Pojedinim subotičkim poljoprivrednicima odobrena sredstava iz IPARD fondova

Pojedinim subotičkim poljoprivrednicima stigla su rešenja o odobravanju sredstava iz IPARD fondova. Ekipa Radio televizije Vojvodina posletila je jedno od takvih gazdinstava, u Đurđinu kod Subotice.

Ovako izgleda papir koji mnogi poljoprivrednici željno iščekuju..

Jedan od retkih koji su do sada dobili Rešenje o odobravanju sredstava iz IPARD-a je Joso Milodanović iz Đurđina kod Subotice. Već trideset godina se bavi mlečnim govedarstvom i tovom bikova. Iako svake godine broj goveda, krava i junica raste, od poslednjih promena u subotičkoj mlekari nije zadovoljan rezultatima proizvodnje. Po njemu, za pohvalu je mogućnost zakupa državne zemlje i subvencije, a da nije toga ne bi se ovim više bavili. Početkom prošle godine prijavio se na prvi konkurs za sredstva iz IPARD-a kako bi nabavio prikolicu za stajnjak.

“Pre dva ili tri meseca smo dobili rešenje da smo prošli na konkursu, s tim da smo prikolicu morali kod nabavljača da uplatimo neki avans, da bi se prikolica naručila. Sada je to već nekih šesdeset dana prošlo, da li ćemo uspeti ispoštovati tih devedeset dana ili ćemo probati da produžimo rok, jer prikolicu još nismo dobili. Mi kupujemo prikolicu, znači, mi finansiramo, s tim da je šesdeset posto povrata od IPARD-a i pošto smo u PDV-u najverovatnije da ćemo i tih dvadeset posto povrata dobiti nazad, tako da je jedini problem što mi moramo isfinansirati. Znači sto posto isfinansirati sredstva, prikolicu. I nadamo se da će to funkcionisati i da kasnije, u narednih pet godina, nećemo morati vratiti sredstva koja nam se budu vratila”, kazala je Milodanović.

Biznis planovi i kontrole potencijala sastavni su deo pripreme za konkurisanje na sredstva iz IPARD-a. Ukoliko se poljoprivrednicima cela procedura čini komplikovanom, za pomoć i savet se mogu obratiti konsalting agencijama.

“Do sada smo napravili petnaestak konkursnih dokumentacija za meru jedan. Znači, to je ulaganje u fizičku imovinu u vidu novih mašina opreme ili novih traktora. Što se tiče procedure, malo je komplikovano, ali opet, sve je u skladu sa našim propisima iz poljoprivrede i nije uopšte “Sveto pismo”. Znači, svaki poljoprivredni proizvođač, koji želi da ulaže u svoje poslovanje, može da konkuriše bez problema”, rekla je direktorka konsultantske kuće Aurolis iz Subotice Hajnalka Šomođi.

Ono što je zanimljivo u Milodanovićevom rešenju, jeste ukupna preostala cifra na koju ovo gazdinstvo u budućnosti može da konkuriše iz ovog fonda. Nakon što prikolica stigne, ukoliko sve bude u redu, već planiraju da konkurišu za novo izmuzište.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR