Politikina nagrada za najbolju izložbu

Nagrada ove godine odlazi u Suboticu gde je Sombati u galerijama „Likovni susret” i „Vinko Perčić” priredio izložbu „Bili smo heroji”. Izložba je od danas postavljena i u Kulturnom centru Beograda.

BalintSombaj
Umetnik Balint Sombati je 72. dobitnik „Politikine” nagrade „Vladislav Ribnikar” za najbolju izložbu održanu u 2014. godini. Nagrađen je za izložbu „Bili smo heroji” održanu u septembru prošle godine istovremeno u galerijama „Vinko Perčić” i Modernoj galeriji „Likovni susret” u Subotici.

Nagradu je jednoglasnom odlukom doneo žiri koji je ove godine radio u sastavu Rade Leposavić (predsednik), Ljiljana Ćinkul, Katarina Mitrović, Stevan Vuković (istoričari i teoretičari umetnosti) i Marija Đorđević urednik rubrike Kultura u našem listu.

U najužem izboru našli su se umetnici Zdravko Joksimović i Vladimir Nikolić.

Balint Sombati (1950, Pačir, Srbija) poznat je u najvećoj meri po svojoj političkoj umetnosti i performansima kojima se kontinuirano bavi od revolucionarne 1968. godine.

Sa umetnikom Slavkom Matkovićem osnovao je 1969. godine grupu „Boš plus Boš” u Subotici, kao izraz težnje ka prevazilaženju provincijske učmalosti u svakom pogledu.

Rano je počeo da putuje po svetu, sarađivao je sa prestižnim časopisima poput „Artformua”, „Mika magazina”, „Lota poetika”, izlagao je na velikim međunarodnim izložbama uz Jozefa Bojsa, Janisa Kunelisa, Marinu Abramović, Joko Ono, Bracu Dimitrijevića…

„Kontekst Jugoslavije i jugoslovenstva – njene zajedničke kulture, političkog, intelektualnog, umetničkog i emotivnog nasleđa, bili su ako ne inicijalni pokretači, onda svakako tematsko jezgro oko kojeg se razvijala umetnost Sombatija, koja se zajedno sa kontekstom i sama menjala, nadograđivala i kontekstualno usložnjavala”, kaže Nebojša Milenković, kustos izložbe „Bili smo heroji”.

U epicentru umetnikovih interesovanjaje svakako sudbina Titovog jugoslovenskog socijalističkog raja.

Balint Sombati ostvario je na hiljade radova u medijima koji pripadaju neoavangardi. Ovaj umetnik slovi za jednog od najsvestranijih autora koji već decenijama na sveobuhvatan i dinamičan način povezuje savremenu srpsku i mađarsku kulturu.

Bogata umetnička praksa Balinta Sombatija obogaćena je i uredničkim, teorijskim, polemičkim i književnim radom.

Sredinom osamdesetih godina počinje da se bavi performansom i postaje jedan od najistaknutijih umetnika u tom mediju u istočnoevropskoj umetnosti. Od devedesetih godina prošlog veka do danas Balint Sombati bazira svoj rad na kritičkom odnosu prema stvarnosti.

Jedna od konstanti Sombatijeve umetnosti, slažu se kritičari, jeste strategijsko izjednačavanje umetnosti i života s tendencijom potpunog brisanja i nestajanja granica između njih.

„Politikina” nagrada sastoji se iz diplome i novčanog iznosa.

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR