Pola veka promovisanja umetnosti

Moderna galerija u Subotici „Likovni susret“ obeležava ove godine pola veka postojanja, te će u narednim mesecima izložbene i druge aktivnosti biti uglavnom posvećene ovom jubileju, saopšteno je iz ove ustanove.

 

Ova galerija je inače pod sadašnjim nazivom osnovana 1962. godine, i jedno vreme je radila, odnosno organizovala izložbe na Velikoj terasi na Paliću. Šest godina nakon toga ona se seli u jednu od najlepših zgrada u Subotici, Rajhlovu palatu, koju je slavni arhitekta Ferenc Rajhl projektovao kao svoju porodičnu kuću. Porodica Rajhl je kasnije kuću izgubila nakon finansijskog sloma i dugova.

 

 

U svom dugogodišnjem radu Likovni susret je bio značajan promoter likovne umetnosti u Subotici, a pre svega najznačajnijih jugoslovenskih umetnika, koji su se rado pojavljivali na izložbama subotičke galerije. Te su izložbe, kako navodi direktorica Galerije Olga Šram, u to vreme bile svojevrsni umetnički iskorak u promociji najnovijih tendencija u umetnosti tog doba. Tematski, to su bile vrlo raznorodne postavke, od oblasti slikarstva i grafike, do savremene keramike.

 

Već prve postavke Likovnog susreta 1962. godine govorile su da se radi o otvorenoj i modernoj galeriji, koja ima sluha i za avangardno stvaralaštvo, a upravo u prvim danima njenog rada predstavljena su dela nastala u umetničkim kolonijama u širom Vojvodine. Ubrzo je Moderna galerija „Likovni susret“ dobila status prave institucije, i to značajno pre nego što su nastale neke veće i važnije, kao što su recimo Muzej savremene umetnosti u Beogradu ili Novom Sadu.

 

Do sada je „Likovni susret“ stvorio zavidnu sopstvenu zbirku umetničkih predmeta, koja broji oko 1.400 slika, grafika, skulptura, itd. koje su bile deo nekadašnjih izložbenih postavki. Inače, tokom godine u ovoj galeriji se organizuje do dvadesetak likovnih izložbi, a u 2012. planirano je da pet postavki tematski bude posvećeno jubileju. Prva „jubilarna“ izložba je već postavljena, a tokom februara biće organizovana izložba u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, o slikarstvu 60-ih godina, to jest slikarskom pravcu nazvanom enformel ili bezoblična umetnost.

 

Na sam dan osnivanja Galerije, 26. aprila, biće priređena dokumentarna izložba posvećena upravo „Likovnom susretu“, i monografiji o njoj, a rad Galerije biće i jedna od tema u okviru Noći muzeja. A na dan kada je održana prva izložba na Paliću pre 50 godina, to jest 26. avgusta, posetioci će moći da na istom mestu i u isto vreme pogledaju izložbu posvećenu tom vremenu, koja će imati i svoj umetnički i stručni deo, susret predstavnika institucija osnovanih ‘60-ih godina iz zemlji ali i čitave regije.

 

Od srede Subotičani mogu pogledati prvu u nizu jubilarnih izložbi, koja nosi naziv „Otisak vremena“, a predstavljana je grafika iz zbirke Moderne galerije. Na izložbi su prvi put posle više od dvadeset godina predstavljene pojedine grafike iz ove zbirke, koja broji preko 700 grafičkih listova i smatra se jednom od najpotpunijih grafičkih zbirki u Srbiji. Postavljeno je ukupno 78 dela vodećih grafičara nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora, prikupljanih od 1962. godine do danas. Izložba je istovremeno i pokušaj prikazivanja razvoja i galerije, ali i grafičke umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

 

 

V. Laloš

DanasKOMENTARI

  1. gaspar kaže:

    čeetitamo!!!

  2. adkersu kaže:

    Bravo za „Likovni susret“ i iskrene čestitke!

OSTAVITE KOMENTAR