Pomoć države pri ugradnji prozora i vrata za štednju energije

Vlada Srbije trebalo bi da u četvrtak usvoji uredbu o pomoći u povećanju energetske efikasnosti objekata za šta je iz budžeta predvidjeno 1,3 milijarde dinara, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije.

.
Kako je ranije saopšteno iz tog Ministarstva, država će na taj način početi pomoć u finansiranju ugradnje prozora, vrata, zamene stolarije, ugradnje kotlova, korišćenje termalnih pumpi i korišćenje obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost.

.

Precizirano je da će milijarda dinara biti namenjena lokalnim samoupravama u vidu bespovratnih sredstava za projekte podizanja enrgetske efikasnosti javnih ustanova, dok će preostalih 300 miliona dinara biti iskorišćeno za subvencionisanje kamata za kredite koje gradjani budu uzimali za adaptaciju i rekonstrukciju svojih objekata. Sredstva koja dobiju lokalne samouprave moći će da se koriste za projekte rekonstrukcije i adaptacije objekata za javne namene.

.

Planirana su i dva načina subvencionisanja kamate za gradjane koji podrazumevaju da će za dinarske kredite biti subvencionisano deset odsto od ukupne kamate na godišnjem nivou, a evrima pet odsto od kamante koja se bude davala na godišnjem nivou.

.
U Ministarstvu su procenili da je za zamenu svih vrata i prozori u Srbiji potrebno ulaganje od 2,2 milijarde evra, a za izolaciju svih fasada sa prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra.KOMENTARI

  1. amacak kaže:

    Jel zna neko koji su materijali za izolaciju fasada ekološki po našoj vladi?

  2. rastafarijanac kaže:

    Ove se priče sećam od pre dosta godina. U prvoj fazi je bilo predviđeno da zainteresovani dobiju povoljan kredit za izolaciju svojih kuća. U drugoj fazi su bili predviđeni krediti za zamenu stolarije na kućama, a treća faza i kruna svega je trebalo da pristupačnijom učini solarnu opremu za zagrevanje sanitarne vode. Da sam ja na Državu i njene kredite čekao, ne  bih se ogrejao. Bojim se da će opet biti po onoj narodnoj: U’se i u svoje kljuse.

  3. zlayo kaže:

    uuuu al ce neko da se opari….. pitam se samo u ciji ce dzep ova lova otici ??? :/

OSTAVITE KOMENTAR