Polaganje vozačkog koštaće oko 600 evra

Polaganje vozačkog ispita koštaće od jeseni oko 600 evra, pošto će 25. oktobra na snagu stupiti novi pravilnik o obuci vozača. Osim više cene, vozače čeka i veći broj časova i obavezna teorijska nastava.

 

Svi oni koji su zainteresovani da do vozačke dozvole dođu po starim uslovima imaju na raspolaganju još sedam meseci, jer će period prilagođavanja trajati tri meseca. Sve ostale čeka i duža i skuplja obuka.


 

– Novina su obavezna teorijska nastava od minimum 30 časova plus 10 časova vežbi. Tek nakon položenog teorijskog ispita kandidat može da sedne u automobil – kaže vlasnik auto-škole “Desetka plus” Spasoje Manojlović.

 

I same auto-škole moraće da obezbede propisane uslove za rad. U učionicama gde će se odvijati nastava mora da postoji 24-časovni video nadzor. Predavači i instruktori će morati da imaju licencu koja će se obnavljati na dve godine.
 

– Mislim da sve ispod povećanja od 100 odsto na aktuelnu cenu obuke, sa svim izmenama, neće biti dovoljno da auto-škole opstanu. Ako sada u proseku obuka vozača za B kategoriju košta od 250 do 300 evra, sa svim planiranim izmenama cena ne bi smela da bude ispod 60.000 dinara – procenjuje Manojlović.

 

On očekuje da će se u narednih godinu dana bar 50 odsto auto-škola ugasiti, jer neće moći da ispune zadate kriterijume. Minimalnu cenu će u oktobru odrediti Ministarstvo trgovine.

 

BlicKOMENTARI

 1. Crni kaže:

  Samo da se redovno nauce novi vozaci na saobracajne propise i malo kulture u saobracaju pa ni 600eur nije puno ako je pravilno a ne kao dosad sto se radilo…lupis pecat pa haras ulicama…

 2. lale kaže:

  To neće promeniti nadobudne klince koji haraju ulicama, to je stvar kućnog vaspitanja.

  Činjenica je da će mnoge škole zatvoriti i mnogi ostati bez posla, ali koga to briga, oće ljudi u jevropu

 3. Sinisa kaže:

  Sve je ovo divno ali kod nas nema kulture u saobracaju, stoga ne mozes ocekivati ni od najmladjih da je postuju 🙂

 4. Williamson kaže:

  ako se odvoze svi casovi po zakonu onda je cena ok !

 5. Role kaže:

  Crni:

  Samo da se redovno nauce novi vozaci na saobracajne propise i malo kulture u saobracaju pa ni 600eur nije puno ako je pravilno a ne kao dosad sto se radilo…lupis pecat pa haras ulicama…

  A šta bolje će naučiti za 600 nego za 100(ja 1994 platio 100maraka ako se dobro sećam),a i kulture će više biti?Zaista verujete u to?  A što se tiče pečata mislim da će toga i dalje biti samo verovatno malo skuplje.A tu je ustvari glavni problem,tako se prave bahati i nekulturni vozači…

 6. mladic kaže:

  i ovako je tesko izdvojiti pare za polaganje….a kako cemo od sad ako bude duplo skuplje?

 7. TIKVICKI kaže:

  sve je u redu ali u nekim auto skolama platis i dobijes da si polozio. na moju srecu dete mi je sad polozilo od 3 put isao redovno na predavanje i odvozio 40 casova. ponosan sam sto je isao normalnim putem a ne putem mita. pozdrav za mito auto skole oni ce se vec prepoznati

 8. Berisa ĐULIJANO kaže:

  ZA 600 EURA MOGU PRAVITI TRI DOZVOLE ITO ORINAL  
   

OSTAVITE KOMENTAR