Ponovo sam se rodio, kaže Šaš

Novinar u penziji Laslo Šaš (69) pušten je na slobodu iz Okružnog zatvora u Subotici. Iz Kabineta predsednika Srbije, Tomislava Nikolića pomilovanje za Šaša poslato je direktno u Okružni zatvor u Subotici. Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana, jer je uvredio vođu desničarskog pokreta „64 županije” Lasla Torackaija. Kada je otvorio vrata zatvora, Laslo Šaš je mogao da u ugleda sluku mnogih novinarskih ekipa koje su svojim kamerama i foto aparatima želeli da zabeleže izlazak kolege.

– Osećam, kao da sam se ponovo rodio. Zadovoljan sam. Da nije bilo Lasla Juhasa koji je 20. jula zabeležio moj odlazak u zatvor, ne bi došlo do svega ovoga. Zahvaljume se svim kolegama i novinarskim udruženjima što su me podržali. Znam da su sakupljali novac, ali draže mi je to što me je predsednik Srbije pomilovao. U početku mi je bilo teško u zatvoru, ali sam se privikao. Da nisam imao podršku novinara i mnogih udruženja izašao bi tek u decembru. Ja nisam mogao da platim kaznu, jer imam honorarna primanja. Pitao sa Torockaija zašto me tuži baš za taj tekst, a on je rekao da može da tuži koga hoće i bilo je samo par dana da slučaj zastari – priča Laslo Šaš.

 

Laslo Šaš, koji je radio kao honorarni saradnik Het nop-a i pojedinih medija u Mađarskoj je 20.jula otišao u Okružni zatvor na izdržavanje kazne od 150 dana, jer nije imao da plati kaznu od 150.000 dinara.Pre nedelju dana kada je pokrajinski sekretar za informisanje, Slaviša Grujić posetio suprugu novinara, rekao je da Šaš treba da izađe kao slobodan čovek.

 

Kako tanjug piše predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je odluku o pomilovanju novinara Lasla Šaša , koja stupa na snagu danas, saopštila je Pres služba predsednika Republike.Predsednik Nikolić je prethodno primio mišljenje nadležnog suda, kao i Ministarstva pravde Srbije.

 

„Poštujući pravnu proceduru, predsednik Srbije je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina“, navodi se u saopštenju.

 

Kako se dodaje, „neprimereno je da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je, takođe, protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama“.

 

Osnovni sud u Subotici osudio je Šaša (69), nekadašnjeg saradnika listova „Mađar so“ i „Het nap“, na 150.000 dinara za uvrede izrečene na račun vođe desničarskog pokreta „64 županije“ Lasla Torockaija u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu „Mađar so“, a Apelacioni sud u Novom Sadu je tu presudu potvrdio.

 

Kako Šaš nije mogao da plati novčanu kaznu, ona mu je zamenjena za 150 dana zatvora, koju je počeo da izdržava.

 

Torockaiju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju zbog ultranacionalističkih izjava i aktivnosti.

 

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić pozdravio je odluku o pomilovanju Lasla Šaša, penzionisanog novinara iz Subotice, koji je bio u zatvoru zbog povrede časti vođe mađarskog ekstremističkog pokreta „64 županije“.

 

Grujić je istakao da je pomilovanje bio jedini mogući završetak ovog nemilog događaja, te da je bilo realno očekivati da Šaš bude oslobođen. On je dodao da Šaš uopšte nije smeo biti osuđen, a kamoli zatvoren, te da bi trebalo razmisliti kako je do toga uopšte došlo.

 

Grujić je izrazio I zadovoljstvo što u aktivnostima na pomilovanju I oslobađanju Lasla Šaša zajednički učestvovale strukovne i druge organizacije, uključujući i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Grujić je pre nedelju dana posetio i suprugu Lasla Šaša, Katalin Šaš i tada je rekao da iz zatvora Šaš treba da izađe kao slobodan čovek.KOMENTARI

 1. Alex kaže:

  Laslo je trebao da bude oslobodjen, a ne pomilovan. Jer pomilovanje znaci da je on bio kriv, sto naravno nije istina.

 2. Perko91 kaže:

  A da se gospodin Šaš zahvali i samom predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću? Bio bi red, ipak ga je njegov potpis oslobodio robije… Nemojte me pogrešno shvatiti, ja sam bio i ostao protiv odluke suda da gospodin Šaš robija, branio je pošteno u svom tekstu interes Srbije protiv velikomađarskih nacionalista/fašista u vidu Torockaija i sretan sam što je sada oslobođen, ali isto tako bi trebao i da se zahvali predsedniku Nikoliću na pomilovanju. Slodoba medijima i poštenim ljudima!

 3. ivan kaže:

  Ili u prevodu politicari priznaju sud od slucaja do slucaja kako im odgovara.Ako gospodin nije kriv kakvo je to sudstvo koje ga je osudilo,a ako je kriv onda treba da robija.

  Nija nemislim da je gospodin Laslo Sas kriv po optuznicama ali mislim da nam je sudstvo poslednje mesto gde covek moze da trazi pravdu.

 4. Mikuška kaže:

  Svaka čast novinarskim udruženjima, domaćoj javnosti, predsedniku Nikoliću, ali me živo interesuje stvarna KRIVICA Lasla Šaša.

  Sudeći po izjavi Slaviše Grujića „da Šaš uopšte nije smeo biti osuđen, a kamoli zatvoren“ povlači pitanje ko nam to sudi i presuđuje i šta je sa ODGOVORNOŠĆU postupajućeg sudije!?!

 5. h_d kaže:

  Ko god je doprineo oslobadjanju ovog coveka, ucinio je pravu stvar. Prava sramota je sto ‘nazovi’ sudije ne odgovaraju zbog ovako ucinjenih propusta. Pravo na misljenje je elementarna stvar i ubuduce ne bi smela da se sankcionise na ovaj nacin.

   

  Voleo bih da znam, ko je to neopevano djubre koje u ‘ime naroda’ donosi ovako skaradne odluke?

 6. transparencija kaže:

  Molim administratora da toleriše grafičke intervencije i umetanje boje u neke detalje teksta jer na taj način i pravno bneukim posetiocima sajta biće jasnija slika o toku predmeta koji je izazvao veliku pažnju. Hvala!

  Poštovani, zbog očiglednog interesovanja javnosti stavljam vam na uvid dokument o toku predmeta gde su navedeni svi relevantni datumi odnosno procesne radnje i podnesci sudu kao i akti suda. Radi lakšeg snalaženja, gragički su izdvojeni pojedini delovi da bi se razlikovali od nekioh administrativno-tehničkih napomena koji nisu suštinski važni ali su ipak navedeni.

  Obuhvaćene su sve radnje od momenta podnošenja privatne krivične tužbe 12. jula 2007.g preko prve glavne rasprave održane tek tri godine kasnije, zatim se vidi tajming održanih i neodržanih ročišta, vreme donošenja presude, datumi podnošenja žalbi i od stane privatnog tužitelja i od strane okrivljenog kao i datum konačnog potvrđivanja prvostepene presude kao što se vidi da je osuđujuća pravosnažna presuda protiv Šaša postala izvršna 1. juna 2011.g. i konačno Osnovni sud u Subotici je 2.avgusta 2012. primio dopis generalnog sekretara predsednika Republike Srbije.

  OSNOVNI SUD U SUBOTICI

  Broj predmeta: K-278/2010

  Датум пријема: 12/07/2007

  Судија: АНИШИЋ АДОР МАРИА

  Странке:

  ШАШ ЛАСЛО, ОКРИВЉЕНИ
  ТОРОЦКАИ ЛАСЛО, ПОДНОСИЛАЦ ПРЕДМЕТА
  ПОЉАКОВИЋ МИРА СУБОТИЦА, МИРКА БОГОВИЋА 32, АДВОКАТ

  Статус предмета: ПРАВОСНАЖАН

  Редни број

 7. Reformisani kaže:

  Ima li načina da se sazna koji je sudija potpisao presudu? Mislim da sudske presude ne spadaju u domen „državne tajne“ nego je to javna stvar.

 8. Ljubiša Stepanović kaže:

  „Teraćemo se do maršalata“ . Tako su nekada su pravdoljubivi ljudi govorili tražeći pravdu kad je u sudovima, gde je mesto za to, nisu nalazili.

  Taj „maršalat“, to je bila institucija koja nigde u pravnom poretku ne postoji ali ako treba – deluje.

  Ovaj današnji „maršalat“ jeste zapisan u zakone kao institucija ali nije imao običaj da „trese“. Za takve čobani kažu “ Lepo bleji samo malo mleka daje“ ! ž

  Konačno, zadrmalo se i juče u podne robijaš Šaš se pojavio na izlazu iz zatvora sa sve najlon kesom koja se nigde u zakonima ne pominje ali je izgleda najomiljeniji predmet svih srpskih kažnjenika.

  Dobro je što je Laslo Šaš izašao iz zatvora!

  Loše je , mnogo je loše što je i zapao tamo !

  Dobro je što je državna administracija iz sfere izvršne vlasti pažljivo osluškivala ( a nije prisluškivala) šta se to dešava tamo negde u nekoj dubokoj provinciji i što je brzo „pronašla“ konekciju sa sudskom vlašću. Ruku na srce i njima je sada došlo sve ovo kao ladan špricer na vruću jagnjetinu, da demonstriraju efikasnost, transparentnost, da uknjiže lep populistički poen, a ništa ne košta. I tata bi sine. Pošteno!

  Dobro je što je uspostavljena neposredna ,lična komunikacija između prvog činovnika šefa države, predsednice suda i osuđenog Šaša i mimo svake prakse posao obavljen van svih očekivanja za manje od 48 sati.

  Dobro je, mnogo je dobro, da se nisu uplitali mutni partijski kadrovi sa zvaničnim i zakonitim državnim mehanizmima i što se nisu umuljali ispred male zatvorske kapije da pridrže kesu otpuštenom robijašu.

  Valjda zbog uroka ti partijaši ne vole da budu blizu te zatvorske kapije čak ni sa ove strane !

  Dobro je što je institucija predsednika realizovala jednu od ustavnih nadležnosti i to baš na terenu ljudskih sloboda koje su Ustavom garantovane.

  Predsedniku se namestilo da poentira baš na terenu na kojem su mu spočitavani grehovi iz političke mladosti koji i ne mogu u pesmu da stanu. Kad mu je Nebojša stavio papire na potpis, Toma je izvadio penkalo i pitao: Nešo, je l’ ovo čisto, poslednji put pitam?

  Rodić je kažiprstom gurnuo naviše most naočare koje su mu klizile i rekao svom šefu:“ Nema brige“.

  Papir je protrčao kroz pisarnicu i predsednički i sudski protokol i sat kasnije, Lacika je pozvan da popije kafu sa upravnikom Okružnog zatvora koji mu je uručio akt o pomilovanju i ispratio ga.

  Onim kojima je simpatičan, Toma će sada biti još draži, oni koji ga ne vole pripisivaće mu da je Šaša iskoristio kao žeton da bi duplirao dobitak i popravio svoj renome i mrzeće Tomu još lepše, oni treći koji bez kompleksa i predrasuda hoće radnog , a ne paradnog predsednika, aktu pomilovanja ne nalaze manu, oni četvti koji nad svojom glavom imaju svakojake druge muke, a takvih je najviše, nisu ni čuli da je Toma pustio Laciku iz apsa.

  Ali šta će biti dalje?

  Laslo Šaš je slobodan od izdržavanja kazne ali je i dalje kriv !

  Torockai to zna i može se pretpostaviti da kuva od besa što je Srbija imala milost prema Šašu. Uostalom, Torockai je bio nezadovoljan oštrinom i visinom kazne koja je odrezana Šašu pa se žalio sudu ali je odbačena ta žalba. Torockai je ovo doživeo kao da su mu izvadili zdrav zub.

  Aktom pomilovanja nisu iscrpljene sve pravne posledice i sva pravna dejstva koja osuđujuća presuda može dalje da proizvodi pa je moguć novi set u kojem bi opet na servisu bio Torockai.

  Neko ko predstavlja državu, dakle predsednik republike, imao je pravo da Laciki otpiše dug koji je imao prema državi u vidu 150 hiljada ili pet meseci apse. Torockai će reći: možete vi da se „džorate“ kako hoćete ali ja ću svoje ipak isterati jer ni predsednik ni bilo koja druga institucija ne može da suspenduje pravo po kojem Torockai može da „ćera“ Šaša privatnom tužbom i da ga oglobi u parnici zbog štete koju je, navodno, pretrpeo. Samo su sudovi, uključujući i onaj evropski, nadležni da to konačno reše.

  Kako je u sudskom postupku dokazano i o tome postoji pravosnažna presuda da je Laslo Šaš uvredio izvesnu osobu i to putem štampe, ta osoba ima sada pravni osnov da pokrene parnični postupak da bi od Lacike Šaša naplatila obeštećenje, odštetu, naknadu ili kako se to već zove za narušeni ugled, povređenu čast i štetu koju je u materijalnom ili u duhovnom obliku pretrpela.

  Može, jer pretpostavljam da pravo na pokretanje takve parnice od strane tog uvređenog još nije zastarelo. Ako je zastarelo pravo na pokretanje takve parnice Šaš je zaštićen od nove globe ali samo on zna da li će biti spokojan.

  On je svukao zatvorsku pidžamu ali ima još uvek priliku da svuče sa sebe i krivicu jer je legitimisan da inicira vanredne pravne lekove i da pred sudom dokaže da nije počinio delo za koje je onako ekspresno osuđen odnosno da u njegovoj činidbi ne postoji biće krivičnog dela koje je u Srbiji (još uvek ) kažnjivo.

  da je sreće i profesionalne sloge među novinarima i njihovim udruženjima trebalo bi da podrže autora tog inkriminisanog teksta objavljenog u Mađar Sou da dokaže i da nije kriv jer bi to donelo lepu satisfakciju novinarskoj profesiji i postalo bi sudska mustra po kojoj bi se presuđivalo i u drugim sporovima u kojima tzv. javne ličnosti pokušavju da oglobe novinare zbog navodne uvrede.

  Kad bi to isterao do kraja, tek onda bi bio slobodan i oslobođen i od pretnje da mu se na vrat ponovo ne natovari taj tip koji u ove krajeve redovno navraća i svaki put je oko toga neka frka.

  Laslo Šaš kao pravno neuki građanin tu operaciju ne može da izvede sam. ž

  Eto prilike da sve institucije kao i pojednci koji karijeru i egzistenciju grade na promociji ljudskih i građanskih sloboda , dobace uže Laslu Šašu da potegnu zajedno sa njim, da naprave hajku i da isteraju zeca na čistac.

  Ovih dana, javio se bivši španski sudija Baltazar Garson i ponudio punu stručnu pomoć onom đavolastom Asanžu u veoma komplikovanom međunarodno-pravnom postupku. Nije mu bilo teško tom Baltazaru da ode do Ekvadora da sa Žilijenovom majkom Kristom dogovori operaciju spasavanja tog Asanža. Taj Žilijen je nanjušio bio neki dobar majdan i mažnjavao važne dokumente, a neke i objavljivao i sačuvao je živu glavu jer “ doprineo je razvoju demokratije na planeti Zemlji“ govorili su oni koji nisu mogli da mu stanu na rep iako bi ga najradije lansirali negde iza Plutona. Međutim, Oni ne praštaju makoliko ostavljali utisak da su svileni i mekani. Pronašli su da bi taj nestašni Žikica mogao da plati na mostu ono što nije dao na ćupriji, jer su njegovi svileni progonitelji saznali da se Žile u časovima dokolice, neovlašćeno, zavlačio pod tuđe suknje. Taj zagonetni i kontroverzni Žilijen- Žikica Asanž nije pao u tamnicu zbog toga što je razorio neke trenutke intime mračne svetske diplomatije ali može da pukne zato što je ‘teo da mazne ribu bez pitanja i predigre.

  Neko se setio da su sada Žikici dovedena u pitanje neka ljudska prava i neke slobode i evo, javio se Baltazar da mu pomogne.

  Tako to ide, taj bivši sudija sada advokat Baltazar već ima reputaciju oštrog momka.

  Da li mi imamo nekog Tarzana koji će da se isprsi ispred Lasla Šaša i da ga zaštiti?

  Od svih agencija, nevladinih organizacija, vladinih činovnika, savetnika, boraca za ljudsku pravicu, saveta i pobornika ljudskih sloboda … valjda će se neko naći ko može da pokaže koliki su mu dometi i snaga.

  Evo, poziv je otvoren svim liberalima. Doduše, samo onima koji su spremni da istinski demonstriraju svoja ubeđenja i svoja pravno upotrebljiva znanja ali bez honorara i donacija!!!

  Ovo sada više nije samo pitanje Lasla Šaša.

  Sada prelazimo na teren praktičnog ostavrivanja ustavnog prava na slobodu govora i izražavanja i širenja ideja.

  Neki tipovi koji znaju da glume da su nežni kao leptiri jednostavno pozivajući se na prevaziđene ( ali na žalost još važeće) odredbe Krivičnog zakonika znaju da kinje i sudski proganjaju novinare. Praksa pokazuje da neki sudovi podležu takvim inicijativama donoseći presude u korist progonitelja i time čine još veću štetu jer suspenduju pravo ( u ovom slučaju novinara ) na slobodu govora i izražavanja odnosno širenja ideja koje je garantovano Ustavom.

  Slučaj Lasla Šaša je u podmakloj fazi sa već razvijenom dramaturgijom, ima međunarodnu dimenziju, trenutno ima jaku pažnju dela domaće javnosti, uključiće se tu i „južno krilo“ evropske javnosti, involviran je pored sudske i sam v rh izvršne vlasti i predstavlja izvanredan kapacitet ( sad je to u modi da se tako kaže ) da inicira i zakonodavna vlast odnosno parlament i da bi bili ukinuti uvreda i kleveta kao krivična dela koja obuhvata Krivični zakonik.

  Dok se to ne desi, ponavljanje postupka i „slučaja Šaš“ i oslobađanje građanina Šaša krivice postalo bi izvor prava – sudilo bi se na osnovu tog presedana pa bi mnoge redakcije i mnogi novinari odahnuli i bili oslobođeni sujetnih i dokonih progonitelja.

 9. Neupućen kaže:

  Da li sam dobro razumeo? Ispravite me ako grešim:

  Mira Poljaković, predsednica Jevrejske zajednice u Subotici, brani čoveka kome je zbog nacističkih ispada država Srbija zabranila ulazak u zemlju????

OSTAVITE KOMENTAR

+ 13 = 18

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: