Pola veka rada subotičkog Paulinuma

Subotička klasična gimnazija Paulinum, koju je osnovala Katolička crkva, ovih dana obeležava pola veka rada, a tim povodom na svečanoj akademiji u Gradskoj kući gost je bio kardinal dr Zenon Groholevski, prefekt Kongregacije za katoličko obrazovanje vatikanske Svete stolice.

Kardinal Groholevski je istakao važnost obrazovanja u okviru Katoličke crkve, a rezultat su brojni fakulteti u mnogim zemljama na gotovo svim kontinentima gde postoje katolički vernici.

– Želeo bih da moja poseta Srbiji bude ohrabrenje da se otvore i druge katoličke gimnazije u zemlji, kao što je to učinjeno u Rumuniji, Slovačkoj, Poljskoj i drugim zemljama. Zanimljiv je primer Rumunije, gde živi samo pet do sedam odsto katolika, a imaju tri katolička fakulteta. U mojim susretima sa visokim predstavnicima srpske države i crkve potvrđena je dobra volja da se o sveučilištima razgovara. Male su razlike u delovanju katoličkih i pravoslavnih crkava, i zato verujem da će jednom doći do zajedničkog delovanja – istakao je kardinal Groholevski na konferenciji za štampu u Subotici.

 

U Beogradu se kardinal Groholevski susreo sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, Irinejom bačkim i nekoliko biskupa, a nakon posete subotičkom Paulinumu i sa patrijarhom Irinejom i članovima SANU.

 

Svečanoj akademiji povodom jubileja Paulinuma prisustvovali su i monsinjor dr Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski i generalni sekretar Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metodija, monsinjor art. m. Jožef Mioč, direktor gimnazije Paulinum i mr Mirko Štefković, portparol Subotičke biskupije, kao i gradonačelnik Modest Dulić i predsednica Skupštine Marija Kern Šoja.

 

Inače, od osnivanja klasične katoličke gimnazije Paulinum, kroz nju je prošlo oko 2.000 učenika, koji su kasnije nastavili teološko školovanje ili pak studirali na opštim fakultetima. – Nema nijednog učenika koji danas nije intelektualac, jer naš sistem rada daje izuzetno dobre osnove za dalje intelektualno napredovanje naših učenika – rekao je Jožef Mioč.

Subotički Paulinum je inače jedina klasična gimnazija katoličkog obrazovanja sa internatom, u Srbiji. Prvi Paulinum otvoren je 1938. godine i delovao je do 1944, kada je zatvoren, a drugi je otvoren 1962. godine. Zvaničnu akreditaciju gimnazija Paulinum dobila je 2004. godine i od tada je izjednačena sa ostalim školama u Srbiji.

Ova gimnazija je do sada dala četiri biskupa, kao i mnoge poznate intelektualce u zemlji i inostranstvu, veroučitelje, pravnike, lekare, profesore, doktore filozofskih, istorijskih i naučnih studija.

 

 

Zajedničke vrednosti

 

Kardinal dr Zenon Groholevski izjavio je da je zadovoljan susretima sa predstavnicima vlasti u Srbiji, kao i dobrim prijemom predavanja koje je održao na Pravoslavnom teološkom fakultetu u Beogradu, čime je pokazana obostrana dobra volja da se promovišu zajedničke hrišćanske vrednosti u kulturi, obrazovanju, i drugim oblastima. „U Beogradu je iskazana volja i spremnost da se ide u smeru potpisivanja određenog ugovora kojim bi bili priznate ekvivalentnosti akademskih naslova i stupnjeva – katolička crkva bi na taj način priznala znanja i zvanja fakulteta u Srbiji, a Srbija fakultetima akreditovanim od strane katoličkih odbora Kongregacije“, rekao je kardinal Groholevski.

 

DANAS

 KOMENTARI

  1. Kirdžijaš kaže:

    Fala Bogu,makar popovi štogod korisno rade kad su već političari sve uprskali!

OSTAVITE KOMENTAR