Poezija na subotičkim trgovima

Povodom Svetskog dana poezije, Fondacija „Danilo Kiš” organizovala je javno čitanje stihova u školskim dvorištima, ulicama i trgovima kako bi promovisala kulturu, podstakla mlade na stvaralaštvo i oplemenila život Subotičana.

Ispred zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, stihove je recitovala glumica Karmen Bardak.

“Svaki dan moramo da oplemenimo nečim lepim, nečim uzvišenim. Kultura je svakako pravi put i način da se to uradi. Zato uvek moramo naći vremena za dobru knjigu ili bar za jednu pesmu”, smatra Karmen Bardak.

Narodno pozoriste subotica nova fasada

Njen stav dele i mnogi Subotičani.

“Volim život, volim radost, volim sunce… Zato volim i poeziju”, kaže jedna od Subotičanki koje su prisustvovale čitanju stihova ispred zgrade Narodnog pozorišta.

Javno čitanje poezije na trgovima i ulicama Subotice, na srpskom i mađarskom jeziku, organizovala je Fondacija “Danilo Kiš” u sklopu kampanje “Pazite na kulturu, kultura pazi na vas”

“Naša poruka posredstvom ove akcije je: naučimo da čitamo poeziju, biće nam bolje. Jer, poezija je umetnost i filozofija, književni rod, ona je zaista lepota i duhovna komunikacija”, izjavila je Milanka Kostić iz Fondacije “Danilo Kiš”.

Kampanja “Pazite na kulturu, kultura pazi na vas” sprovodi se i u školskim dvorištima, parkovima, gradskom prevozu, a ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Subotice, da podstakne mlade na stvaralaštvo i oplemeni svakodnevicu sugrađana.

Svetski dan poezije, UNESKO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom sveta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

 

RTVKOMENTARI

  1. Kosta kaže:

    Malo lepote u ovom blatu!!

OSTAVITE KOMENTAR