Poljoprivrednici će da blokiraju puteve ukoliko se ne ispune njihovi uslovi

Subotički poljoprivrednici zahtevaju od lokalne samouprave da se u roku od sedam dana zakaže sastanak sa gradonačelnikom i predsednicom Skupštine grada i da se u istom periodu zakaže vanredna sednica lokalnog parlamenta na kome bi se 700 hektara koje su do sada koristile Pravoslavna, Rimokatolička i Evangelistička crkva stavilo u ovogodišnji program za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta. Ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi poljoprivrednici su rešeni da se organizuju i blokiraju lokalne saobraćajnice i Gradska Kuća.

 

 

Pored toga, poljoprivrednici traže da se dostavi i spisak površina koje crkve, u okviru programa restitucije, potražuju od države. Ukoliko se ne izda zemlja postoji opasnost da ž12.000 hektara ostane nezasejano. Što znači da će biti zakorovljeno i prepuno ambrozije, kso i zemljište u Đurdinu od 230 hektara koje je grad dao JKP „Čistoći i zelenilu“ za pošumljavanje, a sada je zakorovljeno.

 

„Nećemo moći izaći na licitaciju u određenom vremenskom periodu, automatski će licitacija kasniti, to će povući niz drugih problema. A to je da već sada po skidanju ječma, pšenice, suncokreta i svih drugih kultura svi oni koji rade državno zemljište više neće biti zakupodavci, jer ugovor ističe 2013. godine nakon skidanja poljoprivrednih useva. Do kod onda problema dolazimo?- objašnjava Branko Vujić iz Udruženja poljoprivrednika Subotica.
Šef kancelarije za državno poljoprivredno zemljište pri lokalnoj samoupravi, Grgur Stipić, istakao je da će ovogodišnji program biti izrađen, te da će ministarstvo dati saglasnost na njega, ali sa izuzetkom 700 hektara koje koriste crkve, sve dok se ne skine privremena mera zabrane raspolaganja koju se stavio Osnovni sud u Subotici.

 

Na zajedničkoj konferenciji za medije, koju su organizovali Udruženje poljoprivrednika Subotica, Udruženje seljaka Stari Žednik, Udruženje odgajivača svinja Bajmok, Udruženje seljaka Subotica, Udruženje zemljoradnika severne Vojvodine, Klub proizvođača Čantavir i Udruženje odgajivača goveda severne Vojvodine, poručeno je da je zemlja 2007. godine crkvama data na korišćenje nezakonito.KOMENTARI

  1. Pametnjaković kaže:

    Sasvim je u redu da neko traži svoja prava, ali zaista biste mogli nešto drugo da izmislite za ostvarivanje istih, a ne da zamajavate ponovo nedužne ljude koji bi hteli da putuju i rade svoj posao.
    Blokadom javnih puteva pravite velike štete nekima koji nemaju nikakve veze sa vama i vašim pravima i zahtevima.

  2. stormwatch kaže:

    Dragi poljoprivrednici, zar ne mislite da malo preterujete sto svake godine radnom narodu oduzimate i to malo sto ima od usta, ne dozvoljavajuci mu da se slobodno krece, radi poslove i snabdeva se? Vama nikom nista ne fali, imate vase stotine jutara zemlje, LED televizore, dobre aute, dobre masine i brdo kesa i subvencije drzave…mnogi ljudi u Srbiji rade daleko teze poslove od vas suoceni sa daleko vecom nepravdom pa zbog toga ne blokiraju direktno vas a niti se skoro iko od njih zale nego rade. 

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: