Popaj ribolovac i plastično cveće

Ako nekada povedete, recimo gosta, u jednu od najzanimljivijih gradskih bašti, u Staru pizzeriju, i, na primer, poželite da mu protumačite neku od relikvija istaknutih na zidu, evo nešto o poreklu ove stare firme iz 1957. godine.

Upravo ova zanatska radnja, čije je „zaštitno lice“ Popaj, izrasla je  u čuveno preduzeće AUROMETAL.

Ali tada, na samom početku, to je bila radionica za izradu ribolovačke opreme i veštačkog cveća. Udruženi majstori Ema i Jožef Lakatoš i Karolj Šomođi, osnovali su radionicu PALIĆ decembra 1957. Posao je krenuo dobro. U to vreme je bilo moguće osnovati malo preduzeće grupe građana koje je moglo da radi i u trgovini.

Nažalost, to je i vreme kada popušta finansijska disciplina pa je posle izvesnog vremena ovo malo preduzeće došlo u problem da naplati svoja potraživanja. Firma se našla pred likvidacijom. Međutim, stečajna komisija je uvidela izvesne potencijale ovog pogona. Ukinula je proizvodnju veštačkog cveća a zadržala produkciju ribolovačke opreme. Započeta je kooperacija sa Severom, Partizanom i Solidom, od kojih su dobijali sirovine a plaćali ih kada rasprodaju svoju robu. Za Sever proizvode šrafove, delove za bicikl Partizanu a za Solid izrađuju ukrase za cipele.Tako preduzeće raste i menja ime u Univerzal.

Godine 1964. osvaja se proizvodnja finih predmeta od zlata, filigrane, graverstvo… firma se useljava u staru Severovu zgradu na Palićkom putu, otvaraju se prodavnice širom Jugoslavije.

 

 

Aurometal je postao čuvena firma i šta je bilo dalje, manje više se zna. Sećanje na ovo subotičko preduzeće čuvaće bezbrojni predmeti koji su u njoj napravljeni da traju večno. Uspomenu čuva i ova tabla na kojoj Popaj zabacuje udicu.

LanskyKOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  Na moju veliku radost, na slici na kojoj su radnici Aurometala koji su izradili veliki električni sat, nalazi i moj stari drugar iz detinjstva,čuči dole drugi s leva. Pošto on ne barata sa internetom, odštampaću mu sliku, sigurno će se obradovati.

 2. Aleksa kaže:

  Aurometal se prvobitno nalazio na Paralelnom putu (Jovana Mikica) na mestu gde se sada nalazi prodavnica automobila i servis. Odmah preko puta kraj vodotornja je bilo staro Bratstvo, kasnije preseljeno u Sandor.

 3. croat kaže:

  Moj tetak je u to vreme imao privatnu mesaru i po njegovoj prici drzava nije bila bas blagonaklona prema privatnim inicijativama te su ih na kraju ugusili porezima. Njegova mesara je takodje otisla pod stecaj,potom preuzeta od drzvnog trgovinskog lanca a on je zadrzan kao radnik .

 4. Aleksa kaže:

  Opet mi neko opalio minus. Bravo!

 5. Kertvaros kaže:

  @ Aleksa

  Minus vam je dao onaj isti sto kada ga ne vide, nozem sece tapacirung po vozovima i vozilima javnog saobracaja. Njemu to ne treba zameriti jer on drugacije ne moze. Jednostavno takav mu je genetski kod koji je nasledio od predaka.

OSTAVITE KOMENTAR