Podstanari bez zaštite

Agencije ih varaju, gazde ih maltretiraju, a država se nije potrudila da ih zaštiti. Tri zakona regulišu njihov položaj i nijedan nije od velike pomoći. I poslednje predložene izmene regulative – Zakona o prebivalištu i boravištu građana – samo su, pod pretnjom kaznama, povećale njihove obaveze prema državi i izložile ih samovolji stanodavaca. Za uzvrat im ništa nije ponuđeno. I dalje imaju rok od osam dana da prijave promenu adrese. Ako to ne učine, mogli bi da plate globu od 30.000 do 150.000 dinara.

 

Kako to da urade kada stanodavcu nad glavom ne visi nikakva kazna ako ne želi da ih prijavi, a samo pet odsto njih spremno je da zaključi ugovor o zakupu stana i parafira ga u sudu. Čak i kada su gazde voljne da poštuju svoje dužnosti, one to i naplate – povećanjem kirije za 20 odsto, što je visina poreza na prihod. Taj namet je stanodavcima i najčešći razlog da ne zaključuju ugovore o zakupu, a podstanari, ruku na srce, na tome obično ne insistiraju. Jer osim što bi im to iz džepa izbilo više novca za kiriju, najčešće nemaju ni snage.

 

Ako uspeju da nađu stan bez vlage, osvetljen, okrečen, ne skuplji nego što mogu da priušte, u silnoj sreći zakupci zaborave da preciziraju otkazni rok sa gazdom. Pa onda čupaju kosu kada im on usred zime saopšti da isprazne stan u roku od mesec dana. Iako ga zakon obavezuje na otkazni rok od 90 do 120 dana vlasnik ne mari mnogo, jer je i tu zaštićen – kazne nema.

 

Šta onda preostaje podstanarima? Ništa drugo nego da se i dalje sami probijaju kroz šumu nepreciznih i nedorečenih zakonskih propisa tražeći zrno pravde u moru prava.

 

 KOMENTARI

  1. Igor kaže:

    A koliko puta su ti „jadni podstanari“ ostali duzni za kiriju, odnosno racune za komunalije i telefon?

  2. dasHHa kaže:

    Na jos jednom polju drzava pokazuje slabost i ne sposobnost.Sa jedne strane krediti za kupovinu stana su toliko ne povoljni a korisnici ne zasticeni da je to katastrofa,sa druge strane drzava zeli da se omrsi kroz poreze pa ni ne cudi da je legalnih iznajmljivaca samo 5%.U sustini ceo taj segment je krajnje ne zasticen i ne uskladjen a prava i obaveze ugovaraca ne dorecene i ne uskladjene.U celom ovakvom divljackom sistemu nadje se i par procenata postenih najmoprimaca ili najmodavaca ali ih treba traziti mikroskopom.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: