Popis stanovništva 2021. godine – prvi put laptopom

Popis stanovništva 2021. godine u Srbiji biće prvi na kojem će se laptop računari koristiti za prikupljanje podataka, predviđa Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Pored toga, terensko prikupljanje podataka trajaće 30 dana, a pre nego što počnu sa radom popisivači će imati dužu obuku nego ranije i prvi put će nadležni “ukrstiti” geoprostorne i podatke popisa, što će sve zajedno omogućiti bržu, kvalitetniju i kompletniju obradu podatka.

“Za razliku od svih prethodnih popisa kada smo koristili papirne obrazce, sledeće godine ćemo popis raditi računarima”, kaže za Tanjug pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika RZS Snežana Lakčević.

Razloga za to ima više, navodi Lakčević i pojašnjava da će korišćenje laptopova doprineti kvalitetnijoj obradi podataka, jer će u aplikaciji za unos biti ugrađena pravila logičke kontrole, pa će se podaci direktno smeštati na servis Zavoda.

“U realnom vremenu ćemo pratiti rad popisivača”, rekla je Lakčević.

Ona je dodala i da će biti skraćeno vreme terenske realizacije popisa i početka diseminacije, odnosno dostupnosti popisnih podataka.

Terensko prikupljanje će trajati 30 dana, počev od 31. marta 2021. godine, za razliku od dvonedeljnog prikupljanja, što je bila praksa prethodnih godina.

Takođe, povećaće se i broj dana obuke popisivača.

“Praksa je do sada bila da obuka traje tri, ali sada će trajati pet dana”, navela je Lakčević.

Broj popisivača je znatno smanjen, pa će tako na ovom popisu biti angažovano 15.500, dok je na prethodnom popisu bilo 38.000 popisivača.

Prema njenim rečima, prvi put na ovom popisu će biti povezani geoprostorni i popisni podaci, što će omogućiti da se oni iskažu na nižem teritorijalnom nivou, od nivoa naselja, što je do sada bila praksa.

Sledeći primere dobre prakse drugih zemalja, veliku novinu u popisu 2021. godine predstavlja muški fertilitet.

“Prvi put smo u probnom popisu, u aprilu 2019. godine, pitali i muškarce za broj živorođene dece, a ne samo žene, što je bila praksa u ranijim popisima”, objašnjava Lakčević.

Ona je dodala da će popisivači biti angažovani putem javnog poziva, uz uslov da su punoletni, da nisu kažnjavani i da imaju najmanje srednju stručnu spremu i osnovno poznavanje rada na računaru.

Troškovi za sprovođenje popisa su oko 29,3 miliona evra, od čega će Evropska komisija obezbediti gotovo polovinu – 14,2 miliona evra.

“Projektovana sredstva popisa su 500 dinara po glavi stanovnika. U poređenju sa drugim državama, mi smo tu približni, čak i jeftiniji”, rekla je Lakčević.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Konacno!

 2. Kolompar Gustika kaže:

  Đabe vama i lapitopovi i dronovi kad ja nikog ne pustam u moje dvoriste i bastu da me popisuje ni mene ni zenu ni 11 decu sto ih imam u kucu i babu, dedu i ostalo.
  Sigurno oce i kerove kokoske, patke i guske da mi popisuju, e ne dam ja.
  oce porez da mi udare na kokosku i zecove
  da nece i kupus i sargarepu u basti da mi broje kolko komada imam.
  Jos da me pitaju koliko imam dece onako samo usput sto sam pravio pa da i na to moram platit porez.

 3. Oki kaže:

  E ti si baš gustav

 4. Short Riffle kaže:

  Da li se popis vrsi uz pomoc papira i olovke ili uz pomoc laptopa, nema nikakvog znacaja. No ono sto je zapravo vazno jeste kakva i koja pitanja se postavljaju , da li ce biti popis anonimizovan, ili ce se iz popisa dobiti podaci za svakog gradjanina pojedinacno. Osim toga postoji velika opasnost u visenacionalnim zemljama od manipulacije podataka i njihovog “friziranja” radi aktuelnih politickih potreba. Raznih nacionalnih maksimiziranja ili nacionalnih minimiranja tamo gde se to smatra za potrebno. Popisom se lako moze manipulisati stvarna brojka stanovnistva, kao i ekonomski parametri drzave. Logika je prosta, sto vise stanovnika, cim vece siromastvo, vece su i donacije i pomoc za za ekonomski nerazvijene zemlje. Sve u svemu popis je prilicno nesigurna informacija, odnosno veruj samo onoj statistici koju si licno falsifikovao.

 5. ludom radovanje kaže:

  Upravo tako. Došli smo u stanje kada više ni u rezultate popisa ne verujemo. Opravdano.

 6. Istina... kaže:

  Veliki brat

 7. Pera kaže:

  Kad je poslednji popis bio, popisivač je umalo doživeo nervni slom jer sam mu rekao da se izuje kada mi je ušao u stan. Hehehehe…

 8. Retro Vizor kaže:

  Bice dosta jedan laptop s malom memorijom za celu Srbiju.

 9. Sta sad? kaže:

  obuka 5 dana da ulazis ljudima u kucu i postavljas masu pitanja. Sta tu ima da se uci 5 dana?

 10. Manda kaže:

  Podaci su valjani samo ako ih je davatelj podataka lično potpisao upitnik-formular.

OSTAVITE KOMENTAR