Podvodna rekonstrukcija Senćanske bitke

Podvodni istrživči Vojvodine u okviru kojih se nalaze klubovi iz Subotice, Sente, Bačke Topole, Bečeja održali su sastanak sa kolegama arheolozima iz Beograda, Bečeja, Čantavira i Sente sa ciljem da se zajedničkim radom izvrši arheološka istraživanja pod Tisom, na mestu gde se odigravala Senćanska bitka.

Slika
Senćanska bitka 11.9.1697.

U blizini Sente, 11. septembra 1697. godine, vodila se bitka izmedu austrougarske i turske vojske, događaj sudbonosan za dalji tok istorije i dalji razvoj života, u slobodno možemo reći čitavoj Evropi. Podvodna istraživanja u koritu reke Tise na prostoru na kome se odvijala Senćanska Bitka, sa posebnom pažnjom usmerenom na lokaciju na kojoj se nalazio pontonski most preko koga se povlačila turska vojska, predstavljaju u potpunosti inovativan pristup. Istraživanje koje spada u red savremenih i multidisciplinarnih arheoloških istraživanja materijalne kulture daće rezultate koji neće biti od značaja samo za arheologiju i za istoriju, već će predstavljati čvrstu podršku politici zaštite podvodnih arheoloških nalazišta u Vojvodini, kojoj do ovog trenutka nije posvećena adekvatna pažnja.
Publikovanjem rezultata podvodnih istraživanja, stručnoj kao i široj javnosti predstaviće se do sada jedno potpuno nepoznato viđenje Senćanske Bitke i dati puni doprinos njenom kompleksnom sagledavanju i boljem razumevanju.

SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  CILJEVI:
  Podvodni Istraživači Vojvodine je udruženje nevladinog i neprofitnog karaktera osnovano sa ciljem zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine sa posebnim naglaskom na konzervaciju podvodnog kulturnog blaga i očuvanje tradicije plovidbe u Vojvodini.
  MISIJA:
  Misija udruženja je širenje saznanja o vrednostima podvodne arheologije, kao i popularizacija i unapredivanje svesti o značaju podvodne kulturne baštine uopšte, ali i očuvanje tradicije plovidbe i značaja njene spoznaje i kontinuiteta u savremenim tokovima života
  VIZIJA:
  Formiranje jednog edukativno-istraživackog centra za podvodna arheološka istraživanja u Srbiji, u saradnji sa Aqua et Archeologia.
  STRATEGIJA:
  Rešavanje najrazličitijih pitanja vezanih za problematiku podvodne kulturne baštine i rečne plovidbe kroz izradu i realizaciju projekata vezanih za podvodna istraživanja i arheologiju, ali i putem organizovanja raznih edukativnih aktivnosti i kampanja.

  Slika

 2. coyote kaže:

  Svaka cast roniocima. Jedna od retkih akcija koja je vredna pomena. Zato :yes:

OSTAVITE KOMENTAR

44 + = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: