Policija vs poljoprivrednici

Jednog od učesnika jučerašnjeg protesta poljoprivrednika, Marinka Čovića, pretukao je policajac u blizini Bačke Topole. Kako Radio021 saznaje u Asocijaciji poljoprivrednika, policajac je posle odbijanja da stane u njivi prišao traktoru u kojem se nalazio Čović, razbio staklo na vozilu, izvukao poljoprivrednika napolje i prislonio mu pištolj uz glavu.

U Policijskoj upravi Subotica agenciji Beta su kazali da niko nije prijavio takav slučaj, kao ni da iz hitnih medicinskih službi nisu stigle takve prijave.

Opšte je poznato da ukoliko želite da vam se glas čuje, da morate da blokirate puteve u okolini skupštine ili zgrade vlade, inače se vaš glas neće čuti. Protestovanje u vidu prosipanja mleka u Somboru, primera radi, nema nikakvog efekta jer se onu u centrali (Beogradu) prave kao da ne čuju. Iz tog razloga, poljoprivrednici iz cele Srbije su pokušali traktorima da dođu do Beograda, ali im policija ceo dan nije dozvoljavala izlazak na glavne puteve.

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika, Miroslav Kiš, izjavio je da su se poljoprivrednici odlučili da traktorima dođu u Beograd, jer ne mogu više da čekaju i da slušaju prazna obećanja. "Tražimo sprovođenje svih mera koje su nam prošle jeseni obećane. Mi smo sve uradili što je bilo do nas i ne možemo više da čekamo" kazao je Kiš. On je dodao da poljoprivrednici ne žele da blokiraju puteve, već samo traktorima da dođu i da mirno prođu do ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije.

Slika

Gde je problem?
Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog smanjene površine poljoprivrednog zemljišta koje se subvencioniše. Uredbom Vlade Srbije se predviđa da subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14000 dinara po hektaru, ali postoje najave da će se subvencionisati samo gazdinstva koja su manja od 10 hektara. Primera radi, u Subotici je predato 5200 zahteva za subvencionisanje, od kojih je 500 domaćinstava ima površinu manju od 10 hektara. Drugim rečima ukoliko Vlada usvoji predviđenu uredbu, 4700 domaćinstava će ostati bez subvencije.KOMENTARI

 1. onako usput kaže:

  Lako je biti jak na postenoj raji, sprovoditi silu nad seljacima.

 2. slobo kaže:
  onako usput napisao:Lako je biti jak na postenoj raji, sprovoditi silu nad seljacima.

  Opet Slobina policija, a možda Tadićeva. Ma nije Tadićeva oni su palili skupštinu a dali demokratiju narodu.

 3. djomla kaže:

  Sta mogu da urde seljani i dodju u Beograd sem sto ce blokirati saobracaj u par bulevara? Nece razbijati, paliti, ubijati niti ce praviti neka incidente. Ponasaju se prema njima kao da su drzavni neprijatelji a ne neko ko ce sutra obezbediti zito za hleb.

 4. rax kaže:

  Nedeljni miting protiv izrucenja mladica hagu, opravdana skoro od svih stranaka u srbiji. dan nakon toga seljake hoce da ubije policija, zbog protesta za svoje i nase dobro i to u sred njive. gde li ce biti kraj ove drzave.

 5. Ica pandur kaže:

  Sabani… Policajac je radio svoj posao. Blokirao je izlaz na saobracajnicu. Nije se on sam toga setio nego je dobio takvo naredjenje. Stao je ispred traktora, pokazao coveku da stane, a gorepomenuti ga je umalo zgazio. Posle je istrcao iz traktora i pobegao u atar. Jbg, stigli ga policajni… Jednostavno nije imao srece. A to za pistolj… Cuo sam da je policajac i tenk doterao, doduse nije pucao. Bombardovao je traktoristu malo iz aviona i opalio koji rafal iz helikoptera… Glupi ste sto se primate na takve price. Malo se i odgovara za potezanje oruzja bez razloga, a znajuci kolike su im plate, niko ne moza sebi da priusti suspenziju…

 6. Ja sam ja kaže:

  Moji roditelji godinama rade osam hektara zemlje. Imaju uredno registrovano poljoprivredno domacinstvo. Nisu nikada dobili subvencije jer imaju penzije, nisu imali pravo. Nisu dizali kredite vec su sve financirali iz sopstvenih izvora. Kao i svi mali poljoprivrenici. Danas na vestima slucam da poljoprivrednici traze subvencije da vrate kredite za repromaterijal. Znaci drzava treba da sav ulog financira a rod ostaje poljoprivreniku. Treba da budemo svi jednaki a ne neki povlasceni. Zasto?

 7. Gost kaže:
  Ica pandur napisao:Sabani… Policajac je radio svoj posao. Blokirao je izlaz na saobracajnicu. Nije se on sam toga setio nego je dobio takvo naredjenje. Stao je ispred traktora, pokazao coveku da stane, a gorepomenuti ga je umalo zgazio. Posle je istrcao iz traktora i pobegao u atar. Jbg, stigli ga policajni… Jednostavno nije imao srece. A to za pistolj… Cuo sam da je policajac i tenk doterao, doduse nije pucao. Bombardovao je traktoristu malo iz aviona i opalio koji rafal iz helikoptera… Glupi ste sto se primate na takve price. Malo se i odgovara za potezanje oruzja bez razloga, a znajuci kolike su im plate, niko ne moza sebi da priusti suspenziju…

  Pandur, kolika doza agresivnosti u tvom komentaru, tek mi je sad jasno zasto tucete ljude. Vi ste po prirodi agresivni i ne mozete da prihvatite kritike. Procitaj svoj komentar jos jednom molim te.

 8. Ica pandur kaže:

  @Gost: Srecom nisam pripadnik MUP-a al sam se slucajno zadesio tamo… To sto se ti drzis stereotipa iz 90. to je tvoj problem. Idi bre malo strajkuj sa poljoprivrednicima ili vec sa nekim drugim, pa da nam svima vec jednom svane. Lako je sedeti za kompom i komentarisati… dok chatujes sa deckom!!!

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: