Pomor palićke ribe

Proteklih dana na Paliću je ponovo zabeleženo uginuće ribe. Javno preduzeće “Palić Ludaš”, počelo da sakuplja uginule ribe, a kažu da situacija nije alarmantna. Za sada nije zabeleženo uginuće ribe u jezeru Ludaš.

Oko 600 kilograma srebrnih karaša nastradalo je zbog promenljivih i nepovoljnih vremenskih prilika.

U “Palić Ludašu” pretpostavljaju da se uzrok krije u kombinaciji previše padavina i naglog povećanja temperature. S obzirom da ukupni riblji fond Palićkog jezera ima više od sto i šesdeset tona ribe, ocenjuju da situacija nije alarmantna.

“Autohtone vrste koje su i inače osetljive nisu stradale, a to znači da nema potrebe za veliku brigu. Naravno, svako uginuće je znak da još sistem ne funkcioniše jako dobro, ali svakako ide u prilog aktivnostima i planovima koji smo rekli da je pozitivno, znači, da se smanjuje broj invazivnih vrsta riba”, kaže stručni saradnik JP Palić Ludaš Tamaš Vinko.

U narednom periodu može se očekivati još ovakvih prizora. Kao što se može očekivati da se nastavi i sa sanacionim izlovom srebrnog karaša, poznatog i pod nazivom babuška. U prethodnom periodu iz jezera je izvađeno četrnaest tona, a što veća količina ove invazivne vrste bude van jezera, steći će se bolji uslovi za opstanak poželjnih vrsta ribe.

“Tu još treba raditi na ovom izlovu sve dok ne prođe to iznad sto ili osamdeset tona, što se tiče babuški. Znači, barem na polovinu da se smanji broj, brojnost, odnosno količina i onda tek možemo planirati i poribljavanje sa grabljivim vrstama – smuđ, možda som, ili čak grgeč, ili možda i štuka”, dodaje Vinko.

Uginule ribe biće poslate na analizu u Veterinarski Institut Subotica. U ovom preduzeću podsećaju da je analiza obavljena krajem februara 2019. godine utvrdila da kvalitet riba u Palićkom jezeru ispunjava sve zakonske uslove za ljudsku upotrebu.

 

(RTV/foto: Pannon)KOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  Veterinarski zavod u februaru 2019. potvrdio da je riba iz Palića ispravna za ljudsku upotrebu.
  Znači li to da je i voda ispravna za kupanje?

 2. Anonimni kaže:

  Za vikend sam bila na Palicu. Bezali smo sto dalje od jezera jer je bio nesnosan smrad, Ne razumem da park palic nije mogao poslati bar dva radnika sa camcem pa da onu uginulu ribu uz obalu pokupe da ne smrde. KAKO OCEKUJU DA IM DODJU TURISTI,! PA I ONI STO SU BILI I VIDELI JEZERO NE VERUJEM DA CE SE PONOVO VRETITI !!!! SRAMOTA!

 3. sramota me Labana kaže:

  Ne mozemo spreciti pomor u ovom trenutku ali mozemo uklanjati to sto pluta i sakupljati oko jezera. Palic ima puno ljudi ovog proleca, ne treba nam losa slika.

 4. Fux.. kaže:

  Za to vrema ‘nemac’ Roman Mišel -ekolog -hidrolog uživa u blagodetima bračnog života u Subotici gde se priženio. Nemačka ga bogato plaća ,da milione investira u Paličko jezero…

 5. Rocktrail kaže:

  @ Fux
  Da li bi bio ljubazan da malo detaljnije objasnis smisao tvoga posta. Mene zanima sta znaci nemac pod navodnicima, kakva je to sorta nemaca koji su to i kakvi nemci koji se pisu pod navodnicima, pa jos uzgred i malim slovom? Sta su to blagodeti bracnog zivota? Da li mozda ti drzis svecu u njegovoj spavacoj sebi i sada detaljno objasnjavas zainteresovanima o tamosnjim blagodetima? Sta znaci prizeniti se? kakva je to bracna forma? Da li si video njegov radni ugovor, i verovatno njegovi poslodavci detaljno su te upoznali sa njegovom radnom biografijom, skolskom spremom, i naravno finansijkim prinadleznostima odnosno njihovoj visini i u kojoj valuti. Sta i koga ti predstavljas na ovom portalu ? U cije ime olajavas sve i svakoga, siris zlobne insinuacije o ljudima sa kojima nemas ni najelementarnije veze, a pogotovu ne o njihovom zivotu i radu. Ti si tipican primerak seoske alapace koja ide okolo olajava sve po komsiliku i kad se potpuno istrese prelazi na vlastitu porodicu i svoje bliznje. U strucnom zargonu se tvoja bolest zove Psihopatija. nazalost od nje nema leka.

 6. Fux.. kaže:

  @ Rocktrail : Šta je bre od 21 septembra 2016 ‘urađeno’ na poboljšanju kakvoće vode u jezero Palić…https://www.gradsubotica.co.rs/misel-roman-nece-biti-pomora-ribe/
  Jer kako reče jedan poznati nemački teolog: ‘Komunisti su najveći majstori laži’
  A iz vašeg primera može se zaključiti da vam najviše smeta ISTINA. U ovom slučaju ISTINA se zove paličko jezero sa svim utrošenim nemačkim investicionim sredstvima o čemu se govori i u samoj državi donatora…

 7. Fux.. kaže:

  @ Rocktrail : ‘Nemac u Suboti’ cihttp://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:756354-Nemac-u-Subotici-U-Srbiji-uvek-nedostaje–jedan-papir

 8. Dragi Điki kaže:

  He, he, he…”ISTINA” je našao druga 🙂

 9. sanyars1 kaže:

  Brate mnogo cenzurišete komentare. Ne objavljujete ono što vam je naredjeno da se ne sme protiv SNS-SVM. Govna

 10. Istina... kaže:

  Istina je samo jedna, njoj Fux… nije drug. Istina i Fux… su dva sveta. Rocktrail je drveni advokat i agent Agenture.

  Grohotom se smejem, grohotom. Poješće vas alava pljačka postojećeg. To jezero je greška, promašaj prirode. Unapred je osuđeno na propast. A onda su došli ljudi, “stručnjaci”, pa tu propast produbili i ubrzali. Subotica je izgrađena na pogrešnom mestu. Još od osnivanja zidovi zgrada pucaju, razdvajaju se, objekti su u podzemnim vodama, sve tone, nestaje. Nova Atlantida, jasno kao dan, ali vam konstantno na oči nameću noć.

 11. rax kaže:

  u cemu mischel uziva, malo me interesuje, ali je cinjenica da je dosao prije 11 godina u suboticu, kao neko strucno lice za palicko jezero. svake godine 1 x se oglasi o jezeru, a jezero sve gore. no mischel se samo dobro uklopio u ovaj balkanski mentalitet i nista vise. gabrici i dulici su verovatno zahvaljujuci njemu, posetili neka brdska jezera po nemackoj, sto sa nasim palicem nema nikakve veze.
  jednom kada budem imala vremena i volje, pozvacu neke novinare, da pokazem sta je do sada uradjeno od 6 mio eura, koje je nemacka donirala palicu. no i tu mischel igra malu ulogu, ali sam sigurna, da je igra. ne treba da se jedimo, uskoro cemo imati aqua-park, mozda vecina i zaboravi na jezero!

 12. Rocktrail kaže:

  Rocktrail nije niciji advokat niti agent. On je samo zgrozen nad zaostaloscu i priitivizmom pojedinih karaktera sa ovoga portala. Lepo bi bilo kada bi primitivna rulja sa Subotickih ulica prestala da vodi brigu o tudjim novcanicima i tudjim privatnim zivotima, i zadovoljila se svojim mestom ispod stola bogatih, gde zahvalno mase repom i gazdi lize ruku, i raduje se svakoj dobacenoj koski koju onda naziva “investicija”.

 13. ffilozoff kaže:

  Peku se karasi na tanjiraci iz Palica i zivi i zdravi SVI !!

 14. Istina... kaže:

  @Rocktrail

  Tvoji komentari dokazuju da si agent Agenture.

 15. Kenjereš Andraš kaže:

  Prava reklama za turiste.

 16. Fux.. kaže:

  @ Rocktrail : Kao bre nije ti sramota Subotičane koji ukazuju na javašluk i nenamensko trošenje novaca poreskih obveznika ,pa ako se radi i o stranim ulaganjima digli glas protiv tog javašluka.
  Naime ako je sve to dozvoljeno u matičnoj državi donatora-kreditora ,gde se već godinama istražuju ,gde i kako su utrošene novci za sanaciju Paličkog jezera a rezultata pored svega toga nema. Pošto si tako agilan protiv učesnika na ovom forumu ,hajde bre objasni to Nemačkoj državnoj blagajni…a oni će jedva dočekati .

 17. istina... kaže:

  @Fux..

  A što se ti brineš za nemačke interese i štitiš ih a ovamo pališ građane kako si na njihovoj strani? Za koga ti radiš? Čiji si ti? Za koga si na taj “novac poreskih obveznika” bacio oko?

 18. Anonimni kaže:

  @ Fux
  Ti si jedan obican mizeran i prilicno tupav intrigant i nista vise. Ti zabadas svoj nos tamo gde mu nije mesto i ako na ista ukazujes, to je samo tvoj los karakter nevaspitanje i primitivan odnos prema zivotu i svetu. Nemacka drzava, veruj mi nije spala na to da prima tvoje savete i da ti i takvi kao ti vode brigu o njoj i pogotovu njenim finansijama. Pokusaj nekako da se napregnes i shvatis da recimo jedan agronom ne ide na njivu da ore i kopa, jedan veterinar ne cisti stale i ne zavlaci se po kokosinjcima da sakuplja jaja. Prema tome i jedan hidrolog ne cisti reke i jezera. On je tu da ukaze i pokaze gde su problemi i gde su nedostaci. Pomogne svojim znanjem i savetom. Kako sacuvati i delimicno obnoviti biodiverzitet mocvarnog podrucja Palic – Ldas, resiti problem otpadnih voda i zbrinjavanje otpada svake vrste, kao i uspostavljanje ravnoteze u ekolskom pojasu koji je poremecen intenzivnom poljoprivredom i prekomernim bacanjem fosfata i islicnih djubriva. Sve ostalo je stvar domorodackog, (urodjenickog) stanovnistva. To je princip na kome funkcionise pomoc za nerazvijena podrucja Evrope. Iza projekta palic – Ludos ne stoji N emacka drzava sama, nego se radi o jednom projektu EU odnosno njenih odelenja za takva pitanja. Tebi i tebi slicnima ukoliko nesto nije jasno izvoli se obratiti na KfW Banku za finansijsku pomoc nerazvijenim zemljama,i dobices sve neophodne informacije. Telefonski broj doticne institucije je KfW

 19. Rocktrail kaže:

  @ Fux
  Nastavak :
  Telefonski broj institucije koja finansira projekat je KfW Bonn 0228 / 8310
  Njima se mozes obratiti sa svim pitanjima i prituzbama koje te opterecuju i nema potrebe da slinavis po ovom portalu.

 20. istina...2 kaže:

  Sve se više čini da je dotični Rocktrail/Anonimni ustvari taj ko je dao intervju u ovom članku 🙂

 21. rax kaže:

  anonimni: izvini posto se mesam u tudju raspravu. ja mislim da niko ovde nije hteo da vidi mischela da vadi mulj iz palica ili da radi bilo koji fizicki posao.
  ja, kao gradjanin, bi volela da vidim neki rezultat od tog projekta, koji traje vec 11 godina. ako nema nikakvog pomaka, onda cime nas to savetuje strucnjak? ako strucnjak pa savetuje, a mi se ne pridrzavamo njegovog saveta, bilo bi posteno da javi tom eu-fondu ili cemu vec, da nam se pomoc ukine, jer zasto bi svi u eu odvajali za nesto sto nikakvo rezultata nema.
  kao sto sam vec napisala, kada budem imala vremena i volje, pozvacu neki mediji, da objave slikovito sta je za sada uradjeno po pitanju palica, a mozda prosledim to i tom fondu, ali ne banci, vec funkcionerima, koji su zaduzeni za taj fond, a ne sede u srbiji.
  ja mislim da je najveci problem, da vecina ljudi, koji upravlja ovom drzavom misli da su gradjani stvarno svi glupavi.

 22. Rocktrail kaže:

  @ rax
  Nazovi broj telefona koji sam naveo, reci sta te svrbi i dobices tacne informacije iz prve ruke , o svemu sto te zanima.

OSTAVITE KOMENTAR