Pola veka Zavoda za urbanizam

Ove godine izrađeno je šest planova regulacije, od kojih su dva na javnom uvidu, a još pet planova je u izradi, rekao je v.d. direktor Zavoda za urbanizam dr Dragan Trklja. U proteklih osam godina doneto je 78 planova, od kojih su najznačajniji Geralni plan Subotica – Palić 2020. godina, planovi generalne regulacije za naselja Bajmok, Čantavir, Novi Žednik i Donji Tavankut. Zavod za urbanizam u proteklih 50 godina je nekoliko puta menjao naziv i doživeo je nekoliko transformacija. U Zavodu je zaposleno 43 lica i proteklih godina su osvajali po nekoliko prestižnih nagrada. Dobili su nagradu urbanista Srbije “Milutin Glavački” 2002.godine, kao i po nekoliko nagrada iz oblasti urbanističkog planiranja. Izrada planova  u digitalnoj formi u Zavodu je  u promeni od 1991.godine.

 

Dragan_Trklja

– U poslednjih osam godina radilo se i na podmlađivanju stručnog kadra, što je u predhodnom periodu bilo zanemareno pa je dovelo do generacijske neusaglašenosti. Rezultat ovakve politike u preduzeću ogleda se u povećanju obima i kvaliteta izrađenih planova sa posebnim osvrtom  na period od 2005. godine i sticanju velikog broja nagrada na značajnim manifestacijama u oblasti turizma. Ukupno u Zavodu ima 43 zaposlena – istakao je v.d. direktor Zavoda za urbanizam, dr Dragan Trklja.

 

Dr Dragan Trklja je i na izbornoj Skupštini Udruženja urbanista Srbije, održanoj krajem maja 2013. godine na Tari izabran za člana Predsedništva Udruženja urbanista Srbije, a u Bečeju za predsednika Vojvođanskog udruženja urbanista izabrana je Kornelija Evetović Cvijanović, rukovodilac službe  urbanističkog i prostornog planiranja u Zavodu za urbanizam Subotica.

 

Preduzeće ima sertifikat ISO 9001 od 2007. godine za uspostavljanje sistema menadžmenta kvalitetom za delatnost koju obavlja.

 KOMENTARI

 1. Arh2 kaže:

  Kao rođeni Subotičanin kome su preci više stotin godina žive na ovim prostorima ,i koji i te kako poznaje istoriju ovog grada ,mogu da kažem da največi kulturocid ,urbanocid je urađen upravo od Zavoda za urbanizam Subotice i vd direktora Dragan Trklja .Naime grad ovako uništen nije bio ni nakon II svetskog rata,na svakom koraku ruševine ,uklanjaju se vredne zgrade u centru grada, više se ne zna šta je grad i šta je predgrađe,gradi se od slučaja do slučaja.Ceo slučaj treba prijaviti UN-u kao i EU -u zbog uništavanja Evropskih građevinai nasleđ,naime sve stare građevine koje se danas ruše građene su za vrema kada je ovaj deo Evrope pripadao Mađarskoj i Austrijskom Carstvu,a to znači da u svojoj istoriji  Subotica najduže je bio u sklopu baš tih država a ne u sklopu Srbije .

 2. arh3 kaže:

  Koje se to vredne zgrade u centru grada uklanjaju?

   

  I da, naravno da se ne zna šta je grad a šta predgrađe jer GRAD nikad nije ni postojao. To što vi centar Subotice zovete gradom je daleko od istine. Taj centar nema osnovne elemente GRADa.

