Poljoprivrednici iz Subotice i danas u blokadi, nezadovoljni odgovorom ministarstva

Poljoprivrednici iz Subotice su 19. novembra traktorima blokirali Bikovačku petlju nezadovoljni odgovorom vlasti u Srbiji na njihove zahteve.

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je za RSE da su poljoprivrednici u Subotici nezadovoljni jučerašnjim odgovorom Ministarstva poljoprivrede i traže dostavljanje detaljnog pisanog obrazloženja o tome na koji način će biti sprovedeni dogovoreni zahtevi za 2023. godinu.

Natalija Jakovljević (RFE/RL)

Prethodno je Vlada Srbije predložila formiranje Radne grupe za „koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima“, preneo je N1.

Poljoprivrednici su, kako prenosi N1, na to odgovorili dopisom u kom se navodi da je takvo rešenje „čisto gubljenje vremena“.

Matković je rekao za RSE da poljoprivrednici i dalje smatraju da zahtevi iz 2023. godine nisu u potpunosti ispunjeni.

„Tražimo od ministarstva da nam putem mejla vrlo detaljno dostave obrazloženje o tome na koji način oni misle da sprovedu mere koje su dogovorene za ovu godinu. Konkretno, oko formiranja robne berze i oko distribucije dizela bez akcize sa PDV-om na pumpama“, naveo je.

On je poručio da očekuju da, kada to dobiju, nakon toga sednu sa predstavnicima ministarstva i razgovaraju o merama za 2024. godinu.

„I to konkretno oko subvencija od 300 evra po hektaru, o raspodeli tih sredstava i oko ostalih mera o kojima smo već razgovarali, ali nismo postigli konačan dogovor, a tiču se i stočarstva i ostalih grana poljoprivrede“, kazao je Matković.

Poljoprivrednici su pozvali predstavnike ministarstva da 20. novembra razgovaraju o svemu gore navedenom, pod uslovom da im oni pre toga dostave detaljan plan.

„Ukoliko nam to ne dostave za 2023. godinu, nema potrebe ni da dolaze. Mi nastavljamo sa blokadom puteva“, poručio je Matković.

Saobraćaj na Bikovačkoj petlji biće povremeno blokiran na sat vremena, a pola sata će se propuštati vozila.

Poljoprivrednici u Srbiji organizuju proteste sedmi rad zaredom tražeći bolje uslove i pomoć države za opstanak poljoprivrede.

 

slobodnaevropa.orgKOMENTARI

 1. Klaus Švab kaže:

  Prodajte zemlju kao vaše kolege u Hrvatskoj.Oni su spas našli na tržištu EU gde su našli svoju sreću u novim poslovima.

 2. Komšija kaže:

  Kome se ne sviđa neka proda zelju ili da u arendu i u indusrijsku zonu da radi. Kako Vas nije sramota radite u proseku 6 mesrci godišnje i oćete gorivo za € po lit da sipate u džip i bmw i kredit sa 1 %, pa ko Vas je terao da se toliko zadužujete. Želite leba bez motike

 3. Posmatrač kaže:

  To što vi radite jeste da ljutite stanovništvo. Protestuju pred skupštinom!
  Pustite narod da živi. Oni rade za mnogo manje para, a i to će im srezati kada zbog vas zakasne na posao.
  Sledeći put treba neko da blokira ulice pred žetvu, pa da vidim kako će vama biti.

 4. Subotica kaže:

  Ko vama dozvoljava da zabranite slobodu kretanja ostalim ljudima, sram vas bre bilo, ako hocete da strajkujete idite ispred skupstine pa tamo strajkujte, pustite nas ostale da normalno idemo na posao i sa posla, njavise kukate a najbolje zivite u celoj drzavi, sve hocete mufte bagro poljoprivredna

 5. Nije ovako dobro kaže:

  Eto, vec se vidi da polako navlacite gnev obicnog stanovnistva na sebe posto njih ugrozavate u slobodnom kretanju, ovako cete izgubiti njihovu podrsku za vase ciljeve. Nadjite drugi nacin da iskazete vase nezadovoljstvo i da se borite za vase ciljeve.

 6. Agricola kaže:

  Ja nemam pojma sta se zeli postici ovim maltretiranjem stanovnistva. Uostalom svuda u svetu hrana dolazi iz lepo sredjenih i cistih samoposluga, jedino kod nas kojekakvi seljaci petljaju nesto oko psenice i proizvodnje hrane i misle da nekome trebaju i da neko zavisi od njih i njihovog ceprkanja po njivama. Da li ja tu mozda negde gresim? Sta ga ja znam, u skoli su nesto nagvazdali o hrani kao strateskom proizvodu od koga zavisi kompletna egzistencija jedne drzave ili tako nesto. Navodno cak ni vojska bez obzira koliko ima naoruzanja, bez dnevne porcije pasulja ne moze ni da se pomakne a kamoli da uradi nesto drugo iz njenog delokruga.

 7. Bać Pere kaže:

  Da li ste provalili da samo štrajkuju poljoprivrednici iz Vojvodine.Šta je sa poljoprivrednicima južno od Beograda,zašto vas oni ne podržavaju?Zašto ne štrajkuju svi poljoprivrednici u zemlji?Sumnjivo mi je sve ovo jako. Mislim da su južnjaci svesni da se puno traži,pa ne podržavaju,a kod ovih naših nema bajo moj sramote. Kožu sa ledja bi nam odrali da mogu.

 8. Anonimni kaže:

  Pere pa zar nisi čitao Informer i Kurir? Sve se zna sve je jasno.
  Đilas , Šolak i strane službe….

 9. Tramp kaže:

  Poloprivrednici ,vi ste u pravu, ALI, politika je nauka. I Izučava se na lopovskom fakultetu. Nema šanse da pobedite.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: