Pogledajte online dokumentarac “Subotičke sedamdesete…”

Iz radionice portala GradSubotica.co.rs izašao je i šesti  dokumentarni film koji ima za temu jedan segment prošlosti  Subotičana i njihovog grada.

 

Ovaj put je u pitanju dvadesetominutni dokumentarac o jednoj generaciji i njihovoj mladosti koja je prolazila na Majmun placu, o modi, idejama i simbolima koji su obeležili sedamdesete.

 

Film “Subotičke sedamdesete za početnike“ je premijerno prikazan za Noć muzeja u bioskopu Lifka a sada možete da ga pogledate i online, klikom na : 

 

https://www.gradsubotica.co.rs/produkcija/suboticke-sedamdesete-za-pocetnike/

 

Sa premijere u Lifki

Lifka Noc Muzeja centar 3 (3)

Lifka Noc Muzeja centar 3 (4)KOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Majmun plac ili Majmunsko ostrvo – pitanje je sad.

  Negde krajem 19-tog veka Berlinski zoo-vrt prezentuje svojoj publici nesto sto je do tada bilo nevidjeno.  Majminsko ostrvo gde su zivotinje na jednom parcetu zemlje okruzenom vodenim kanalom. Bilo je to prvi puta u istoriji zoo vrtova da su nestale restke izmedju posetilaca i posecenih. Par godina kasnije ideju prihvata i Budimpestanski zoo-vrt i stampa je to rastrubila kao posebnu senzaciju i svi su govorili o "Majmunskom ostrvu". Cela prica se poklapa otprilike i sa vremenom oko pocetka izgradnje Suboticke gradske kuce.

  Pre negde oko pola veka citao sam autobiografske zapise pesnika Rada Drainca po naslovom "Crni dani". On opisuje svoj povratak iz Pariza, kratko po svrsetku  Prvog sv. rata,  (negde oko 1920 g.) a koji je isao preko Subotice.  Na jednom mestu pise (slobodno prema mom secanju)   "Sedim na niskoj zeljeznoj ogradi oko gradske kuce u Subotici, zvane Majmunsko ostrvo…"   Ako neko slucajno ima volje i vremena neka svrati do Gradske biblioteke, potrazi narecenu knjigu, malo prolista i kaze nam kako se zvalo mesto za inicijajaciju Suboticke omladine, jer kad si samostalno seo na sipke – vise nisi bio dete.

   

   

OSTAVITE KOMENTAR