Pomor pčela u Subotici

Pčelari na Kelebiji su u četvrtak primetili pomor pčela. Pretrpljena je velika šteta, jer se procenjuje da je od 50 do 80 odsto jedinki u košnicama otrovano  i uginulo. U nedelju je na poziv pčelara na lice mesta izašla policija i obišla pet pčelinjaka. Danas su se povodom ovog slučaja pčelari obratili i nadležnoj inspekciji.

.

Pčelar koji je zadužen za kontrolu zdravstvenog stanja ovih jedinku na Kelebiji, Ognjan Aleksić je rekao da se procenjuje da je uginulo od 10.000 do 20.000 pčela. U narednom periodu će nadležni organi da utvrde zbog čega je došlo do uginuća pčela, a veruje se da je u pitanju sredstvo sa kojim su tokom vikenda voćari prskali voćke.KOMENTARI

 1. bećar kaže:

  gospode boze sta li jedemo tek mi????

 2. pajo kaže:

  A koji vrag ih u ovo vreme pusta napolje kad raznim fungicida prskaju vocke!Taj med bi bio pun fungicida!

 3. vvv kaže:

  Samo neka prskaju, a posle ima da se čude kako voće nije oprašeno i malo ga ima..
  Koriste svakojaka sredstva bez dozvola za promet i nepridžavaju se ni uputstva.
  A da ne hvalim i akcije Ciklonizacije koja zbog dva komarca pobije i truje sve živo na područiju grada, bolje da imam dva uboda od komaraca na ruci ili nozi nego osip po celom telu!!

 4. Svesna kaže:

  Kada nestane pčela nestaće i sveta! Nikada nemoj da ubijaš pčelu, ona je mala ali veoma bitna, na svojim ledjima nosi težak teret ljudskog opstanka. U ljudskoj prirodi je nezahvalnost jedna od glavnih odlika,i ta ljudska osobina kao i sebičnost može da uništi ta mala stvorenja zlata vredna. Pčela je vredna, organizovana i nije zlopamtilo, ljudi bi trebali da uče od njih.
  Nekada davno (pre 25 godina) to mi je rekao deda, i bio je u pravu.

 5. DB kaže:

  Danas, 26.4.2012. je nastradao pcelinjak mog oca. To znaci da se zagadjenje nastavlja, a pravi uzrok nije otkriven. Da li ste svesni sta to znaci za ljude? Nadam se da ce neko nesto poduzeti povodom ovoga.

 6. DB kaže:

  Pcele su poslate na analizu i dokazano je da nije u pitanju trovanje nijednim od tri pesticida na koje se sumnjalo.

 7. Biljana kaže:

  У исто време се слично десило у сремском селу Голубинци , где су угинуле пчеле лопатама купили са земље и бацали. Колико треба да прође времена и колико пчела да угине да неко пронађе у чему је проблем. Мислим да би и воћари требали да буду пажљивији када прскају воће, јер , на крају крајева и ми се тако трујемо, ваздухом, путем воде и хране!

OSTAVITE KOMENTAR