Polivanje devojaka hladnom vodom

Po tradiciji “polivači” u karuca idu od kuće do kuće devojaka, polivaju ih hladnom vodom, a za uzvrat one ih darivaju šarenim jajima i posluže kolačima i pićem. Nekada je to bila i prilika da se zna u kojoj kući su devojke za udaju. Kako pričaju, devojka koja je imala najviše odeće na štriku znalo se da je imala najviše polivača. Danas, običaj je teško održati, momci idu sa malim parfemima i polivaju devojke. Mnoge gradske mesne zajednice da bi očuvale običaj od zaborava organizovano u karucama posećuju nekoliko domaćinstava, gde ukućani žele da se očuva običaj Vodenog ponedeljka. Vodeni ponedeljak simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost.
Poslednjih godina običaj Vodenog ponedeljka se “obnovio” i u pojedinim zemljama Evropske unije. Tako su Poljaci polivali Poljakinje hladnom vodom iz kabla i nasred ulice! To je dovelo do toga da su mnoge devojke prehladile, pa je Vlada Poljske donela odluku o zabrani polivanja devojaka na ulicama.

Slika
Foto: B. Vučković

Inače, po predanju ovaj običaj je vezan za biblijsko doba. Prema predanju, polivanje devojaka je poteklo iz dogadjaja vezanog za biblijsko vreme, kada su žene, koje su pronele vest da je Isus uskrsnuo, polivane hladnom vodom kako bi se ućutkale.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 35

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: