Poljoopskrba: Politički nas guraju u stečaj

Poljoopskrba ne želi socijalni program već želi da radi, a Agencija za privatizaciju preti da će nas politički gurnuti u stečaj, izjavio je danas direktor ovog subotičkog preduzeća Marin Vidaković.

poljoopskrba
Nakon što je danas Ministarstvo privrede pozvalo rukovodstva i radnike 188 firmi, koje su se našle na spisku za stečaj da se prijave za socijalne programe, Vidaković je optužio Agenciju za privatizaciju da žele da ih namerno politički gurnu u stečaj.

“Kad smo zvali Agenciju, rekli su da će oni nas gurnuti politički u stečaj. Ne znam šta to znači i kako će sudija da reaguje ako se niko ne buni i ako se ni jedan poverilac ne pojavi da nas gurne u stečaj rekao je Vidaković Tanjugu.

On napominje da su juče Agenciji za privatizaciju poslali završni račun za 2014. godinu po kojem je preduzeće iskazalo dobitak u iznosu od oko 500.000 dinara, s tim da je u prošloj godini platilo oko 4 miliona dinara na ime PDV-a.

“Čujem da traže socijalni program nama socijalni program ne treba. Mi želimo da radimo, a da bi otišli u stečaj treba da nas neko gurne u stečaj. A mi poslujemo pozitivno, nemamo dug ni prema jednom poveriocu, ni za plate ni prema PIO fondu rekao je Vidaković.

On dodaje da od statusa Društvenog preduzeća ne mogu pobeći”i da ne zna kako će izgledati stečaj jer u Srbiji niko nije imao sreće sa stečajem.

Poljoopskrba se zajedno sa još pet subotičkih preduzeća, koja imaju preko 200 zaposlenih, nalazi se na spisku 188 preduzeća obuhvaćenih Akcionim planom Vlade Republike Srbije za okončanje privatizacije pokretanjem stečaja.

Ovo preduzeće sa svega nekoliko zaposlenih, koje se bavi prometom repromaterijala u oblasti poljoprivrede, postoji od 1976. godine, a do 1991. godine funkcionisalo u okviru istoimenog zagrebačkog preduzeća.

Tada su Uredbom državnih organa Srbije postali državno preduzeća, dok od 2002. godine vode spor sa Poljoopskrbom Zagreb oko imovine, gde je pre godinu dana postignut određeni dogovor između dve firme, o čemu su obaveštene agencije za privatizaciju dve zemlje.

“Imam dokumente da su poslali pismo o zainteresovanosti, a nastavlja se suđenje za vraćanje imovine tako da su oni reagovali i u Agenciji i ovde, a mi smo samo nešto između- dodaje Vidaković.

Osim Poljoopskrbe, iz Subotice se na ovom spisku nalazi još nekoliko preduzeća Urbing koji nema zaposlenih, Poljocoop koji ima jednog zaposlenog, Merkator sa Palića, takođe sa jednim zaposlenim, dok ubedljivo najviše zaposlenih na ovom spisku 202 ima DP Solid.

Akcioni plan Vlade Republike Srbije usvojen je 31. januara 2015. godine, kojim će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije 188 preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti za njih ima zainteresovanih investitora, ili je u njima poslovanje neodrživo.

Ministarstvo privrede apelovalo je na rukovodstva i radnike 188 firmi, koje su se našle na spisku za stečaj da se prijave za socijalne programe.

To je preduslov da bi najveći broj zaposlenih mogao da dobije sredstva predviđena Programom za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizaciju za 2015.

TANJUGKOMENTARI

 1. Miki kaže:

  Pa kupite je i nece biti stecaj…

 2. CCC kaže:

  Citiram… "On napominje da su juče Agenciji za privatizaciju poslali završni račun za 2014. godinu po kojem je preduzeće iskazalo dobitak u iznosu od oko 500.000 dinara, s tim da je u prošloj godini platilo oko 4 miliona dinara na ime PDV-a." 

  Pa ako neko posluje u + i placa PDV sto ga treba gurati u stecaj nije mi jasno ?!?!?!?!?!??

 3. 024 kaže:

  Gospodine Vidakoviću, ne možete doveka biti društveno preduzeće! U stečaj idete pošto vas niko nije hteo kupiti! Iz kog razloga, ne znam.. to možda vi najbolje znate. A kao što reče neko pre mene, kupite firmu vi, zaposleni. Ko vam to brani? 

 4. istina sa dva lica kaže:

  Postanite deoničarsko društvo i pozovite subotičke poljoprivrednike da budu deoničari.

  U dogovoru sa njima nabavljajte robu koja im je potrebna.

 5. marin vidakovic kaže:

  2002 i 2008 na inicijativu radinika i mene  samog, pokrenuta je privatizacija ,ali je zaustav;jena od strane ,iste agencije za privaticaziju,koja ju je i pokrenula .Na osnovu uredbe vlade ,RS ,postignut je sporazum , o uredjivanju imovinski odnosa ,sa Poljoopskrbom Zagreb .2014 god.Poljoopskrba Zagreb pise agenciji pismo zainteresovanosti .Umedjuvremenu od 2002 do sada traje spor izmedju dve Poljoopskrbe ,koji ni do danasnjeg dana nije zavrsen .tako da ne znamo o d koga da kupimo ,i koje vlasnik imaovine RS ili Poljoopskrba Zagreb ,a da ne mozemo biti DP to mi je jasno . 

   

OSTAVITE KOMENTAR