Pola sata interneta – 358.000 dinara!

Prvo zajedničko letovanje porodici Đerđa Arvaija iz Subotice preselo je za samo 29 minuta. Toliko je u Grčkoj, u romingu, bio uključen bežični ruter za internet i za to vreme napravljen je račun od čak 358.000 dinara!

Svota od nešto manje od tri hiljade evra, za Đerđa, koji je juče dobio otkaz kao magacioner, i njegovu suprugu, koja radi za minimalac u krojačnici, sada je nedostižna.

dru-pola-sata-(2)_620x0

– Nisam ni slutio da ovako nešto može da se desi, naročito što smo mesečnu količinu interneta za jul potrošili još u Srbiji, a ruter sam poneo da bi deca u povratku, početkom avgusta, kada pređemo granicu, prekratila putovanje – priča Đerđ.

– Čim smo stigli na more, dvanaestogodišnja ćerka, inače teško bolesna, iz radoznalosti je uzela ruter iz moje torbe, uključila ga i preko telefona „ušla“ na „Fejsbuk“. Niko sem nas nije imao šifru, a on se po njenim rečima vrlo brzo isključio sam.

Kako nije mogao da se poveže sa mrežom ni po povratku u Srbiju, Đerđ je nazvao korisnički servis VIP-a, ali onda je usledio pravi šok – za 29 minuta korišćenja interneta potrošeno je 483.833 kilobajta, koji u internacionalnom saobraćaju koštaju 358.000 dinara.

– Prosto je nemoguće da je dete sa starog telefona za tako kratko vreme uspelo da potroši toliko interneta, a sa druge strane, kako je uopšte moglo da se uključi ako smo mi sav naš paket od devet gigabajta potrošili još u Srbiji – kaže Đerđ. – Rečeno mi je da je internet isključen kada je primećen rast mesečnog računa, ali meni je pretplata 363 dinara, skoro hiljadu puta manje nego što je ovaj račun.

Đerđ se žalio ombudsmanu, tri puta pisao žalbe VIP-u, ali bez uspeha. Na njegove molbe se niko ne obazire, a on nema od čega da plati astronomski račun.

Ostao sam bez posla, sada imamo samo ženinu platu koja će jedva pokriti stambeni kredit od 14.000 dinara, ne znam uopšte kako ćemo preživeti – nastavlja držeći se za glavu. – Devojčica je bolesna, ima lezije na mozgu i srčane probleme, i od sveg ovog stresa stanje joj se pogoršalo. Preselo nam je letovanje, ne znam šta da radim, kako da izađem iz ove bezizlazne situacije…

RATE

Mobilni operater je ponudio otplatu računa na rate – da trećinu iznosa, oko hiljadu evra, plati odmah, a ostalo na nekoliko meseci, ali za Đerđa i njegovu porodicu i to je previše, jer taj novac nemaju.

 

Večernje NovostiKOMENTARI

 1. Pravdoljub kaže:

  VIP bojkot.

 2. Megatron kaže:

  Cisto da se podsetimo zasto cemo im od danas izlog gadjati trulim paradajzom

  https://www.gradsubotica.co.rs/da-li-se-ovo-sme/
  https://www.gradsubotica.co.rs/vip-na-korzou-naredenje-izvrsenje/

 3. Pametnjaković kaže:

  VIP-ov cenovnik za roming, skinut sa njihovog sajta:

  „Cene usluga u romingu zavise od toga kojoj zoni pripada zemlja u kojoj se nalaziš. Zemlje su podeljene na sledeće zone:

  Evropa i Turska
  Ostatak sveta i Rusija
  Satelitske, avio i pomorske mreže
  Zona Odlazni pozivi, dolazni pozivi i
  prenos podataka (100KB) SMS
  Evropa i Turska 99 din 29 din
  Ostatak sveta i Rusija 199 din 49 din
  Satelitske, avio i pomorske mreže 299 din 149 din
  Za zemlje i partnere u kojima je omogućen prenos podataka u romingu pogledajte odeljak roming partnera.“

  483.833 kB 100kB =99 dinara
  4.838,33 x 99 = 478.995 dinara
  Na žalost, kada sam uzeo digitron u ruke, ispalo je da je račun po ovoj kalkulaciji trebao biti još veći. Izgleda da je internacionalni internet za nas još uvek samo mislena imenica.
  Ovo je žestoko skupo, neisplativo, da ne kažem da je ovo moderna, podmukla i prefrigana pljačka 21 veka, pelješenje džepova naivnih ili neinformisanih korisnika mobilne telefonije i interneta.
  Da ne bude zabune, ni ja nisam dosada znao da je toliko skupo korišćenje interneta u inostranstvu, dok nisam pogledao cenovnik.
  Podmuklo do bola.
  Zaključak: Kada ste u inostranstvu, obavezno isključite mogućnost korišćenja interneta, na internet se priključivati SAMO preko WI-FI veze njihovih korisnika.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: