Pomoć države pri ugradnji prozora i vrata za štednju energije

Vlada Srbije trebalo bi da u četvrtak usvoji uredbu o pomoći u povećanju energetske efikasnosti objekata za šta je iz budžeta predvidjeno 1,3 milijarde dinara, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije.

.
Kako je ranije saopšteno iz tog Ministarstva, država će na taj način početi pomoć u finansiranju ugradnje prozora, vrata, zamene stolarije, ugradnje kotlova, korišćenje termalnih pumpi i korišćenje obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost.

.

Precizirano je da će milijarda dinara biti namenjena lokalnim samoupravama u vidu bespovratnih sredstava za projekte podizanja enrgetske efikasnosti javnih ustanova, dok će preostalih 300 miliona dinara biti iskorišćeno za subvencionisanje kamata za kredite koje gradjani budu uzimali za adaptaciju i rekonstrukciju svojih objekata. Sredstva koja dobiju lokalne samouprave moći će da se koriste za projekte rekonstrukcije i adaptacije objekata za javne namene.

.

Planirana su i dva načina subvencionisanja kamate za gradjane koji podrazumevaju da će za dinarske kredite biti subvencionisano deset odsto od ukupne kamate na godišnjem nivou, a evrima pet odsto od kamante koja se bude davala na godišnjem nivou.

.
U Ministarstvu su procenili da je za zamenu svih vrata i prozori u Srbiji potrebno ulaganje od 2,2 milijarde evra, a za izolaciju svih fasada sa prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra.KOMENTARI

 1. amacak kaže:

  Jel zna neko koji su materijali za izolaciju fasada ekološki po našoj vladi?

 2. rastafarijanac kaže:

  Ove se priče sećam od pre dosta godina. U prvoj fazi je bilo predviđeno da zainteresovani dobiju povoljan kredit za izolaciju svojih kuća. U drugoj fazi su bili predviđeni krediti za zamenu stolarije na kućama, a treća faza i kruna svega je trebalo da pristupačnijom učini solarnu opremu za zagrevanje sanitarne vode. Da sam ja na Državu i njene kredite čekao, ne  bih se ogrejao. Bojim se da će opet biti po onoj narodnoj: U’se i u svoje kljuse.

 3. zlayo kaže:

  uuuu al ce neko da se opari….. pitam se samo u ciji ce dzep ova lova otici ??? :/

 4. Filip kaže:

  Zeleo bih da se prijavim,kako je to moguce mozete da mi odgovorite na meil adresu

 5. Eleonora Nikola kaže:

  Pozdrav kako mogu da se prijavim za ovaj konkurs .Neophodna mi je struja zivim sa troje male dece koja pohađaju osnovnu školu .Zivimo na kraju sela .Socijalno ugroženi.

 6. Aleksandra kaže:

  Gde se treba obratiti za ovu prijavu

  • laki kaže:

   @Aleksandra

   Nigde, Aleksandra. Naše pametne opštinarske lopine su među retkim gradovima koji su odlučili da ne učestvuju u pomenutoj priči, jer su verovatno odmerili da od svega toga neće imati dovoljne lične materijalne koristi.

   To je prava strana priče o tome koliko ova žgadija na vlasti ceni svoje građane i razmišlja o njihovim elementarnim potrebama. E, pa budimo glupi kakvim smo se do sada bezbroj puta pokazali i poklonimo ovima još po koji LOPOVSKI MANDAT.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 70 = 80

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: