Poluslep otrčao do Sente

Iz dana u dan maratonac iz Kragujevca, koji vidi smao pet posto na jedno oko, upustio se u jedinstven podvig, da za 55 dana svakodnevno istrči stazu maratona i obori rekord koji sada drži japanski atletičar koji je istrčao 52 maratona za 52 dana.

maraton

Slavoljub Nikolić na cilju 12-te etape u Senti Foto: Žolt Horvat

Slabovidi maratonac Slavoljub Nikolić iz Kragujevca, uspešno je u Senti, stigao na cilj 12-te etape humanitarnog poduhvata kojim želi da postavi novi svetski rekord  i upiše se u Ginisovu knjigu. Nikolić je juče pretrčao maratonsku stazu od 42 kilometra između Subotice i Sente, odakle će se sutra ujutro uputiti prema Kikindi, a potom nastaviti predviđenu maratonsku rutu dugu oko 2.300 kilometara.

Na cilju  12-te etape u Senti maratonca iz Kragujevca su ispred sportske hale u Narodnoj bašti dočekali domaćini iz Rotari kluba Senta. Inače, generalni pokrovitelj ove humantrano-sportske akcije su članovi Rotari klubova Distrikta 2483, koji maratoncu iz Kragujevca pružaju logističku podršku obezbeđenjem smeštaja, hrane i goriva i učestvuju u promociji akcije.

– Na severu Bačke preko Bačke Topole i Subotice do Sente, deonice sam sjajno savladao, iznad svih očekivanja. Bačka je epicenter maratona, može se reći najmaratonskiji deo Srbije, tako da su mi se priključivali maratonci iz Kule, Sombora, Subotice, ali i tamo gde nije bilo maratonaca svuda su me srdačno dočekivali razumevanjem i toplim gostoprimstvom – ističe za “Dnevnik” Nikolić, kome su se na deonici do Sente društvo pravili maratonci iz Sente i Bačke Topole.

Nikolić će danas trčati deonicu do Kikinde, potom slede etape do Zrenjanina, Pančeva, Stare Pazove, Zemuna i Beograda.

– Iz dana u dan sve je lakše savladati stazu maratona, jer se organizam privikava na napore, tako da verujem da ću istrajati u nameri da postavim novi svetski rekord za Ginisovu knjigu – uveren je Nikolić.

On je u obaranje svetskog rekorda krenuo 3.septembra iz Kragujevca i prvi je sportista sa invaliditetom koji pokušava da obori rekord potpuno zdravog sportiste. Cilj mu je da savlada svih 55 maratonskih deonica, a planira da prođe gradovima Srbije i Crne Gore i svoj podvig završi svetskim rekordom 27.oktobra u Budvi.

Slavoljubov motiv je da na ovaj način animira firme i sve ljude dobre volje da pomognu sportske i druge aktivnosti osoba sa invaliditetom kao i rad nedavno osnovanog Centra za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom “Iskra” u Kragujevcu.

 

Dnevnik

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 18 = 25