Podvodni istraživači Vojvodine kod g.Vass Geze

Jučerašnji sustret podvodnih istraživača Vojvodine i predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture, rezultirao je potpisivanjem protokola o saradnji. Ispred zavoda, g.Vass Geza, direktor i g. Zvonimir Nedeljković proveli su razgovore u ugodnoj atmosferi sa podvodnim istraživačima g. Vikor Laslom, predsednikom i g. Branisavljević Đorđem šefom ronilaca. Tema je bila čuvena sanćanska bitka s kraja petnaestog veka.

Slika

Još prije više od dve godine ronioci daju inicijativu ovakvoj vrsti istraživanja koja se kod nas još nije primanjivala, barem ne u uobičajenoj proceduri. Mnogo se radilo na skupljanju raznih podataka, činjenica, sitnica koje bi mogle olakšati lokaciju i pomoći u određivanju načina rada i ronjenja u vodi u kojoj se ništa ne vidi a treba precizno pretraživati po određenim obeleženim kvadrantima. Mađari i Austrijanci su potpisnici ugovora o poslovno tehničkoj saradnji pa i od njih dobijamo vrlo upotrebljive informacije. U ovom krugu ostaje još turska ambasada jer je, makar neslavan ali je deo i njihove istorije. U prvim kontaktima bili su vrlo ljubazni.

Slika

Sledeći vikend izlazimo na Tisu-Senta, kod naselja Pesak, i vršimo magnetometrijska merenja pozicije za koju se pretpostavlja da je ona gde je potonuo turski pontonski most. Početna hidroakustična merenja su završena na istoj poziciji. Lokacija po ovome obećava pa se nadamo da će neki fondovi ili privrednici uočiti naše napore i hteti biti deo te priče .

Đ BranisavljevićKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

17 + = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: