke politike……sve je moguce sa vama botovima. To sto si ti nasenvichario o ladnim Nemcima i vama pretoplim balkancima je samo jos jedna senvich floskula….ispade da Austrijanci i Nemci ostavljaju ciste WC-e zato sto ne idu na WC nego samo arbajtuju, ali vi ste domachini pa morate i domachinski da zaserete WC solju…….wooooooow objasnjenje! APPLAUSE ZA BOTOVSKI AUTOGOL! Brale moj senvicharski posle dveiljadedvanaestovski – na zapadu postoji KULTURA, kultura do koje vi niste stigli jer posle 2012 vi umesto da idete napred, vi hitro korachate unazad. Cast izuzecima kojih ima, ali oni su davno pobegli iz dimenzije “Posle 2012”.

  @punisher

  Potpuno se slazem sa tobom, Storm je expert za rasturanje govana….posebno na ovom sajtu.

 19. avavav kaže:

  @Pet miliona od jednog
  iz ovoga se vidi tvoja kultura umesto da se naucis sam da pazis na svoju higijenu i da ocistis tvoja govna ti bi citiram te “umesto lepo da izdvoji po milion dinara godišnje za svaku kenjaru i da postavi po jednog dežurnog 24 sata koji će odmah sve počistiti i popraviti”. Prvo nauciti cistiti svoja govna za sobom onda teraj druge da to rade umesto tebe.

 20. Taca kaže:

  Ne treba nam pomoć Ministarstva. Pa imamo mi našeg Nemca, stručnjaka koji već godinama rešava pitanje palićkog jezera 😎

 21. Istina... kaže:

  Nekima ne samo da treba zabraniti pisanje komentara i javno delovanje nego i zivot. Zlo sve vise vlada. Sta ce kada likvidiraju sve nepodobne? Izumreti u sopstvenom zlu i djubretu koje svaraju. Ah, “visa” rasa.

 22. stormwatch kaže:

  @Moderatori

  Mali shizoidni nazi multinik shovinista otvoreno poziva na ubijanje neistomisljenika….mislim da je red da reagujete a ne da ga podrzavate…

 23. Pet miliona od jednog kaže:

  @avavav – Ne mogu da verujem da nisi čak ni toliko inteligentan da shvatiš najobičniji sarkazam! Ajde što je onaj ludak pomislio da sam jeo SENVICH u bečkom klozetu i da Švabe ne seru nego samo arbajtuju, to razumem, šta od kompletnog idiota očekivati, ali ti kao avavav, kad si toliko avavav, da ne ukapiraš šta ta moja rečenica znači koju mi citiraš…nemam reči, blago nama sa takvim avavavovcima!

 24. Purpur kaže:

  Istina, pametnije bi ti bilo da držiš tvoj prljavi jezik za zubima. Ti koji najviše pišeš poruke mržnje i vređaš ovde, našao si baš ti nekome ovde da pretiš govedo jedno. Obrati pažnju da se u Srbiji pretnje smrću i slično uzimaju kao olakšavajuća okolnost.

 25. Istina... kaže:

  Prozvani su se prepoznali i oglasili. Od njih sam odlaskom na vreme sacuvao glavu.

 26. ČINJENICA kaže:

  @ Indijanac

  Jedna us*ana šolja je previše, a kamoli desetak, među kojima 5-6 snimljenih, u zidanom toaletu na Vikend naselju, koje su, po skretanju pažnje JP “Park Palić”, brže-bolje zamandaljene u zatečenom stanju. Mada, manje-više, slična sudba “krasi” i ostale objekte u koje su car i obični smrtnici prinuđeni da idu peške. Ali ne i gospoda iz upravne zgrade JP-a (možda baš zato), inače osnovanog, barem kako piše u okviru facebook profila: “… sa opredeljenjem da Palić postane evropska turistička destinacija visoke kategorije.” Nikad, a možda ni tada!

 27. Lenin kaže:

  @stormwatch “Mali shizoidni nazi multinik shovinista otvoreno poziva na ubijanje neistomisljenika….”
  Mislim da zato nisu reagovali na tvoju molbu,jer si osoba koji je nekada otvoreno zvao na linč!Zar nije tako gospod Angry Mob?

 28. Fux.. kaže:

  Mnogi na ovom forumu komentarišu da nema stručnjaka koji bi se pozabavio sanacijom Paličkog jezera. Ima,ima ali ne pravog.
  Naime tu je Nemac Mišel iz Nemačke-stručnjak -hidrolog . Njemu tako se ‘zasviđao’ na Paliću i Subotici da se čak i oženio tu. Jedino u silnoj toj ljubavi prema Subotici zbog ženidbe zaboravio na svoju struku i zašto su ga angažovali za ne mala primanja u Subotici.
  Evo ti Nemac ,stormwatch, koje na sva usta hvališ ,dodaj tu i ,velikog Mađara’ Kern Imreta koji je godinama bio u ministarstvu za ekologiju pri pokrajinskoj vladi u Novom Sadu. U njegovo vreme su iz inostranstva dopeljali famozni ( inače jako skupi nemački prečistač) prečistać koji od prvog dana u defektu ,još i betonsko korito je pukla posle izvođenja radova pa su vešto i to zataškali…

 29. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Lenine. Ja nikog nisam pokrao, ubio, povredio, unistio mu mladost i zivot naciolanshovinizmom i fashizmom. Ali je tvoj junak iz 2014 zavrsio u corki… Hteo ti ili ne angry mob ce se desiti, pa ce te vi sve botchine pojesti senviche malo drugacije sadrzine za koje ste prodali dupeta. Ne vidim da vase televizije osim N1 govore o protestu penzionera juche u Beogradu, a brale ono sto se tamo moglo cuti…..nije za shalu. Vi kao provereni nacifashista ne mozete a da ne volite otvoreni antisemitizam i poziv na cistku neisomisljenika koje pise vas novi junak. Ako se negde skupilo olosha, onda je to upravo ovde.

 30. Istina... kaže:

  @Mali bedni Štrumpfviću,

  Antisemitizam je izmišljotina tvojih mentora, da biste ga koristili za odbranu vaših interesa. Hoćemo li o tome ko je najveći antisemita? Ko je projektan holokausta? Ko je bio na čelu “nemačkog” plana Trećeg rajha? Ko ga je sprovodio? Ko je, za čije i kakve kratkoročne i dugoročne interese uveo Evropu u ogromno stradanje i uništenje? Kako to da NIJEDAN drugi narod NE SME da se poziva na mržnju prema njemu jer odmah bude kažnjen. Tvoji stoje iza nacionalizma, šovinizma, fašizma, ratova. Vi konstantno pravite razlike među ljudima po SVIM osnovima jer samo tako se oni međusobno istrebljuju u vašu korist. Stojim iza toga što sam napisao i ponoviću: “Nekima ne samo da treba zabraniti pisanje komentara i javno delovanje nego i život. Zlo sve više vlada. Šta ce kada likvidiraju sve nepodobne? Izumreti u sopstvenom zlu i đubretu koje stvaraju. Ah, „viša“ rasa.” Upravo TVOJI zabranjuju slobodu mišljenja i izražavanja, ismevaju, kleveću, satanizuju, hapse, ubijaju. Komentator Lenin ti je suvislo odgovorio. Vidi, Mali bedni Štrumpfe, ti si jedini ostao da laješ, ostali tvoji agenti su se povukli. Pametniji su od tebe, shvatili su da je njihovo angažovanje kontraproduktivno, da se njihovim komentarisanjem na ovom portalu sve više otkriva nedozvoljeno. Smučili su nam se tvoji “senvichi” (bez slova d, ne znam zašto), “fashisti”, “nazifashisti”, “olosh”, “bothcine”… Ah, da, ta “slobodna” i “nezavisna” N1 je vaš agitprop, ispostava CNN. Žalim svet u kom žive zloumni poput tebe. Ali, to je vaša ideologija od davnina, pisao sam o tome. Čak i postavljao linkove vaše Knjige zla. O njoj su drugi rekli da je najveće zlo u ovog čovečanstva, knjiga istinskog rasizma i fašizma. Umesto linka (ne želim da portalu pravim probleme) evo reči koje treba ukucati u google: “hrvatskoobrambenostivo knjiga zla”. PDF fajl se nalazi na adresi prve stranice na listi pretraženih za koju piše “No information is available for this page”. Baš me čudi.

 31. stormwatch kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Znaci ladno si priznao gde si jeo senvich…ahahahaahahahaha…..isho u Bec a jeo senvich i proveravao cistocu klozeta po nacionalnoj osnovi…..ahahahahahaha….vi posle dveiljadedvanaestovce stvarno niste chisti……to se upravo vidi po Palicu…..planirano mondensko letovalishte za botoveeeee.

 32. Pet miliona od jednog kaže:

  Ovaj opet preskočio terapiju. Ccccccccccccccc….

 33. avavav kaže:

  @ Fux..
  I jos nije ni blizu da se pusti 100 % u funkciju,a rezultate ispravnosti vode fingiraju jer nsiu uopse takvi takve trebaju, cak su u nekim parametrima i gori od prethodnog

 34. pista kaže:

  Za neupucene…. Nemac je digao ruke od projekta.

 35. Indijanac kaže:

  @pista
  Ali se barem možda oženio.

OSTAVITE KOMENTAR