Politika o Severu

Fabrika elektromotora i malih mašina ATB Sever dobila je novog vlasnika, kinesku kompaniju Volong grupa piše današnja Politika. Izvršni odbor ATB grupe iz Beča poslao je svojim fabrikama obaveštenje o promeni vlasništva. U saopštenju se navodi da je nakon intenzivnih pregovora u poslednje dve sedmice dr Matias Šmit, kao poverenik A-tek grupe svoj udeo od 97,94 odsto u ATB grupaciji preneo na Volong grupu. U saopštenju se ne navodi za koji iznos je kineskoj kompaniji prodat većinski paket akcija, ali je poznato da je od prošle godine bečka kompanija Mirka Kovača A-tek u stečaju koji se smatra drugim po veličini u Austriji.

.

Iz sedišta ATB grupacije kaže se da se Volong grupa smatra jednim od najvećih proizvođača elektromotora u Kini, a da je preuzimanje ATB grupe prilika da svoju proizvodnju internacionalizuju. Prema ovom saopštenju proizvodni program i tržišta Volonga i ATB-a se dopunjuju.

.

Volong grupa preuzeće i sve lokacije i sve zaposlene iz ATB grupe širom sveta, a kako se navodi iz Izvršnog odbora ATB grupe, sa svim njihovim pravima i obavezama. To za subotičku fabriku, kao i fabriku Fod u Boru koju je kupio ATB Sever, znači da im je kompanija Volong novi vlasnik.

.

Prema ugovoru austrijske i kineske kompanije strateški cilj je finansijsko jačanje i proširenje ATB grupe. Predsednik i većinski vlasnik Volong grupe Jinčeng Čen imenovao je u Nadzorni odbor ATB grupe, a izmenjen je i sastav Izvršnog odbora.

.

Predstavnici novog kineskog vlasnika u više navrata boravili su u ATB Severu u Subotici analizirajući poslovanje fabrike koja poslednjih godina smanjuje proizvodnju i otpušta radnike te od 10 proizvodnih pogona još rade samo dva. U Subotici se nadaju da će dolazak novih vlasnika značiti i opstanak i ponovni rast Severa koji poslednjih godina prema nezvaničnim informacijama beleži negativno poslovanje. Inače, fabriku Sever pre šest godina kupio je austrijski A-tek za nešto preko 300.000 evra. Fabriku je tužilo gotovo dve hiljade njegovih bivših radnika zbog neisplaćene razlike u zaradama od 1997. godine do privatizacije.

.

PolitikaKOMENTARI

  1. bonnie kaže:

    A ko je bio taj, koji je za sitne pare prodao Austrijancu? Zna se za dugove, ali samo nekretnine vrede toliko, da bi se mogla pozabaviti jedna ozbiljnija firma sa obnovom. A gde su jos pogoni sa masinama: jos i da proda kao staro gvozdje, i onda vredi!

OSTAVITE KOMENTAR