Pokušaj odnošenja bronzane biste

Kako javljaju iz Direkcije za izgradnju grada, početkom maja meseca evidentiran je pokušaj odnošenja bronzanog dela spomenika, odnosno odvajanje veze između biste i postamenta Balintu Vujkovu koja postavljena u parku pored Gradske kuće.

 

Direkcija je 19. maja izvršila postavljanje novih, antivandalski i bezbednijih ankera i vraćanje u prvobitno stanje ovog spomenika.

 

Balint Vujkov (Subotica, 1912-1987) je bio književnik, sakupljač i obrađivač narodnih dela iz Vojvodine i susednih država, pripovedač i romanopisac.

balint vujkov

 KOMENTARI

 1. vokille kaže:

  Nisam siguran, da li je bista bila odnešena pre mesec dana ili nije? Ili čiju su odvalili onda? 
  Uvedite kontrolu nad onima što okupljuju sekundarne sirovine, neka budu u obavezi da se oglase kad vide nešto sumnjivo (tipa metalna glava, ptica, krila…) 

 2. Loš Đak kaže:

  Ja bih tom lopovu malo “Mrsnih pripovitki”

 3. stormwatch kaže:

  Ja sve nesto mislim da otudjenje glave nije pokusano sa namerom da se prisvoji protivpravna korist!!!!

 4. freelancer kaže:

  laugh Cela priča oko tih "sakupljača sekundarnih sirovina" me podseća na pokvaren zub, kako ovi što "skupljaju", tako i oni koji otkupljuju… Zašto? Glup čovek, kada već dodje u situaciju da ga boli pokvaren zub, mahnito guta kojekakve analgetike i privremeno ublažava patnje (na kratko), uništavajući želudac usput, a problem – pokvareni zub – i dalje ostaje… I truje ostatak organizma… Taj "glup čovek" me neodoljivo podseća na državu Srbiju. Trošiće se i dalje pare svih gradjana za popravku štete,(koja je često nekoliko puta, desetina puta, a bogami i stotina puta veća od vrednosti materijala utrošenog za izradu ukradene stvari. Problem se samo ZALEČI beskonačnim i uzaludnim otklanjanjem posledica umesto UKLANJANJEM uzroka. Nisam mislio na uklanjanje ovih udimljenih bukvalno (mada…) već na REGULATIVU, na propise i zakon koji se odnosi na promet sekundarnim sirovinama… Vrlo jednostavno i vrlo efikasno… Otkupljivač je dužan da zavede (u svoje knjige) SVAKI komad i svaku količinu sirovine UZ OBAVEZNU naznaku od koga je kupio (na osnovu OBAVEZNO uzetih podataka iz lične karte). Te sirovine SVAKI otkupljivač prodaje dalje livnicama ili željezari. Samo letimičnom kontrolom se može utvrditi: od koga je šta kupljeno i koliko, kome je sirovina prodata i KOLIKO. Ako se količina prodate sirovine preradjivaču (veća) ne slaže sa količinom otkupljenom (od "sakupljača"), radnja se zatvara, "trgovac" kažnjava i gotova stvar… Onog časa, kada udimljeni više nebude imao KOME ili ne bude mogao legalno da proda to što je ukrao, prestaće da krade… Mozak udimljenih je vrlo jednostavan, primitivan: "neću ništa da radim, ako nemam koristi" ili prevedeno "nemam koristi od kradje metala – neću da kradem". Kraj.

 5. Nebidan kaže:

  A da vi onu kameru sto gleda na "Suncani sat" premestite da gleda na ovaj park? Pa ako neko opet pokusa da odvali nesto, lepo ga kamera snimi i lakse ga mozete hapsiti…

 6. krass1 kaže:

  @Nebidan

  Slazem se s tobom, samo mi se cini da niti ne zele nikoga da uhapse.

 7. Pravdomrz kaže:

  Ne možemo dirati udimljene, iz prostog razloga, jer su oni bukvalno… najnovije biološko oružje, bez pravog identiteta. Koji nacionalni identitet usadiš u njega, on se s tom nacijom  identifikuje, i množi se… zauzima teritoriju, i tačka. Znači zaštićeni su…zato i rade nekažnjeno šta god im padne na pamet, koji i nemaju. Ali… ! Recimo, da te biste…sklupture izlijemo od betona, pa ofarbamo …kalup od plastike …pa kad se vandalski upropasti, jednostavno zameni, i tačka. Bitno je da ne zaboravimo ime istaknutih ličnosti, položimo venac, kad je svečana prilika, a lopovi neka rade nešto korisnije…u zatvoru….

   

OSTAVITE KOMENTAR