 3. freelancer kaže:

  Na žalost, Arh2 je izneo bolnu istinu u svom komentaru… Gotovo da me pojedine scene podsećaju na Prištinu, Tetovo, Skoplje osamdesetih… Jedna manja celina, uslovno rečeno, uredjena i zaokružena, A ODMAH tu, stotinjak metara dalje, ruševine, arh. nasledje od pre 200 god. itd… Primer, Prozivka i okolni kraj, Radijalac i okolni kraj, Teslino i okolina… U isto vreme, u centru grada "objekti" poput Generalštabne zgrade u Beogradu… "Rupe" na uglu Segedinskog i Pap Pala, Maksima Gorkog i Matije Gupca, u Gomboš sokaku, u CENTRU spram Gradske kuće… Da li da nabrajam? Jesam li ja to prespavao BOMBARDOVANJE nekih novih "saveznika" ili njihovih "demokratsko" žutih "domaćih izdajnika"???

  U vreme Austrougarske, Subotica je bila GRAD!!! Shvatite to već jednom, "trofazna" "braćo"! I kada je Vojvodina anektirana, Subotica se još koprcala nekako do '45. A onda? Period blagog poboljšanja (iluzija) i nekakvog života do '90-tih i… GLOGOV KOLAC u srce Subotici… Pa nije Subotica ZLO, demon pa da joj treba glogov kolac… Zlo je došlo…

 4. Lansky kaže:

  Ovo o rušenju zgrada iz vremena K und K i paklenoj zaveri da se Subotica sruši da se ne bi pamtilo da je nekad bila u Austrougarskoj, jeste jedna projekcija nacionalizma kroz tu priču. Ko tvrdi da poznaje Suboticu, taj zna ko je donosio odluke poslednje dve i po decenije. 

  Koliko god se vodila diskusija za i protiv očuvanja neke stare kuće, najgore je da se ona izvitoperi na nacionalnu mržnju. A ova teza se protura upravo iz ekstremno nacionalističkih krugova i vrlo lako se prima kod prostog sveta.

 5. Arh2 kaže:

   

  Lansky: Ovo o rušenju zgrada iz vremena K und K i paklenoj zaveri da se Subotica sruši da se ne bi pamtilo da je nekad bila u Austrougarskoj, jeste jedna projekcija nacionalizma kroz tu priču. Ko tvrdi da poznaje Suboticu, taj zna ko je donosio odluke poslednje dve i po decenije.  Koliko god se vodila diskusija za i protiv očuvanja neke stare kuće, najgore je da se ona izvitoperi na nacionalnu mržnju. A ova teza se protura upravo iz ekstremno nacionalističkih krugova i vrlo lako se prima kod prostog sveta.  

   Nakon završetka I svijetskog rata sve građevine su na osnovu "uredbe" nove "vlasti"  bile prefarbane na sivu boju ,i to iz prostog razloga,da bi se uništilo Austrougarsko obeležja građevina , a pogotovo stil secesije kao karakterističan način oblikovanja pročelja i način gradnja objekata u tom periodu.Pa onda ko je počeo sa kultorocidom i urbanocidom? …da nastavim sa ukidanjem Tramvaja,Palićkim porušenim zgradama ,kao i privatizacijom tuđih paličkih vila koje su komunisti nacionalizovali posle II svijetskog rata…

 6. Arh2 kaže:

   

  arh3: Koje se to vredne zgrade u centru grada uklanjaju? I da, naravno da se ne zna šta je grad a šta predgrađe jer GRAD nikad nije ni postojao. To što vi centar Subotice zovete gradom je daleko od istine. Taj centar nema osnovne elemente GRADa.  

  Važno je da Zlatibor ima elemente "grada" gdje se zna koji dio je centar a koji je predgrađe.Jer gospoda iz Zavoda za urbanizam više borave tamo zbog "primanja" raznih "prvih" nagrada nego u Subotici pa u svojoj  mentalnoj amneziji ne primećuju grad iako je osvetlen sa 100.000 luxa.

 7. Scaly kaže:

   

  Lansky:

  Ovo o rušenju zgrada iz vremena K und K i paklenoj zaveri da se Subotica sruši da se ne bi pamtilo da je nekad bila u Austrougarskoj, jeste jedna projekcija nacionalizma kroz tu priču. Ko tvrdi da poznaje Suboticu, taj zna ko je donosio odluke poslednje dve i po decenije. 

  Koliko god se vodila diskusija za i protiv očuvanja neke stare kuće, najgore je da se ona izvitoperi na nacionalnu mržnju. A ova teza se protura upravo iz ekstremno nacionalističkih krugova i vrlo lako se prima kod prostog sveta.

   

   

  Znači, lansky, sve ono što pišeš o 'staroj' Subotici na netu (stare razglednice, umovanja oko starog izgleda subotičkog središta, nadmudrivanja po principu ko zna više i bolje) – pišeš u duhu kreiranja 'nove' subotičke istorije – istorija počinje od nas! Da, u pravu si – istorija Subotice počela je prije 25 godina!, a kako želiš uveriti neuke.

  Zašto kada ne možeš nešto dokazati, odmah spominješ nacionalizam i nacionalnu mržnju? Zašto skačeš na svaku reč ispisanu autohtonom subotičkom rukom? Je li to kompleks porekla ili kompleks zvan ' u zadnjih 25 godina'? Odnosno, dobro znaš da Subotica ne postoji samo 'poslednje 2,5 decenije'! Zato mislim da upravo ti i tvoja bratija kroz svoje tekstove na netu negujete baš tu 'nacionalnu mržnju'! I…prestani s vikom: 'uhvatite lopova'! Uostalom… prestani moralisati i dopusti i drugima pravo na mišljenje!

 8. Arh3 kaže:

   

  Arh2:

   Nakon završetka I svijetskog rata sve građevine su na osnovu "uredbe" nove "vlasti"  bile prefarbane na sivu boju ,i to iz prostog razloga,da bi se uništilo Austrougarsko obeležja građevina , a pogotovo stil secesije kao karakterističan način oblikovanja pročelja i način gradnja objekata u tom periodu.

   

  I koje su to zgrade prefarbane u sivo? 

   

  Najverovatnije neces odgovoriti kao sto nisi odgovorio ni na piranje Koje se to vredne zgrade u centru grada uklanjaju?

 9. Mc kaže:

  Ja bih ovom prilikom zamolio gospodina trklju da mi objasni sta znaci ekonomican ? – nadam se da ne trazim puno wink

 10. komšija kaže:

  Gde su ulice u MZ Novo Selo koje su od već pre nekoliko decenija trebale biti sredjene i čekaju na regulaciju, kanalizaciju i asfaltiranje. Takodje  MZ Zorka i Veliki Radanovac, ALO BRE dokle više prodajete maglu narodu…….  Hoćemo da se izgrade ulice a ne planove, od silnih planova idemo po blatu, izlivaju se septičke, živimo ko domoroci u 15.veku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. zidar kaže:

   

  Arh2:

  Ceo slučaj treba prijaviti UN-u kao i EU -u zbog uništavanja Evropskih građevinai nasleđ,naime sve stare građevine koje se danas ruše građene su za vrema kada je ovaj deo Evrope pripadao Mađarskoj i Austrijskom Carstvu,a to znači da u svojoj istoriji  Subotica najduže je bio u sklopu baš tih država a ne u sklopu Srbije .

   

   

  Mi gradimo vi kukate. Tako to ide komsija! wink

   

  Samo mi nije jasno sto nisu porusili onu seosku ulicu poplocanu kaldrmom i napravili jedan bulevar prema Prozivki. Ono ne lici ninasta. 

 12. Lansky kaže:

   

  Scaly

  Znači, lansky, sve ono što pišeš o 'staroj' Subotici na netu (stare razglednice, umovanja oko starog izgleda subotičkog središta, nadmudrivanja po principu ko zna više i bolje) – pišeš u duhu kreiranja 'nove' subotičke istorije – istorija počinje od nas! Da, u pravu si – istorija Subotice počela je prije 25 godina!, a kako želiš uveriti neuke.

  Zašto kada ne možeš nešto dokazati, odmah spominješ nacionalizam i nacionalnu mržnju? Zašto skačeš na svaku reč ispisanu autohtonom subotičkom rukom? Je li to kompleks porekla ili kompleks zvan ' u zadnjih 25 godina'? Odnosno, dobro znaš da Subotica ne postoji samo 'poslednje 2,5 decenije'! Zato mislim da upravo ti i tvoja bratija kroz svoje tekstove na netu negujete baš tu 'nacionalnu mržnju'! I…prestani s vikom: 'uhvatite lopova'! Uostalom… prestani moralisati i dopusti i drugima pravo na mišljenje!

   

   

  Ne znam gde si prepoznao nacionalnu mržnu. Jedino mržnju prema nacionalizmu. Ni u jednoj subotičkoj priči ne postoje "mi", "vi" ili "oni". Nisu Suboticu gradili (ni rušili) samo Mađari ili Srbi već svi koji su živeli ovde. Ne postoji čisto nacionalna priča u ovom gradu, mada ima onih koji rade na tome da se podelimo i ne dolazimo u kontakt nikako.

  Valjda nas je puno mešanih pa kvarimo računicu u nacionalnoj podeli.

   

 13. djomla kaže:

  Mislim da se Zavodu za urbanizam pripisuju mnoge stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti.

  Na osnovu kog zakona (ili člana nekog zakona) je Zavod za urbanizam odgovoran za rušenje u Petra Drapšina ili Pap Pala (primer)? Koja zakonsta regulativa im omogućuje da sankcionišu tako nešto? Da pojasnim pitanje, na osnovu kog zakona direktor Zavoda za urbanizam trebao da izađe i kaže "Ne, vi ono ne možete da rušite"?

  Da li je direktor pre Trklje to mogao da uradi? Nije… Neće ne budući.

  Taj trend rušenja i ostavljanja praznih placeva svakako nije dobar, ali se on neće promeniti jer građani nisu u stanju da lociraju problem. Znate, kada vam je "država" kriva za sve, onda krivca nema.

  Drugo, Zavod za urbanizam se ne bavi izgradnjom. Ukoliko neko želi da dobije asfalt a pokuca na vrata Zavoda za urbanizam, pokucao je na pogrešna vrata. Jedino, ako se nešto u međuvremenu ne dogovi da postanu nadležni i za to.

 14. Arh2 kaže:

   

  Arh3:

  Arh2:  Nakon završetka I svijetskog rata sve građevine su na osnovu "uredbe" nove "vlasti"  bile prefarbane na sivu boju ,i to iz prostog razloga,da bi se uništilo Austrougarsko obeležja građevina , a pogotovo stil secesije kao karakterističan način oblikovanja pročelja i način gradnja objekata u tom periodu.

  I koje su to zgrade prefarbane u sivo?  Najverovatnije neces odgovoriti kao sto nisi odgovorio ni na piranje Koje se to vredne zgrade u centru grada uklanjaju?  

   Iz pitanja ti se da zaključiti da ne poznaješ istoriju Subotice, a verovatno nisi ni subotičanin, pa ti je izlišno onda objašnjavati neke činjenice jer nismo na času istorije.

 15. Scaly kaže:

   

  Lansky:

  Scaly

  Znači, lansky, sve ono što pišeš o 'staroj' Subotici na netu (stare razglednice, umovanja oko starog izgleda subotičkog središta, nadmudrivanja po principu ko zna više i bolje) – pišeš u duhu kreiranja 'nove' subotičke istorije – istorija počinje od nas! Da, u pravu si – istorija Subotice počela je prije 25 godina!, a kako želiš uveriti neuke.

  Zašto kada ne možeš nešto dokazati, odmah spominješ nacionalizam i nacionalnu mržnju? Zašto skačeš na svaku reč ispisanu autohtonom subotičkom rukom? Je li to kompleks porekla ili kompleks zvan ' u zadnjih 25 godina'? Odnosno, dobro znaš da Subotica ne postoji samo 'poslednje 2,5 decenije'! Zato mislim da upravo ti i tvoja bratija kroz svoje tekstove na netu negujete baš tu 'nacionalnu mržnju'! I…prestani s vikom: 'uhvatite lopova'! Uostalom… prestani moralisati i dopusti i drugima pravo na mišljenje!

  Ne znam gde si prepoznao nacionalnu mržnu. Jedino mržnju prema nacionalizmu. Ni u jednoj subotičkoj priči ne postoje "mi", "vi" ili "oni". Nisu Suboticu gradili (ni rušili) samo Mađari ili Srbi već svi koji su živeli ovde. Ne postoji čisto nacionalna priča u ovom gradu, mada ima onih koji rade na tome da se podelimo i ne dolazimo u kontakt nikako.

  Valjda nas je puno mešanih pa kvarimo računicu u nacionalnoj podeli.

   

   

  c..c…c….ne moraš se odmah prati i izigravati žrtvu….

 16. Scaly kaže:

   

  djomla:

  Mislim da se Zavodu za urbanizam pripisuju mnoge stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti.

  Na osnovu kog zakona (ili člana nekog zakona) je Zavod za urbanizam odgovoran za rušenje u Petra Drapšina ili Pap Pala (primer)? Koja zakonsta regulativa im omogućuje da sankcionišu tako nešto? Da pojasnim pitanje, na osnovu kog zakona direktor Zavoda za urbanizam trebao da izađe i kaže "Ne, vi ono ne možete da rušite"?

  Da li je direktor pre Trklje to mogao da uradi? Nije… Neće ne budući.

  Taj trend rušenja i ostavljanja praznih placeva svakako nije dobar, ali se on neće promeniti jer građani nisu u stanju da lociraju problem. Znate, kada vam je "država" kriva za sve, onda krivca nema.

  Drugo, Zavod za urbanizam se ne bavi izgradnjom. Ukoliko neko želi da dobije asfalt a pokuca na vrata Zavoda za urbanizam, pokucao je na pogrešna vrata. Jedino, ako se nešto u međuvremenu ne dogovi da postanu nadležni i za to.

   

   

  Zar im je u nadležnosti samo primanje nagrada? Pa ono šta će se graditi, kako i koliko određuje sam Bajkin Rade – dobro uhlebljen tehničar u Zavodu – poznat po otimanju parcela na dobrim lokacijama! Po njemu, ako se tvoja kuća ruši ne smeš je popraviti, jer je na tom mestu i placu tvoje kuće u budućnosti predviđena gradnja spratnice! Znači, treba ti se kuća srušiti a ti postati beskućnik da bi poznati Bajkin Rade i još poznatiji investitor ostvarili svoje maštarije vezane za urbanistički plan izgradnje pojedinih delova grada. Tako Zavod učestvuje u odstranjivanju starosedelaca iz atraktivnijih delova Subotice… do konačnog istrebljenja.

  Inače, pitanje za djomlu: kada su to građani trebali "locirati problem"? I zašto suprotstavlja građane i državu? kada je u pitanju nesposobnost i arogancija zavoda za urbanizam? Ili pak misli da je Zavod država, a Trklja predsednik – kalif umesto kalifa? Na visoko puca….

  Pa valjda Zavod nešto radi i po službenoj dužnosti bez da im građani lociraju i osmisle njihov radni zadatak! Ne, Zavod radi isključivo za subotičke tajkune, a građana se sete samo kada im trebaju placevi i krivac protiv države!

 17. Kertvaros kaže:

  Sto se tice boje fasada, KuK monarhija je imala nadimak  "Zuta monarhija". To je dolazilo od jedne zuto – oker boje kojom je bila obojena fasada Habzburskog dvorca Schönbrunn. Kasnije se ta boja prenosi na sve javne gradjevine, legislative, judikative, i egzekutive. Skole, poste, zeljeznicke stanice, kasarne, ali i na privatne zgrade ciji su vlasnici bojom fasade izrazavali svoju privrzenost monarhiji. Ta boja je stvarno  bila svugde prisutna na tlu cele carevine. Nakon sloma monarhije doslo je zaista u nekim bivsim delovima do prefarbavanja fasada na javnim zgradama, ali u kraljevini SHS to nije bila neka masovna pojava, a ako je i bilo onda iz manje vise prakticnih razloga gradjevinsko -tehnicke prirode. Trenutno mi pada na pamet "Zuta kuca" i zelj. stanica u Subotici. One su prilicno dugo nosile originalnu  "carsku" boju. Valja jos spomenuti kip Sv. Trojstva koji je takodje prvo postavljen ispred dvora u Becu da bi kasnije bio prosiren po svim gradovima i naseljima u celoj KuK monarhiji, negde veci negde manji (koliko para toliko muzike) ali svugde obavezno u oker-zutoj boji. Nas Suboticki inkluzivno.

 18. Patriota kaže:

  Cemu polemizirati od KuK je ostalo tri ulice, sve ostalo je sagradjeno za vreme SRBIJE!

   

  I novo pozoriste je srpsko. Starog vise nema, srusili ga Madjari sami.

 19. Makaran kaže:

  Pošto preko ovakvih i sličnih tekstova ispitujete javno mišljenje, bar nemojte poturati neistine i plagijate, osim što možda ispitujete i znanje istorije pod željom da se možda nešto i zaboravilo, pa mislite da je došlo vreme kreirati nove činjenice.

  Kao prvo, KuK monarhija nije bila 'žuta monarhija' već žuto-crna monarhija – bar je to bio narodni naziv za carsku Austro-Ugarsku. Što se pak centra Subotice tiče, mnoge zgrade u Subotici su građene u secesijskom i polu-secesijskom stilu što znači da nisu bojene izričito žutom bojom. Priča ima rezime: ako je KuK monarhija u pitanju kriva je i žuta boja… ako su starosedeoci u pitanju obavezno su žigosani kao reakcionari buržuji… ako se neko od Subotičana seća nečeg više od kolonista i dece kolonista u ovim komentarima glatko ih se proglašava nacionalistima…

  Mogu samo konstatovati da u tekstovima stalnih komentatora nema baš puno tolerancije prema Subotičanima koji u Subotici žive stotinama godina…

  Možda misle da nam slobodno mogu ukrasti i mogućnosti preko neta da napišemo nešto u čemu oni nisu nikada učestvovali.

  Eto, ispalo i pozorište srpsko! Samo ne znam kada je postalo srpsko?! A tek sve one srpske ulice (od kojih su samo tri bile izgrađene sve ove vekove)? Na stranu što je u Subotici nekada postojao samo 'srpski šor' i Aleksandrovo…. važno je šta misli i piše patriot ili lansky… Subotica nikada nije bila u sastavu Srbije -možda ste to zaboravili. Godine 1918. ušla je u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pa potom u Kraljevinu Jugoslaviju, pa potom u FNRJ, SFRJ – ali kao socijalistička pokrajina i konstitutivni deo Jugoslavije… a sve se te godine u Subotici živilo i gradilo, pa ne vidim razloga da se tvrdi da su sve ulice u Subotici (osim tri) izgrađene u vreme Srbije. To što je 1989. ukinuta vojvođanska autonomija od strane srpskih nacionalista ne znači da je Vojvodina srpska -jer je svojom voljom ušla u sastav KSHS, pa iz nje može i izići kad želi. Osim ako patriot i lansky misle drugačije…

  Gospodo, svako ima pravo na sećanje pa vas molimo da se u ono što ne znate – ne mešate… niste margarin!

 20. !%%! kaže:

  ..једном већ треба да сватите: староседеоци су (уопште у Војводини, па и у Суботици) они чији су преци 3-4-5 генерације у овдашнјим гроблјима,..а нјих је врло мало, сви остали дошли 1945 или после су новокомпоновани Суботичани(Војвођани) који се врло активно расправлјају ко је већи стручнјак за В. па и СУ.(тј.".није с.ао у бунар, него поред и кечио ногом"..) своја препуцаванја,сте негде науцили или ваши сениори, који су то донели овде у наше крајеве, па када ми је черка дошла из обданишта и причала како је нјен вршнјак ставио шлјунак у грудву, те гађао другу децу, ..очито да је дете "добио" кућно васпитанје-како се треба понашати као новокомпоновани суботичанин…доволјно је изаћи зими, када падне снег, одмах се види ко је староседеоц: тај ће сигурно очистити снег пред својом кућом,зградом..а остали..? само треба помно слушати и гледати, исто као у очи да гледаш..и читаш из нјих…

 21. Kertvaros kaže:

  Dve najvece mane ovog sajta su njegovi mnogobrojni posetioci koji kucaju po tastaturi sa krvavom penom na ustima, i oni drugi koji marljivo citaju svaki post, ne mogu da  razumeju njegov sadrzaj i poruku ali obavezno osecaju potrebu da repliciraju. Postoje i oni treci kao mesavina prva dva.

 22. freelancer kaže:

  Stvarno, a šta je onda domen rada Zavoda za urbanizam??? Koliko mi je poznato, upravo od tog zavoda je potrebna saglasnost, ako nešto želiš graditi (u MORU ostale papirologije). Dakle, taj Zavod je morao odobriti da se nešto GRADI na mestu gde je već postojao neki objekat. Na osnovu toga, postojeći objekat je mogao biti srušen. Ili… stvari stoje drugačije? Ok, ako sam u zabludi, zašto onda djomla ne napišeš jedan članak o tome? PO ODGOVORNOSTI KOJIH gradskih službi je odobreno rušenje, a nije sankcionisano to što se NE gradi ništa? Rupa u zakonu? Hoćeš reći da NIGDE nije definisano, ni u jednom propisu, OBAVEZA investitora da, kada nešto sruši, na tom mestu izgradi predvidjeni objekat za koji je dobio DOZVOLU da sruši stari? Hoćeš reći da se Zavod za urbanizam oko toga ništa ne pita? Pa čemu onda ona NEVIDJENA tortura i maltretiranje oko prikupljanja papirologije za gradnju? Ili to važi samo za neke? Neee, svi smo JEDNAKI, je li, samo su neki "jednakiji"… 😀

 23. Makaran kaže:

   

  !%%!:

  ..једном већ треба да сватите: староседеоци су (уопште у Војводини, па и у Суботици) они чији су преци 3-4-5 генерације у овдашнјим гроблјима,..а нјих је врло мало, сви остали дошли 1945 или после су новокомпоновани Суботичани(Војвођани) који се врло активно расправлјају ко је већи стручнјак за В. па и СУ.(тј.".није с.ао у бунар, него поред и кечио ногом"..) своја препуцаванја,сте негде науцили или ваши сениори, који су то донели овде у наше крајеве, па када ми је черка дошла из обданишта и причала како је нјен вршнјак ставио шлјунак у грудву, те гађао другу децу, ..очито да је дете "добио" кућно васпитанје-како се треба понашати као новокомпоновани суботичанин…доволјно је изаћи зими, када падне снег, одмах се види ко је староседеоц: тај ће сигурно очистити снег пред својом кућом,зградом..а остали..? само треба помно слушати и гледати, исто као у очи да гледаш..и читаш из нјих…

   

  Ni sam ne znaš šta pišeš.

 24. zorandjala kaže:

  cenjeni gospodine MAKARAN zelim da vam cestitam 700 ti rodjendan i da vam pozelim da prozivite jos toliko.evo zasto ovo pisem ,pocele su podele na starosedeoce ove od preko 500god koji naravno i sada zive u subotici i ovih koji su navodno dodjosi1945god koji danas imaju fala bogi samooko 70 god i suvise su mladi da bi mogli da diskutuju o izgradnji grada.moram da zaklucim da ovi starosedeoci se radjaju sa diplomom arhitekte i vec rodjenjem sticu sva znanja o tim pitanjima.dok ovi dodjosi treba da budu tihi i da se ne trpaju u ono u sta se nerazumeju.a ja posto sam nesto mladji od ovih dodjosa pet god necu vise da drmam kavez da nebi uvredio nekog metuzalema koji je u suboticu dosao sa amebama.

 25. Makaran kaže:

   

  zorandjala:

  cenjeni gospodine MAKARAN zelim da vam cestitam 700 ti rodjendan i da vam pozelim da prozivite jos toliko.evo zasto ovo pisem ,pocele su podele na starosedeoce ove od preko 500god koji naravno i sada zive u subotici i ovih koji su navodno dodjosi1945god koji danas imaju fala bogi samooko 70 god i suvise su mladi da bi mogli da diskutuju o izgradnji grada.moram da zaklucim da ovi starosedeoci se radjaju sa diplomom arhitekte i vec rodjenjem sticu sva znanja o tim pitanjima.dok ovi dodjosi treba da budu tihi i da se ne trpaju u ono u sta se nerazumeju.a ja posto sam nesto mladji od ovih dodjosa pet god necu vise da drmam kavez da nebi uvredio nekog metuzalema koji je u suboticu dosao sa amebama.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Ako sam i došao sa amebama, evoluirao sam u arhitektu, a ti još  i danas 'drmaš kavez'…

 26. zorandjala kaže:

  Makaran,da ti slucajno to nije poslo za rukom van granica ove zemlje u anja orsag.vidis ja da bi drmao kavez nemoram u zair.

 27. Makaran kaže:

  Vreme je da se odmoriš i ne moriš više mozak znatiželjama. Ali, ako te već interesuje, ne polaže svako u Srbiji zakletvu mađarskoj državi. Uostalom, sumnjaš da neko i u Srbiji može postati arhitekta? Ili misliš da je diploma arhitekte rezervisana samo za one koji su na političkom položaju – počev od vrha države ili je kupuju? Ipak, kako zvuči, nemaš baš visoko mišljenje o svojoj otadžbini. Što se Zaira tiče, tamo je već, koliko znaš, odrađen posao….!

 28. ... kaže:

   

  Kertvaros:

   

  Sto se tice boje fasada, KuK monarhija je imala nadimak  "Zuta monarhija". To je dolazilo od jedne zuto – oker boje kojom je bila obojena fasada Habzburskog dvorca Schönbrunn. Kasnije se ta boja prenosi na sve javne gradjevine, legislative, judikative, i egzekutive. Skole, poste, zeljeznicke stanice, kasarne, ali i na privatne zgrade ciji su vlasnici bojom fasade izrazavali svoju privrzenost monarhiji. Ta boja je stvarno  bila svugde prisutna na tlu cele carevine. Nakon sloma monarhije doslo je zaista u nekim bivsim delovima do prefarbavanja fasada na javnim zgradama, ali u kraljevini SHS to nije bila neka masovna pojava, a ako je i bilo onda iz manje vise prakticnih razloga gradjevinsko -tehnicke prirode. Trenutno mi pada na pamet "Zuta kuca" i zelj. stanica u Subotici. One su prilicno dugo nosile originalnu  "carsku" boju. Valja jos spomenuti kip Sv. Trojstva koji je takodje prvo postavljen ispred dvora u Becu da bi kasnije bio prosiren po svim gradovima i naseljima u celoj KuK monarhiji, negde veci negde manji (koliko para toliko muzike) ali svugde obavezno u oker-zutoj boji. Nas Suboticki inkluzivno.

   

   

  Zuta boja o kojoj govoris je jedna od najboljih za fasadu. Stari mudrac kaze: Ofarbaj kucu u zuto i ne mozes pogresiti.

   

  Bolje i to nego ona kombinacija drecavo zelene i cokoladne u Huga Badalica.

OSTAVITE KOMENTAR