Policija raščistila groblje od imigranata

U ponedeljak subotička policija je realizovala akciju hvatanja imigranata i tri puna autobusa je otpremila na predviđenu destinaciju. Prema našim informacijama uhvaćeno je oko 150 lažnih azilanata. Pojačane akcije hvatanja imigranata su realizovane na celoj teritoriji naše zemlje.

.

Prekršajnom sudu u Subotici je podneto 1429 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 1700 lica zbog povrede Zakona o državnoj granici i Zakona o strancima. Do nedavno je u Subotici boravilo oko 500 imigranata i lažnih azilanata Pakistana, Libije, Avganistana, Indije i drugih zemalja koje su zahvaćene ratom. Aleksandrovačka bara, odnosno gradska deponija je mnogima bila mesto stanovanja, a još uvek je onima koji su uspeli da pobegnu policiji. Niko nije očekivao ovako organizovanu akciju. U Preksršajnom sudu u Subotici objašnjavaju da nedeljno imaju i po 70 prekršajnih prijava zbog povrede Zakona o nedozvoljenom prelasku granice i Zakona o strancima.Uglavnom se izriču novčane kazne, a ukoliko lice ne može da plati 1000 dinara se menja za jedan dan zatvora. U slučaju da je reč o povratniku, licu koje je više puta uhvaćeno da ilegalno pokušava da pređe granicu dobija kaznu zatvora.

.

U Srbiji je podneto 2700 zahteva za dobijanje azila u našoj zemlji. Imigranti najčešće dolaze u Srbiju tako što prelaze granicu sa Makedonijom u koju dolaze iz Grčke, a krajnja destinacija su im zemlje Evropske unije.Kontrola na graničnim prelazima ka Mađarskoj je u poslednje vreme strožija, ali  prema Sporazumu o readmisiji koji su ratifikovale zemlje EU, ali i Srbija, imigranti se vraćaju u našu zemlju. Ovakav sporazum Srbija ima sa Makedonijom, ali se čeka potpisivanje protokola o readmisiji.KOMENTARI

 1. jovan kaže:

  Bas su se usrecili oni koji traze spas u Srbiji!!!

 2. Jadranka kaže:

  Jadni ljudi, pa njima je spas i jedan dan u zatvoru, bar imaju krevet i hranu.

 3. Unit kaže:

  A zasto ih zovete “lazni” azilanti? Koji su onda pravi azilanti ako ovi nisu?!? 😐

 4. patriot kaže:

  Postoje azilanti,imigranti i emigranti.Ovde je rec o imigrantima.Napokon se neko setio da resava nesto sto bi sledece godine,sa toplijim vremenom ,bio pravi problem.

 5. A ha kaže:

  nobody expects the spanish inquisition 🙂

 6. Iby P. kaže:

  Patriot, gresite! Ne radi se o emigrantima nego se radi o Azilantima. Imigracija i emigracija su u sustini isto tj. emigracija je napustanje zemlje ili teritorije radi naseljenja u drugu zemlju ili na drugu teritoriju, imigracija je isto ali iz aspketa zemlje porekla. Azilanata isto imate vise kategorija – sto se Srbije tice (to sam navela u svom ranijem zapisu) imate izbeglice sa teritorije bivese SFRJ (oni spadaju pod drugi rezim i drugi su im uslovi )  i imate izbeglice iz tzv trecih zemalja. Pitanje izbelica tzv “trecih zemalja” ne predstavlja teret Srbiji, i obicno njihove troskove snose humanitarne organizacije kao i UN, i ta lica obicno veoma kratko ostaju u Srbiji jer koriste pravo prijave izseljenja u ambasadama zemalja koje imaju izbeglicki program za te drzavljane.  Znaci netreba mesati stvari:)

 7. Iby P. kaže:

  Unit:

  neznam ko ih zove “lazni azilanti”?! Taj pojam ne postoji. Postoji Alien tj. strani drzavljani koji ilegalno borave na teritoriji jedne zemlje i nisu u evidenciji. Cim se strani drzavljani evidentiraju  pri ulasku, bez obzira da li sa putnim ispravama ili bez tada dobijaju status Azilanta sa kojim imaju razlicita prava i mogucnosti za ostvarenje stalnog statusa u zemljli trenutnog uzimanja u evidenciju ili u jednoj od drugih zemalja sveta – naravno preko ambasada doticnih zemalja.

 8. Iby P. kaže:

  Ako nekog interesuje u jednom predhodnom clanku u kommentarima sam objasnila pojmove, statuse i sl. vezano za azilante i emmigraciju. Koga interesuje moze da procita   : https://www.gradsubotica.co.rs/sve-vise-imigranata-na-sandorskoj-bari/

 9. Niko kaže:

  I trebalo je to ranije resiti!!!

 10. Rezident kaže:

  Meni se čini da se radi o TRANZITNIM EMIGRANTIMA a oko 3000 njih se dosetilo, pa su od našše države zatražili azil i u tom režimu su zaštićeni od administrativnog maltretiranja.

  Ne bi me čudilo da se ispod žita formira neka akcija za “izvoz”  “ET” -a ( emigranti u tranzituali se skraćenica ne čita I-TI ), odnosno za njihovo ilegalno prebacivanje preko granice pa će prestati kažnjavanje trgovaca ljudima i to će postati državno poželjni posao. malo gorko zvuči ali nazad ne možemo da ih teramo, ovde nema nade za njih, šta ostaje? teraj dalje . . .

 11. samotnik kaže:

  Nemam ja nikakvih problema sa azilantima (ili sta li su vec), nego sa drzavom koja je u potpunosti zakazala u resavanju takvog problema!!! Cak i da drzava ne poseduje smestajne kapacitete za ove ljude, Trebala je reagovati cim se problem pojavio. A ne da se nadaju da ce se ovaj problem resiti sam od sebe. Te dovesti ove ljude u ovakav nehuman polozaj.

 12. Hanibal Lektor kaže:

  To se zove neobaveštenost.

  Libijac prebegao u Srbiju!

 13. Williamson kaže:

  Vreme je bilo da se nesto preduzme !

 14. Unit kaže:

  U ponedeljak subotička policija je realizovala akciju hvatanja imigranata i tri puna autobusa je otpremila na predviđenu destinaciju. Prema našim informacijama uhvaćeno je oko 150 lažnih azilanata.
  Evo Iby.. Copy+Paste

 15. tuborg kaže:

  Ja bas volim sto su oni kod nas….Neka ih,samo nek dolaze …

 16. Apatride utd kaže:

  Pomozimo ljudima u nevolji!

  Budimo humani! Pruzimo pomoc, hranu, smestaj i lekove!

  peace, love and unity

 17. Iby P. kaže:

  Unite:
  Jedino se nadam da su ti nesretni ljudi negde zbrinuti, jer kako vi navodite “otpremila na predviđenu destinaciju” ni najmanje nezvuci dobro! Sta uopste znaci “predvidjena destinacija”?  Mozda neka druga deponija u nekoj drugoj opstini, da bi se resili problema? Ako izbeglice iz bivsih republika mogu biti zbrinuti i dreniti sistem i drzavnu kasu, onda mi strane izbeglice isto tako trebale da budu zbrinute jer njihove troskove pokriva UN i EU!!!!!!! Znaci gde su ta sredstva i gde su centri koji bi trebali sluziti za zbrinjavanje Alien-a??????

