Pokrajina finansira zeleni koridor oko jezera Palić

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović, za naš portal objašnjava da su uvek izdvajali novac za podizanje vetrozaštitinih pojaseva i zelenih koridora, ali da će ove godine da promene način finansiranja ovakvih projekata.

 

puzo– Potrudićemo se da identifikujemo lokacije uz atarske puteve i kanalsku mrežu za podizanje vetrozaštitinih pojaseva i zelenih koridora. Cilj je da se sade autohtone vrste sadnica i prave ekološke barijere. Pokrajinski sekreterijat za životnu sredinu ove godine neće finansirati kupovinu sadnica, nego njihovo čuvanje i održavanje. – rekao je za naš portal Slobodan Puzović.

 

Za podizanje zaštitnog pojasa oko jezera Palić izdvojen je novac. Novac je dat JP "Palić Ludaš" za podizanje ekoloških koridora oko jezera, jer vetar često nanosi pesak ili pesticide na jezero.KOMENTARI

 1. pravdoljub kaže:

  Iskreno receno ovakva vest me raduje. Nadam se da nece biti nista vezano za zlo zvano politika i da ce se zaista pokrajinski sekreterijat za životnu sredinu, potruditi da se zasadjeno drvece i ocuva. Uz drvorede kroz nekoliko godina ako nas Bog pozivi mozemo lagano biciklama do grada 🙂

 2. Loš Đak kaže:

  Samo nedajte opet Čistoći i Goranima da sade. Oni su se već pokazali!!!

 3. Beli kaže:

  Ovo je lepa vest ako ne ostane samo na vesti. Ujedno, ovo je i prvi korak ,po meni , kojim redom treba raditi. Nadam se da su predvideli i otkrivanje zagađivača koji direktno puštaju zagađenu vodu u jezero . Jedan zagađivač se zna . To je ZOOLOŠKI VRT koji bez velike buke " napaja " Palićko jezero urinom i izmetom životinja, ostacima njihove ishrane itd. 

  Jednosrtavno takvi KRIMINALCI – jer je ovo ekološki zločin ,moraju da se priključe na kanalizaciju inače sve ovo neće imati nikakvog efekta. Tek nakon svega  ovoga može se pristupiti čišćenju jezera idizanju kvaliteta vode.

  Nadam se da nas je glupost i neznanje konačno napustila !!! MOŽDA SU SAMO IZBORI U PITANJU ! ? Kod nas se sve može ( ekonomista brine o jezeru a konobar vodi sport i turizam ).

   

 4. djomla kaže:

  Beli, ukoliko se nesto bitno nije promenilo, ove godine ce se u Zoo vrtu raditi kanalizacija.

   

  Sa jedne strane se slazem da ce to biti korak dalje u ocuvanju jezera, ali isto tako mislim da imate pogresnu procenu. Nekoliko destina jedinki u Zoo vrtu (pri cemu ne racunam paukove, gustere, zmije, ribe itd…) ne mogu u znacajnoj meri da zagade jezero. Mislim da isti broj vesmasina ili sudopera u domacinstvima oko jezre prave neuporedivo veci problem, pre svega zbog upotrebe hemije.

   

  Kada bi sve sveli na Zoo vrt, razne zivotinje po Velikom parku i galebove, Palic bi nam bio "proziran ko Jadran". smiley

 5. jež kaže:

  I ako budu uradili kanalizaciju žalosno je što sva palićka kanalizacija završava u takozvanom slanom jezeru na kraju palića ali zato vodovod uredno naplaćuje prečišćavanje.

   

 6. Boni kaže:

  Zeleni ekološki pojas oko Palića? Puno efekta od toga neće biti ,naime pravi ekološki zeleni pojas,koji se nalazio na severnom delu paličkog jezera koji prati mađarsku granicu za sprečavanje širenje peska i prašine nema više. Zadnjih trideset godina sve je urađeno da taj pošumljeni pojas poseče od stranih poznatih i nepoznatih počinioca.Koristio se taj pojas prije petnaestak godina za odlaganje i kancerogenog mulja ko zna odakle dovezenog ,koji je uz pomoč severnog vetra završio na ulicama Subotice ,Palića ,verovatno jedan deo vetrom ikanalizacijom dospelo i u samo jezero. A taj proces nastavlja se i danas.

 7. Beli kaže:

  G Djomlo posetite jednom zoološki vrt kada se peru kavezi biće vam mnogo jasnije. Ja sam i rekao da je to samo jedan od poznatih . Ima ih još puno koje treba identifikovati – ali javno. Zoo u dnevnoj količini sasvim bogato snabdeva Palić. Čak i kad bi bio sam pa zaboga tu je odmah Ženski štrand , riblja čarda i jedriličarski klub.

OSTAVITE KOMENTAR