Poljoprivredno zemljište – šansu dati mladima

Prilikom izrade programa izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup vodiće se u narednoj godini računa da se smanji mogućnost da određena gazdinstva zakupljuju i do 100 hektara zemlje, već da se šansa da mladima, izjavio je šef Gradske službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac.

 

Prema rečima Ostrogonca u toku je javni oglas za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici po programu za 2012. godinu koji je, zbog izbornih radnji, usvojen tek u septembru ove godine.

 

– U pitanju je relativno mala površina, negde oko 1.500 hektara, a jedan deo zemljišta se nalazi u zonama zaštite gde nije tako veliki interes, zbog velikih ograničenja u pogledu korišćenja – rekao je Ostrogonac.

 

Prema njegovim rečima, u prva tri meseca naredne godine biće izrađen novi program izdavanja zemljišta, “na osnovu svih pozitivnih i negativnih iskustava iz prethodnih godina”, koji će označiti novi trogodišnji ciklus izdavanja svog državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

 

– U prethodna četiri meseca trajao je javni poziv za stočare koji su prijavili svoje farme i broj grla koje imaju da bi mogli ostvariti pravo prečeg zakupa po tom osnovu, a taj fond ne može preći polovinu ukupnog fonda zemljišta koji će biti na ponuđen na licitaciju, dok će druga polovina, odnosno ostatak, biti ponuđen stočarima – rekao je Ostrogonac.

 

On je precizirao da je moguće da ne bude ispunjena kvota od 50 odsto za stočare, pošto veliki broj farmi nije registrovan, odnosno nema 15 umatičenih grla, što je minimalni uslov za sticanje prava prečeg zakupa.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR