Naša PATRIA

Kada je subotički hotel Palić promenio ime u Patria, bilo je to iz čisto praktičnih razloga. Već od samog početka dolazilo je do zabune zbog česte i raznovrsne upotrebe imena Palić, te je kolektiv odlučio da hotelu da originalnije ime. Jedini uslov je da ono ima isto početno slovo. Naime, deo inventara je na sebi već imao monogram – pisano slovo P.

Tako je ovaj hotel, otvoren 1963. godine, već 1968. prekršten u Patria (lat. otadžbina, domovina). Iako podignuta kao monolitni objekat, ova zgrada nije prestajala da se menja i dograđuje tokom narednih pola veka. Ona nije bila samo prenoćište već centar zabavnog života celog grada.

Slika

Kafana na spratu, restoran i aperitiv bar, zatim posebna prostorija za svečane prijeme i sastanke bili su najmodernije opremljeni i dekorisani umetničkim delima. Modernost je ovde ključna reč. Stari subotički hoteli koje je Patria nasledila, pripadali su jednom prošlom vremenu i nikako nisu odgovarali savramenim zahtevima. Subotičani šezdesetih godina žudeli su da i u njihov grad dođe novo doba oličeno u soliterima i visokim građevinama kakve su mogli da vide na filmu ili slikama iz velikih gradova.

Posebno privlačna bila je terasa ispred hotela. Bašta sa više stotina mesta bila je najveća u gradu. U samom centru, sa orkestrom i prostorom za ples, bila je omiljena destinacija za noćne izlaske. Preko dana, ispod suncobrana je kafu ispijao poslovni svet, društveno politički radnici i penzioneri. Patria je bila mesto za važne događaje, svadbe i maturske zabave ali i za samoubice koje su prvih godina često skakale sa prozora. Poput hotela Metropol u Beogradu, Patria je bila izbor za one koji su se od života rastajali svojom voljom.


Slika

Kako bude odmicalo vreme, biće sve manje onih koji će se sećati terase hotela Patria a još manje njih koji će pamtiti malu baštu koja je postojala sa zadnje strane. Za razliku od velike terase sa orkestrom, ona sa druge strane zgrade bila je jedan intimniji prostor, koji je kao svoj glavni adut imao specijalitete sa roštilja. Kada se ukazala se potreba za proširenjem zgrade, dozidan je aneks sa 84 sobe. Krilo koje je dograđeno likvidiralo je malu baštu.

Nekadašnja bašta iza hotela

 

Osamdesete

Dve decenije u životu ovakvog hotela nije puno. Međutim, u hotelskom biznisu mnogo toga se promeni za dvadeset godina. Tako je i Patrija polovinom osamdesetih bila zrela za veliko preuređenje. Agilna uprava tada je unela novi život u ovo zdanje. Osim pokrivanja ravnog krova zbog prokišnjavanja ali i novih kvadrata, i podrum je postao koristan prostor. Dotadašnje atomsko sklonište, s obzirom da se hladni rat bližio kraju, preuređeno je da postane diskoteka „AS“.


Slika

Slika

Nekadašnjem aperitiv baru potpuno  je promenjen enterijer i karakter. Fina poslastičarnica Mimoza bila je odgovor na nove trendove u ugostiteljstvu – kafiće, koji su tih godina nicali kao pečurke.

Prvi put posle Drugog svetskog rata grad je dobio klub kabaretskog tipa. Na prvom spratu Patrie vrata je otvorio „Night club 56“. Enterijer se držao tradicionalne forme: mala bina i amfiteatralno gledalište prema njoj, okrugli stolovi i lampe sa crvenim abažurima kao jedino osvetljenje. Na programu: striptizete, plesačice, mađioničar i drugi artisti.

Sve ovo vreme, ako ne računamo one na Paliću, Patria je bila jedini hotel u gradu. Tu su odsedali mnogi važni gosti, estradne zvezde i sportske reprezentacije. Najvažniji gost bio je svakako „najveći sin“ naših naroda – Josip Broz Tito, sa suprugom Jovankom. Te 1968. godine posetili su Suboticu i ručali upravo u hotelu Patria.

Poslednja decenija dvadesetog veka donela je mnoge promene. Društvena preduzeća počela su da uzmiču pred privatnim kapitalom što je važilo i za turističku privrednu granu. Velika terasa ispred hotela srušena je 1992. godine i to je bio znak da se zabava preselila negde drugde. Nije to bio kraj za Patriu već početak nečeg drugog. Drugačijeg od vremena u kojem je nastala i bila jedno značajno gradsko čvorište.

Rušenje terase 1992. godine

Slika

SlikaLansky

(Objavljeno i u “Subotičkim novinama” 31. januara 2020. godine)KOMENTARI

 1. cvrle kaže:

  Lansky daje odlicne informacije vezane za suboticku proslost,podseca staru a uvodi novu generaciju u srz sta to znaci biti suboticanin. Vaznosti toga dela koja nikada nije bila imperijalisticka ali je imala veliku ulogu da mnogim narastajima pokaze kako bi trebalo da se zivi. Nije to samo zato sto sam i ja poreklom suboticanin a sada zivim u Australiji,vec i mnogi drugi koji su tamo stigli nikada je vise nisu napustili.
  Hvala Lanskom na predivnom izlaganju,bez takvih ljudi Subotica ne bi bila ono stoi jeste.

  Pozdrav suboticanima iz Australije

 2. coyote kaže:

  Potpuno se slazem sa tobom, samo ne znam odakle Lanskyom sve ovo.

 3. Duqi kaže:

  Ja vec odavno sumnjam da je Lansky star jedno 200 godina i da je to on sve proziveo, slikao i zabelezio… ;)

 4. djomla kaže:

  Pa ne zove se dzabe Lansky. :D

 5. Markes kaže:

  Nemojte tako, razmaziće se. :D

 6. Dijabollik024 kaže:

  Svaka cast na svim ovim tekstovima i slikama…Prosto covek nije svestan kuda prolazi i sta je sve nekada bilo na mestima na kojima su nikle zgrade i kojekakvi poslovni prostori.Toliko sam puno stvari saznao o svom rodnom gradu,a i verovatno ne bih da nije subotickog gorstaka Lanskog.Veliki pozzz za sve Suboticane.poz i tebi Lansky. 😉

 7. Iby P. kaže:

  Hi  Lansky 😎 

  Ostajes veran sebi tj. odradjeono do savrsenstva kao uvek. Mislim da ce mnoge generacije tvoje zapise sa interesovanjem citati, pratiti i prenositi svojim potomcima.  Nestrpljivo ocekujem izdanje tvoje knjige. Samo tako dalje!

  Pozdrav:)

OSTAVITE KOMENTAR

33 + = 41