Pomoć za romske porodice

Ove godine 36 romskih porodica u Subotici dobilo pomoć u okviru projekta “Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji”. Donatori su izdvojili devet miliona dinara u ove svrhe i to za poboljšanje sanitarnih uslova u kućama, kao i nabavke građevinskog materijala. U Subotici po zvaničnom popisu živi 2955 Roma, od kojih su između 2000 i 2500 interno raseljena lica.

Porodica Hasime Hajrizi u Subotici je jedna od 36 romski porodica koja je dobila pomoć u okviru projekta  Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji. Osmočlana porodica u Suboticu je došla 1999.godine iz Kosova polja bežeći od rata. Kuću su kupili, ali ona se nalazi u veoma lošem stanju.

Romi-deca

“Najveći problem je bio što je kuća bila vlažna, a patos je bio truo, a nismo imali kupatilo”, rekao je Agron Bizaku, dobitnik pomoći.

Ana Petrović, koordinatorka projekta “Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji” kaže:

“U ovoj kući Hasime Hajrizi koja je vlasnica kuće, koja je imala neko kupatilo u vrlo lošem stanju. Umesto toga dobila je novo kupatilo”.

Reč je o stambenom zbrinjavanju romske porodice koja je raseljena sa Kosova.

“Smatram da je danas izlazak iz siromaštva nemoguć ako nemamo spoljne podrške. Ako uzmemo u obzir da je najsiromašniji Rom šest puta siromašniji od najsiromašnije osobe koja nije Romske nacionalnosti ovo je onda opravdanost ovakvih aktivnosti koje se preduzimaju u ovoj porodici i društvu”, objašnjava Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja.

Obrazovanje je temelj u romskoj zajednici i u tom kontekstu država Srbija planira nekoliko aktivnosti. Državni sekretar u ministarstvu za rad Nenad Ivanišević istakao je da je pitanje inkluzije, pitanje integracije ovih ljudi, nije pitanje za romsku zajednicu, nego za većinski narod.

“Mi ćemo učiniti sve da svako ko želi da živi ovde, poštuje zakone i bude uzoran građanin da se oseća prijatno, jer to je ono što je Subotica, što je Vojvodina, to je ono što je Srbija”, kaže Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević.

Ilija Đukanović član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja objašnjava da su i prošle godine učestvovali u projektu.

“Ovom prilikom želim da kažem da je lokalna samouprava spremna da i ovim sporazumom pruži podršku romskoj zajednici u našem gradu”, kaže.

Ovo je druga godina za redom da je lokalna samouprava potpisala sporazum sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom. U prethodnoj godini podeljeno je 33 paketa za porodice, ove godine je to 36.

 

RTVKOMENTARI

 1. antifašista kaže:

  A ko će našem sirotom narodu pomoć ? Onom koji je pošteno radio, koga je država oderala, koji je svojim znojem natapao rodnu grudu, koga on zanima ?
  Svaka normalna država bi 5 godina nakon završetka rata brisala statuse poput interno raseljenih lica ili izbeglica ! I nemoj neko da me podučava kako da se izražavam, jer dok su pojedinci pravili traktorfest i begali sa svoje zemlje, ja i moji sugrađani smo naterani da branimo tu zemlju !

 2. Anonimni kaže:

  Jasam ozenjen sa romkinjom iz skosova pa mi nedaju nista subotican citav zivot

 3. Maki kaže:

  Klasican suboticki komentator-naci razmislja: a sta ce mo sa nasi subotikanima jadnim ne mamo leba prvo cemo nasem pomoc na samrti pa onda romima desu pare za nasu decu jao kuku nama subotikanima.
  Umesto da ste srecni sto ce siromasnima pomoc vi bi ste oteli koru hleba iz usta ljudima samo zato sto su druge boje koze i nacionalnosti. Bar da je srece da svi suboticani domorodci odu odavde u eu da ih ne gledamo vise takve pune mrznje i ljubomore.

 4. suboticanka kaže:

  @maki
  nije to mrznja a ni ljubomora. to je NEPRAVDA!
  nama niko nije pomogao,kakvi interno raseljeni..koje izbeglice..nema toga kod nas.svi su vec domacini i to veci nego mi sami! antifasista je potpuno u pravu!
  mi radimo ko konji a oni zive od socijale,decijeg,kradje itd… oni neznaju za RAD,RED i DISCIPLINU

 5. zorandjala kaže:

  Maki Dali si pokusao da razmisljas u pravcu rada?Da radom steknu ono sto nemaju.Ima puno starackih domacinstava koji bi platili za rad u basti ili oko kuce ali da ih pritom niko napokrade.Dobar posten i vredan radnik uvek ima posla. Ali mnogo je lakse cekati pomoc od siromaha{onaj koji nema u glavi}nego prljati ruke radom/Sve su to u vecini slucajeva lezilebovici koji nikad u zivotu nista nisu radili.

 6. Mina kaže:

  zorandjala Sto onda Suboticani kukaju ako dobar,posten i vredan radnik uvek ima posla?Neradnici,nasledjivali nekretnine od pokojnih srodnika ili dobijali od drzave,pa iste prodavali ispod cene,kad je ponestalo i trebalo zasukati rukave,pivo ispred prodavnice i opleti po svakom ko se snasao ili dobio socijalnu pomoc iz bilo kog razloga.Naravno,ne odnosi se na sve Suboticane.

 7. zorandjala kaže:

  Mina.Izvini ali ja te uopste nerazumem,Ja za 40 god rada imam manju penziju od nekih koji dobijaju socijalu. Nadam se da nemislis da je to uredu .I da ja treba da mu dajem pomoc.

 8. jasso kaže:

  Mina,Zorandjela je u pravu i ja za svoj odradjeni vek,imam 182 evra penziju,nista nisam dobio,tek sada u sezdesetim godinama sam dobio da otkupim stan u kojem zivim vec trideset godina i to po relnoj ceni,a ne kao neki sto su placali po desetak maraka i sad zasto bi trebao da zalim nekoga,ko je svoje stracare prodao tamo na kosovu za dobre pare i sad dosao tu da zivi od socijalne pomoci,zar ti mislis da se sa mojom penzijom moze ziveti celi mesec dana,ako deo tih para ide i na lecenje i lekove,a ti ako mozes slobodno pomazi koga hoces…

 9. Afet kaže:

  Ti sam imas j e enu penziju od 182e a ti jadni ljudi imaju crkavicu od 4,5 clanova, cesto i vise clanova da kazemo isto 180e a ne maju toliko.

 10. . kaže:

  A ko im je kriv sto prave mnogo dece???uopste ih ne zalim!!!Ima gde nema mnogo dece a pomoc niotkuda!!!Nepravda i sramota za Srbiju!!!!

OSTAVITE KOMENTAR