  Nadam se da je svako razumeo  snimak sa YouTube-a. MIsljenja sam da treba  pomoci tim ljudima!!! To ne tvrdim niti kazem da je to duznost gradjana – nasuprot sredstva za zbrinjavanje tih lica postoje – samo izgleda da su zavrsila u tudjem dzsepu.  Rado  bih stavila policajce koji su ih tukli i palili njihov “kamp” u istu poziciju, i ostavila ih da zive na gradskom djubristu! Ako je tacno, i veoma je lako zamislivo poznavajuci situaciju u Srbiji, da je policija koruptna, da ih zlostavlja, maltretira, tuce da bi od njih izvulki i poslednju centu. Policija ima pravo da potpaljuje?? pali javne povrsine? izaziva pozar suma? – Kroz sve ovo nas gleda ceo svet!!!

  Kako uopste neko moze ocekivati da se prema nekom od nasih drzavljana ma gde u svetu ma ko obrati sa poverenjem ili sa namerom da mu pomogne??!!! 

  Apatride utd:

  Neznam sta Vas je navelo da postavite ovaj snimak – (Vase reagovanje mi se cini veoma cinicnim –  ali ajd neka je:) u svakom slucaju hvala!!

  Cenim Vas gest, jer ovo samo jos vise potvrdjuje i vizualizuje “statu quo”!

 18. samotnik kaže:

  Dakle ovako izgleda humano resavanje problema azilanata u Srbiji, od strane aktuelne vlasti i drzavnih organa koji su pod njihovom kontrolom. I jos ne zele da priznaju da je teret vlasti prevelik za njih. I ne samo zbog ovog slucaja.Tu je i onaj covek kojega su zbog bolesti gurnuli u siromastvo i ko zna koliko slicnih nesretnih sudbina ima u ovo napacenoj drzavi.Pitam se, sta li oni vide kada se ujutru pogledaju u ogledalu?

 19. Iby P. kaže:

  Samotnik:  Cisto sumnjam 🙁 Oni su toliko puni sebe, i toliko grabezljlivi da sem toga za njih nista nepostoji.

  Svako “vice” zbog par  – ajde neka bude 150 kako kaze clanak – Aliena-a – “illegalanih turista” i misle da im oni oduzimaju hleb od usta, i da su oni izvor svih problema (kriminal npr) – ali nije tacno . Evo par podataka sto se finansija tice, da malo bude jasnije:

  Samo u poslednje tri godine EU je donirao 22.400.000 Eura za resavanje egzistencijalnih problema izbeglica. 24.02.2011. godine predstavnici EU u SRbiji najavili su bespovratnu pomoc od 3.500.000 Eura za resenje i poboljsanje uslova zivotnog standarada 300.000 izbeglice Srbiji (http://reliefweb.int/node/390183)

  4.Oktobra 2011 UN su predale „poklon“ finansijsku pomoc namenjenu za “ Fon za socijalnu i direktnu pomoc za zrtve trgovine ljudima („Fund for direct assistance and social inclusion of victims of trafficking.)

  EU i UN su samo dva primera, a mogla bi navesti jos najmanje 20 razlicitih izovra kojoi vredno salju pomoc – mnoge razvijene zemlje direktno salju nepovratna novcana sredstva za ove namene.

  Ja prosto nemogu da verujem da neko tako intenzivno seje mrznju prema strancima – nemisli na dravljane republika bivse Yu. Da je bilo rec o nemcima, svajcarcima ili negok iz zapadno sveta, slika bi bila sigurno drugacija. Ovako ajd pa udri po njima. 

 20. Apatride utd kaže:

  http://www.e-novine.com/drustvo/54006-Policijaci-reketiraju-tuku-azilante.html

   

  @Iby P.  ne razumem odakle zakljucak da sam cinican?

  I pre ovih dogadjaja poznato je da je sredina u kojoj zivimo ksenofobicna, fasisticka,rasisticka, dehumanizovana, homofobicna. A da je vlast korumpirana. Sve u svemu po stepenu netolerancije Subotica se ne razlikuje od Aleksinca, Rume, Banje Koviljace! Svu odgovornost nosi politicka “elita”.

 21. AntiFA kaže:

  Slika

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: